Eeva

Eevan maukkaat ruokavinkit keskikesän juhlaan



Eevan maukkaat ruokavinkit keskikesän juhlaan

Nyt kokoonnutaan grillin äärelle virittelemään vartaita tai pyöräytetään pizza. Lopuksi nautiskellaan mangojälkiruualla tai rahkakermaisilla muurinpohjaletuilla.
Teksti Eeva toimitus
Kuvat Sanna Peurakoski, Pekka Ailio, Timo Villanen, Pia Inberg, Riikka Kantinkoski

Teriyaki-lohivartaat

(8 varrasta)

800 g ruodotonta ja nahatonta lohifileetä

½ tl suolaa

½ tl valkopippuria

½ dl teriyakikastiketta

Lisäksi:

varrastikkuja

Leikkaa lohi kuutioiksi ja kumoa palat kulhoon. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Kääntele joukkoon teriyakikastike. Jätä maustumaan puoleksi tunniksi.

Pujota kalapalat varrastikkuihin. Kypsennä grillaamalla, parilalla tai 200-asteisessa uunissa. Sivele pintaan kastiketta pari kertaa kypsymisen aikana.

Tarjoa lohivartaat kvinoasalaatin kanssa.

Kvinoasalaatti

1 ½ dl kvinoaa

4 tomaattia

½ kurkkua

2 dl lehtipersiljaa silputtuna

1 dl tuoretta minttua silputtuna

1 dl tuoretta basilikaa silputtuna

Kastike:

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua

1 rkl omenaviinietikkaa

½ punaista chilipalkoa hienonnettuna

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Kypsennä kvinoa keittämällä suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kumoa siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta.

Huuhtele ja halkaise tomaatit ja poista niistä siemenet. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.

Huuhtele tai kuori kurkku ja halkaise se pituussuunnassa. Poista siemenet. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi.

Hienonna persilja, minttu ja basilika.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään salaattikulhossa.

Sekoita kaikki salaatin ainekset kastikkeen joukkoon tarjoilukulhossa. Anna maustua tunnin verran kylmässä.

Thaimaalaiset katkarapuvartaat

1 ps (500/400 g) raakoja, kuorittuja jättikatkaravun pyrstöjä (pakaste, 24 kpl)

Marinadi:

2 dl rypsiöljyä

3 rkl limettimehua

2 rkl panang-curry-tahnaa

½ ruukku korianteria

½ tl suolaa

Dippikastike:

½ dl sokeria

1 rkl suolaa

1 tl chilijauhetta

1–2 limettiä

Lisäksi:

varrastikkuja

Sulata ravunpyrstöt hitaasti jääkaapissa yön yli.

Sekoita keskenään marinadin ainekset kulhossa. Kääntele joukkoon katkaravut ja anna maustua tunnin ajan jääkaapissa.

Jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä kylmässä vedessä ennen grillausta, niin ne eivät syty palamaan. Pujota ravut vartaisiin ja grillaa kypsiksi.

Sekoita kastikkeen sokeri, suola ja chilijauhe. Jaa mausteseos pieniin dippikuppeihin. Leikkaa limetti kahdeksaksi lohkoksi ja lisää ne mausteseoksen päälle, jotta jokainen ruokailija saa puristaa sopivasti limettimehua liemeksi.

Dippaa rapuja kastikkeeseen.

Broilerivartaat aasialaiseen tapaan

(4 annosta)

400 g broilerin sisäfileetä (maustamaton)

Marinadi:

1 limetti

pala inkivääriä

1 valkosipulinkynsi

½ punaista chilipalkoa

2 rkl seesamiöljyä

1 rkl hunajaa

½ dl korianteria silputtuna

Dippi:

1 dl paahdettuja, suolaamattomia cashewpähkinöitä rouhittuna

3 rkl sitruunamehua

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

1 rkl makeaa chilikastiketta

Lisäksi:

varrastikkuja

Taputtele broilerinfileet talouspaperilla kuiviksi.

Raasta hyvin pestyn limetin kuori, ja purista mehu kulhoon. Kuori peukalon kokoinen pala inkivääriä sekä valkosipulinkynsi ja raasta ne joukkoon. Hienonna pala chilipalkoa ja sekoita seesamiöljyn, hunajan sekä korianterisilpun kanssa muiden joukkoon. Marinoi broilerifileitä huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia.

Työnnä broilerifileet pituussuunnassa pieniin varrastikkuihin ja kypsennä grillissä tai parilapannulla.

Sekoita kaikki dippikastikkeen ainekset keskenään ja notkista tarvittaessa vedellä. Tarjoa vartaiden kanssa.

Lammasvartaat kolamarinadissa

(4 annosta)

700 g lampaan ulkofileetä

Kolamarinadi:

3 dl kolajuomaa

½ dl soijakastiketta

1 limetin mehu

1–2 tl tummaa sokeria

Lisäksi:

varrastikkuja

suolaa

mustapippuria

Leikkaa lampaan ulkofileet ohuiksi pitkiksi paloiksi. Sekoita marinadiainekset. Laita lihat kannelliseen astiaan ja kaada marinadi päälle. Anna lihojen marinoitua vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli.

Pujota lihapalat vedessä liotettuihin varrastikkuihin ja grillaa ne kypsiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kuharullat grillinyytissä

(4 annosta)

4 (noin 500 g) kuhafileetä (ruodoton, nahaton)

1 tl suolaa

¼ tl valkopippuria

Maustetahna:

1 dl kuorittuja manteleita

1 dl kaura- tai kuohukermaa

1 ruukku viinisuolaheinää

1–2 tl sitruunamehua

ripaus suolaa ja valkopippuria

Lisäksi:

1 purjo

1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja

Levitä kuhafileet leikkuulaudalle. Kuivaa pinta talouspaperilla. Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa fileet pituussuunnassa halki.

