
1. Eksotiikkaa lähellä
Vain kuuden ja puolen tunnin lento vie Suomesta aivan toisenlaiseen maailmaan. Dubaissa odottavat taivaita tähyävät pilvenpiirtäjät, autiot hiekkadyynit ja mausteilta tuoksuvat souk-basaarit.
Dubai on samaan aikaan hämmästyttävän moderni ja lumoavan perinteinen. Urheiluautojen ratissa istuu valkoiseen kauhtanaan pukeutuneita miehiä, ja kamelikilpailuissa ratsuja ohjaavat robottiratsastajat.
Kun pohjolassa arvostetaan vaatimattomuutta, Dubaissa kaikki on suurta ja ylellistä, aivan kuin tuhannen ja yhden yön tarinoissa. On palmujen muotoisia tekosaaria ja 828-metrinen maailman korkein pilvenpiirtäjä. Hintataso on silti Suomea edullisempi.
Dubaissa menee pää pyörälle kaupungin ihmeistä vaan ei aikaerosta. Sitä on Suomeen talvellakin vain kaksi tuntia.
2. Hurjan hauskat huvipuistot
Pelko loistaa pikkubikineihin sonnustautuneen, muoviputkeen asettuneen brittineidon kasvoilta. Automaattinen ääni laskee: ”Kolme, kaksi, yksi, go!”
Pohja pettää tytön alta, ja hän putoaa suoraan alas. Edessä on pitkä matka kieputusta ja heittelehtimistä ennen pärskähdystä uima-altaaseen.
Harva selviää Aquaventure-vesipuiston hurjimmista liukumäistä kiljumatta. Perheen pienimmille on tarjolla myös rauhallisempia vesielämyksiä.
Atlantis The Palm -hotellin yhteydessä toimivan vesipuiston puitteetkin ovat komeat: vesiliukumäet on rakennettu muistuttamaan muinaisia temppeleitä kuin kadonneessa valtakunnassa.
Dubaissa on monta muutakin vauhdikasta huvitusta. Wild Wadi Waterpark on toinen komea vesipuisto ja IMG Worlds of Adventure maailman suurin sisähuvipuisto. Dubaissa pääsee vierailemaan Legolandissakin.
3. Elämykselliset ostoskeskukset
Ostoskeskuksessa vastaan ui hai. Perässä seuraa rausku. Dubain valtavat ostoskeskukset eivät ole vain ostospaikkoja vaan elämyksiä. Dubai Mallin vetonaulana on akvaariomaailma, ja Mall of Emiratesissa pääsee laskettelemaan tekorinteellä – tai ihmettelemään touhua lasiseinän takaa.
Sisustukseltaan satumaisin kauppakeskus on matkamuistoihin keskittynyt Madinat Jumeirah, joka näyttää fantasiaversiolta arabialaisesta kylästä.
Ostospaikkana parhaita on Ibn Battuta Mall, joka on nimetty 1300-luvulla eläneen marokkolaisen maailmanmatkaajan mukaan ja koristeltu arkkitehtuurityylein eri puolilta maailmaa. Vaate- ja kenkäkauppoja on paljon etenkin kohtuuhintaisesta päästä.
Dubain alennusmyyntien kanssa kannattaa olla tarkkana: ne ovat usein aikamoisia silmänkääntötemppuja. Alennusmyyntilapun alta saattaa löytyä euromääräinen hintalappu, josta paljastuu, että tuotteen perushinta Euroopassa olisi ollut sama kuin Dubain ”alennettu” hinta.
4. Pilvenpiirtäjäkisat
Ken on heistä kaikkein kaunein? Dubain huvivenesataman, Dubai Marinan, edustalla pilvenpiirtäjät seisovat rivissä kuin kauneuskisoissa. Upein kaikista on 306 metriä korkea Cayan Tower, joka kaartuu sirosti 90 astetta akselinsa ympäri.
Pilvenpiirtäjien edustalla satamassa kelluu toinen toistaan upeampia huvijahteja. Satamaa reunustavat ravintoloiden terassit. Hiekkarantakin on aivan vieressä, samoin Dubain trendikkäin katu, puolitoista kilometriä pitkä The Walk, jonka varrelta löytyy lisää ravintoloita ja putiikkeja.
Dubai Marina on Dubain viihtyisin kaupunginosa, jossa on helppo kävellä paikasta toiseen. Hotelli kannattaakin valita juuri Marinan alueelta.
5. Al-Ain – retki keitaan kaupunkiin
Edessä kohoavat sahalaitaiset hiekkakivivuoret. Pinnaltaan ne ovat ryppyisiä kuin vanhan beduiinin kasvot. Tie Al-Ainin keidaskaupungista mutkittelee ylös Jebel Hafeet -vuoren huipulle.
Ylhäällä ilma on ihanan viileää. Edessä avautuu mahtava näkymä Tyhjälle neljännekselle, maailman laajimmalle hiekka-aavikolle, joka jatkuu Abu Dhabista kauas Saudi-Arabian sydänmaille.
