Eeva

Eevan maistuvat vinkit vappupiknikille – viisi ihanaa herkkua



Eevan maistuvat vinkit vappupiknikille – viisi ihanaa herkkua

Mietitkö vielä, mitä herkkuja pakkaisit vapun piknikkoriin. Poimi tästä Eevan viisi helppoa ja maukasta vaihtoehtoa.
Teksti Eeva toimitus
Kuvat Timo Villanen, Johanna Myllymäki, Pia Inberg

Katkarapuleivät eli toast skagen

(8 kappaletta)

400 g katkarapuja (pakaste)

1 dl ranskankermaa

1 dl majoneesia

½ dl tuoretta tilliä silputtuna

2 rkl ruohosipulia silputtuna

½ tl sitruunankuorta raastettuna

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

8 viipaletta saaristolaislimppua

Lisäksi:

1 rkl tuoretta tilliä

1 rkl ruohosipulia

sitruunaviipaleita

Sulata katkaravut ja valuta hyvin. Taputtele kosteus talouspaperiin. Jos ravut ovat isoja, voit halutessasi hienontaa niitä vähän.

Sekoita kulhossa keskenään ranskankerma, majoneesi, tilli, ruohosipuli ja sitruunankuoriraaste. Mausta pippurirouheella ja suolalla. Yhdistä ravut ja kastike.

Leikkaa leivästä viipaleita tai ota viipaleista muotilla pyöreitä paloja. Paahda leivät ja nosta ne tarjoiluvadille. Jaa rapuseos leiville.

Koristele tillillä, ruohosipulilla ja sitruunalla.

Kasvispiiraset

(20 kappaletta)

1 pkt (500 g/5 kpl) voitaikinalevyjä

3 (à 200 g) punaista paprikaa

2 rkl oliiviöljyä

3 (300 g) punasipulia

2–3 valkosipulinkynttä

2 rkl balsamiviinietikkaa

2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

½ tl tuoretta rosmariinia

hienonnettuna

1 rkl fariinisokeria

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

50 g aurinkokuivattuja tomaatteja

1 pkt (200 g) vuohenjuustoa

Sulata taikinalevyjä ohjeen mukaan. Pese ja halkaise paprikat. Poista niistä siemenet ja kanta. Levitä paprikat leivinpaperin päälle pellille kuori ylöspäin. Sivele ne öljyllä ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja kuori paprikat. Suikaloi ne.

Kuori ja viipaloi punasipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä paistokasarissa miedolla lämmöllä. Lisää balsamiviinietikka, yrtit, fariinisokeri, suola ja pippuri. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.

Leikkaa kohmeiset taikinalevyt neljään palaan ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Jaa levyille sipuliseos ja paprikasuikaleet. Saksi päälle aurinkokuivatut tomaatit. Murenna pinnalle vuohenjuustoa. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Koristele tuoreyrteillä.

Broilerivartaat aasialaiseen tapaan

(4 annosta)

400 g broilerin sisäfileetä (maustamaton)

Marinadi:

1 limetti

pala inkivääriä

1 valkosipulinkynsi

½ punaista chilipalkoa

2 rkl seesamiöljyä

1 rkl hunajaa

½ dl korianteria silputtuna

Dippi:

1 dl paahdettuja, suolaamattomia cashewpähkinöitä rouhittuna

3 rkl sitruunamehua

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

1 rkl makeaa chilikastiketta

Taputtele broilerinfileet talouspaperilla kuiviksi. Raasta hyvin pestyn limetin kuori, ja purista mehu kulhoon. Kuori peukalon kokoinen pala inkivääriä sekä valkosipulinkynsi ja raasta ne joukkoon. Hienonna pala chilipalkoa ja sekoita seesamiöljyn, hunajan sekä korianterisilpun kanssa muiden joukkoon. Marinoi broilerifileitä huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia.

Työnnä broilerifileet pituussuunnassa pieniin varrastikkuihin ja kypsennä grillissä tai parilapannulla.

Sekoita kaikki dippikastikkeen ainekset keskenään ja notkista tarvittaessa vedellä. Tarjoa vartaiden kanssa.

Rapu-avokadosalaatti

(2 annosta)

½ pussia (noin 75 g) salaattisekoitusta

150 g ravunpyrstöjä (suolaliemessä)

1 avokado

Kastike:

3 rkl avokadoöljyä

3 rkl sitruunamehua

1–2 tl sokeria

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Huuhtele ja kuivaa salaattisekoitus tarvittaessa. Levitä se salaattivadille. Kumoa ravunpyrstöt siivilään ja valuta hyvin. Taputtele kosteus talouspaperiin ja levitä ravut salaattipedille.

Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi. Ryhmittele ne kauniisti salaattivadille.

Yhdistä kastikkeen ainekset keskenään ja pirskottele salaatille.

Mango-mascarponetuhatlehtiset

(8 kappaletta)

4 voitaikinalevyä (pakaste)

Voiteluun:

kananmunaa

Täyte:

1 dl kuohukermaa

1 prk (150 g) mangohilloa

½ prk (125 g) mascarponejuustoa

½ mango

1 tl vaniljasokeria

Levitä jäiset taikinalevyt sulamaan vartiksi työpöydälle.

Ota levyistä sydänmuotilla paloja. Siirrä ne leivinpaperin päälle leivinpellille. Voitele kevyesti ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, eli kunnes leivonnaiset ovat ruskistuneet kauniisti.

Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa hillo ja mascarpone. Kääntele joukkoon kermavaahto.

Kuori mangon puolikas, soseuta hedelmäliha ja mausta se vaniljasokerilla.

Halkaise jäähtyneet tuhatlehtiset kolmeen osaan. Sivele pintoihin mascarponeseosta ja mangososetta. Kokoa sydämet takaisin muotoonsa.

Julkaistu: 27.4.2018