Soseuta maustetahnan ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Tarkista maku. Levitä seos kuhasuikaleille. Kiedo leikkuulautaa vasten 2 suikaletta rullaksi ja kiinnitä tarvittaessa cocktailtikuilla.

Viipaloi halkaistu, huuhdeltu purjo ja lohko kirsikkatomaatit. Jaa kasvikset neljälle folioarkille, nosta päälle kuharullat, sulje nyytit ja grillaa kypsiksi (12–15 minuuttia).

Tarjoa lisänä keitettyjä uusia perunoita ja valkoviini-kermakastiketta.

Valkoviini-kermakastike

(4 annosta)

1 sipuli

2 rkl voita

1 dl valkoviiniä

4 dl kuohukermaa

1–2 rkl piparjuurta raastettuna

½ tl suolaa

½ tl valkopippuria

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli voissa paistinpannussa. Lisää joukkoon viini ja kerma. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes kastike vähän sakenee.

Siivilöi halutessasi ja kuumenna kastike uudelleen.

Mausta piparjuurella, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

Tarjoa kastiketta kuharullien kanssa.

Grillimestarin pizza

(3 ohutta pizzaa)

Tomaattikastike:

1 sipuli

1 prk (70 g) tomaattipyreetä

1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia

1 valkosipulinkynsi

2 tl sokeria

1 tl sormisuolaa

ripaus mustapippuria

ripaus kuivattua chiliä

(1 tl fenkolia)

loraus oliiviöljyä

Pohjataikina:

2½ dl vettä

25 g hiivaa

¾ tl suolaa

ripaus sokeria

3 rkl oliiviöljyä

7–8 dl durumvehnäjauhoja

Täytteeksi:

esimerkiksi juustoraastetta, mozzarellaa, salamia, herkkusieniä, kinkkua ja tomaattia

Aloita tomaattikastikkeesta. Silppua sipuli pieneksi ja kuullota silppu oliiviöljyssä. Kaada sekaan tomaattipyree ja paseerattu tomaatti sekä mausteet. Anna kiehua hiljalleen vähintään 30 minuuttia, mielellään vaikka 1,5 tuntia, jotta kastikkeesta tulee paksua.

Tee kastikkeen hautuessa pohjataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, öljy ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi.

Pane pizzakivi kuumenemaan grilliin. Kauli taikinasta 2–4 ohutta pizzapohjaa. Täytä pizzat. Laita tomaattikastike pohjalle. Ripottele sen päälle juustot ja päällimmäiseksi valitsemasi muut täytteet.

Grillipizzasta on tarkoitus tehdä mahdollisimman ohut, joten älä liioittele täytteiden kanssa. Käytä kahta tai enintään kolmea eri täytettä pizzaa kohden.

Paista pizzaa pizzakiven päällä noin kahdeksan minuuttia. Ole tarkkana, ettei pizza pääse kärähtämään.

Kylmä mangojogurttikeitto

(4 annosta)

300 g mangon hedelmälihaa

3 dl maustamatonta jogurttia

1 limetin mehu

1 rkl inkivääriä raastettuna

2–3 rkl hunajaa

ripaus suolaa

ripaus kardemummaa

1 dl makeaa kuohuviiniä

Pinnalle:

2 rkl mangososetta

kardemummaa

syötäviä kukkia

Mittaa karkeasti paloitellut mangot monitoimikoneen kulhoon ja soseuta sileäksi. Ota pari ruokalusikallista sosetta talteen koristelua varten.

Lisää monitoimikoneeseen jogurtti, limettimehu, inkivääri, hunaja, suola ja kardemumma. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Tarkista maku.

Sekoita kuohuviini mangoseokseen juuri ennen tarjoilua.

Kaada keitto annosmaljoihin ja lusikoi pinnalle loput hedelmäsoseesta.

Ripottele päälle vähän kardemummaa, koristele halutessasi syötävillä kukilla ja tarjoa saman tien.

Muurinpohjaletut, lakat ja rahkakerma

(noin 10 lettua)

1¼ dl vehnäjauhoja

1 dl ohrajauhoja

½ l täysmaitoa

1 kananmuna

½ tl suolaa

Paistamiseen:

voita

Lisäksi:

1 prk (2 dl) kuohukermaa

1 prk (200 g) maustettua rahkaa (esim. sitruunarahkaa)

2–3 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

½ l lakkoja

Mittaa jauhot kulhoon. Vatkaa joukkoon maito. Anna seoksen turvota viileässä 2–3 tuntia. Vatkaa taikinaan muna ja suola juuri ennen paistamista. Taikina saa olla juoksevaa, jotta se leviää pannulle riittävän ohuesti.

Kuumenna muurikkapannu ja voitele se.

Kaada noin desilitra taikinaa kehäksi pannun yläreunalle. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi.

Kun letun ohut pitsireuna on ruskistunut, irrota reuna lastan avulla pannusta. Anna letun paistua vielä hetki ennen kääntämistä.

Käännä lettu ja paista toinen puoli.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon rahka. Mausta sokereilla makusi mukaan. Tarjoa lettujen kanssa lakkoja ja sitrusrahka-kermavaahtoa.

Julkaistu: 20.5.2018