Edessä kimppamatka isolla perheellä tai porukalla? Näillä vinkeillä se sujuu sovussa
Matkailu
Edessä kimppamatka isolla perheellä tai porukalla? Näillä vinkeillä se sujuu sovussa
Kun matkaan lähtee perhe isovanhempineen tai vaikka ystävien joukko, on tärkeää suunnitella jotkin asiat etukäteen. Näistä konsteista on hyötyä.
Julkaistu 7.1.2019
Mondo

Puhukaa kimppamatkalla toiveista ja rahasta etukäteen

Kun edessä on matka porukalla tai vaikka monen sukupolven yhteinen perhereissu, kannattaa etukäteen keskustella kaikkien odotuksista ja tottumuksista. Muuten erilaiset tavat saattavat aiheuttaa ristiriitoja, sanoo Inari Fernández, Perheen matkakäsikirja -oppaan toinen tekijä.

Myös kulujen ­jaosta on tärkeää sopia etukäteen. Kulujen seurantaan ja jakamiseen voi käyttää esimerkiksi yhteistä laskentataulukkoa, johon jokainen merkitsee maksamansa kulun, ja kustannukset tasataan reissun jälkeen. Tähän on olemassa myös käteviä mobiilisovelluksia, kuten Venmo tai Splittr.

Suosikaa talonvuokrausta ja yhteisiä lounaita

Ison porukan kannattaa lähes aina vuokrata talo tai loma­huoneisto erillisten hotelli­huoneiden sijaan. Se tulee edullisemmaksi ja myös ­helpommaksi, kun käytössä on keittiö- ja ruokailu­tila sekä pyykinpesumahdollisuus. On lisäksi mukavaa, että omalle joukolle on yhteistä tilaa, joka ei ole ravintola tai baari.

Myöhäisten illallisten sijaan kimppamatkalla on hyvä suosia yhteisiä lounaita. Usean ruokalajin lounaat juomineen tulevat yleensä huomattavasti vastaavia illallisia edullisemmiksi. Erityisesti lapsiperheissä yöunet ovat tärkeitä, ja pitkä illallinen helposti venyttää nukkumaanmenoa liian myöhäiseksi.

Porukalla matkaillessa on hyvä jakautua toisinaan eri ryhmiin. Järjestyksenpitoa auttaa, jos joukko valitsee keskuudestaan oman lomapomon.

Väljyyttä aikatauluihin, pariskunnille vapaailta

Mitä isompi porukka, sitä enemmän aikaa on matkalla hyvä varata siirtymisiin ja taukoihin. Yhdelle päivälle ei muutenkaan kannata suunnitella liikaa ­tekemistä: kaikilla on matkaillessa oma, luontainen rytmi, ja kiire latistaa tunnelman. Erityisen tärkeää on pitää huolta säännöllisistä ruoka- ja juomatauoista.

Jos reissussa on useita perheitä lapsineen, on hyvä idea järjestää kullekin pariskunnalle vapaailta ilman lapsia. Tällöin porukan muut aikuiset ­pitävät huolta koko lapsikatraasta. On silti tärkeää muistaa, että isovanhemmat tai porukan sinkku eivät ole tulleet mukaan lapsen­vahdeiksi.

Valitkaa lomapomo ja jakautukaa alaryhmiin

Jotta matkan järjestelyt eivät jäisi vain yhden aktiivisen kontolle, on hyvä sopia järjestelyvastuista ennen matkaa ja sen aikana. Yksi voi varata lennot, toinen majoituksen, kolmas vuokra-­auton.

Matkan aikana voi olla ­kätevää ja hauskaakin valita jokaiselle päivälle uusi lomapomo, joka saa diktaattorin oikeudet päättää sen päivän ohjelmasta aktiviteeteista aterioihin. Niin kukin saa vuorollaan vaikuttaa, eikä aikaa kulu kinasteluun tekemisistä.

Vaikka matkaan onkin lähdetty porukalla, päivisin on usein kätevämpää jakautua pienempiin ryhmiin eri aktiviteettien pariin. Yhteisfiilistä lisää, kun tiimit pitävät yhteyttä esimerkiksi Whats­App-ryhmässä, jonka avulla voi seurata missä muut menevät sekä sopia tapaamispaikoista ja päivittää aikataulua.

Myös Skype ja Viber ovat mainioita yhteydenpitovälineitä, joissa voi liittää videopuheluun useampia käyttäjiä. Instagramissa kannattaa ottaa matkakuville käyttöön porukan oma hashtag.

Kommentoi »