Eduskuntavaalit: SDP ennakkoäänissä suurin
Puheenaiheet
Eduskuntavaalit: SDP ennakkoäänissä suurin
Vuoden 2019 eduskuntavaalien ennakkoäänet on osin laskettu.
Julkaistu 14.4.2019
Apu

Kun klo 20:00 ennakkoääniä on vielä laskematta noin 350 000 saa SDP (18,9%) suurimman kannatuksen. Kokoomus (17,2%) on toinen ja Keskusta (15,4%) kolmas.

Kuva: Oikeusministeriön tulospalvelu

Ennakkoäänien pohjalta ei lopullista vaalitulosta voi päätellä. Esimerkiksi vihreät ovat perinteisesti saaneet vaalipäivän äänissä vahvemman kannatuksen kuin ennakkoäänissä. Keskustan kannattajat taas ovat tyyppillisesti varsin usein liikkeellä jo ennakkoäänestyksessä. Kannatuskyselyt ennakkoivat SDP:lle vaalivoittoa.

Paljon ennakkoääniä

Ennakkoäänestyksessä annettiin alustavien tietojen mukaan yli 1 535 442 ääntä, kertoi Oikeusministeriö sunnuntaina aamupäivällä. Ennakkoon äänesti siis noin 36,1 prosenttia äänioikeutetuista. Luvut tarkentuvat vielä, kun rekisteriin lisätään ulkomailla annetut ennakkoäänet ja kirjeäänet.

Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2015 vastaava luku ennakkoäänestyksen päätyttyä oli noin 31,9 prosenttia ja lopullinen ennakkoäänestysprosentti oli 32,3 prosenttia.

Vaalitulos selvinnee puoleenyöhön mennessä ja äänten tarkastuslaskenta alkaa maanantaina. Virallinen vaalitulos vahvistetaan keskiviikkona.

Kommentoi »