Omatoiminen roadtrip vuokra-autolla Abu Dhabin puolella sijaitsevaan Al-Ainiin on paras retki, jonka Dubaista voi tehdä. 150 kilometrin matkan ajaa vajaassa kahdessa tunnissa.
Unescon maailmanperintökohteeksi julistetussa Al-Ainissa pääsee vuoriston lisäksi ihailemaan kamelimarkkinoita, Arabiemiraattien komeimpia linnoituksia ja kaunista, taatelipuiden reunustamaa keidasta.
Retki Al-Ainiin voittaa mennen tullen Dubaista nelivetomaastureilla järjestettävät kliseiset aavikkoseikkailut.
6. Abu Dhabi ja karun kallis museo
Kyllähän sitä on jo odotettukin. Kymmenisen vuotta sitten Dubain naapuriin Abu Dhabiin alettiin rakentaa maailman suurinta Guggenheim-museota ja Pariisin Louvren sisarmuseota. Valmista piti tulla jo 2012. Ei tullut. Tuli maailmanlaajuinen lama ja monenlaista viivytystä. Guggenheimin valmistumisesta ei ole vieläkään tietoa, mutta Louvre Abu Dhabi avasi ovensa vihdoin marraskuussa 2017.
Pakkohan museota on käydä katsomassa, varsinkin kun Abu Dhabiin pääsee Dubaista parissa tunnissa kätevästi ja edullisesti bussilla. Louvre Abu Dhabin perustaminen oli sen sijaan kaikkea muuta kuin halpaa lystiä. Rakennuskustannukset nousivat 600 miljoonaan Yhdysvaltain dollariin, minkä päälle Abu Dhabi on maksanut Louvre-museolle yli miljardi dollaria teosten lainasta, konsultaatiosta ja brändistä.
Kyllä sillä hinnalla pitäisi muutama museovieraskin saada. Ainakin sillä on saatu kokoelmiin teoksia Vincent van Goghilta, Claude Monet’lta, Henri Matisselta ja Andy Warholilta.
Samalla Abu Dhabin visiitillä kannattaa käydä ihailemassa Šeikki Zayedin moskeijaa, joka on Arabiemiraattien hienoin.
7. Kurkistus sheikin palatsiin
Ilmastointilaitteet ovat olleet Dubaissa kovassa käytössä ikiajat. Entisaikaan ne vain olivat kovin toisenlaiset. Savesta rakennettujen palatsien katoilla oli korkeat, ontot tornit, jotka kanavoivat sisälle viileää ilmaa.
Tuulitornin alla kelpasi Dubain nykyisen hallitsijan isoisän, šeikki Saeed bin Maktoumin, lekotella. Paljon muita ylellisyyksiä ei hänen entisestä kodistaan löydykään.
Vuonna 1896 rakennettu Sheikh Saeed al-Maktoum House on säilytetty alkuperäisessä asussaan. Palatsissa lumoaa karu yksinkertaisuus. Ylellisyydeksi riittivät kauniisti kirjaillut matot ja tyynyt.
Seinillä on mustavalkovalokuvia Dubaista 1940- ja 1950-luvuilta. Kylläpä Dubai onkin muuttunut reilussa puolessa vuosisadassa! Palmunoksista tehdyt talot ovat vaihtuneet pilvenpiirtäjiin, mutatiilipalatsit kultaan ja kimallukseen.
Aikamatkailua historiallisissa tunnelmissa voi jatkaa vierailemalla Dubai Museumissa, joka sijaitsee vanhassa linnoituksessa. Sitten onkin jo aika ylittää kapea Dubai Creek -salmi perinteisellä puisella abra-lossilla. Vastarannalla odottavat Deiran kaupunginosa ja Dubain perinteiset souk-basaarit.
Rento, islamilainen Dubai
Dubaihin lentävät Helsingistä suoraan sekä Finnair että Norwegian.
Ilmasto on mukava suurimman osan vuodesta. Vain kesällä on todella kuuma. Parasta aikaa ovat kevät ja syksy. Talvella merivesi on viileää, mutta hyvissä hotelleissa on lämmitetyt uima-altaat.
Etäisyydet ovat pitkät; Dubai on levittäytynyt 40 kilometrin matkalle. Taksit ovat edullisia, ja metrollakin pääsee kulkemaan.
Matkailija voi pukeutua varsin vapaasti, kunhan välttää kaupungilla liikkuessa navan näyttämistä ja turhan anteliaita kaula-aukkoja. Rannoilla ja hotellien allasalueilla voi olla huoletta bikineissä.
Alkoholia tarjoillaan hotelleissa ja joissakin ravintoloissa. Kaupoista sitä saa vain erillisellä luvalla. Dubaihin saa tuoda alkoholia neljä litraa väkeviä tai viinejä tai kaksi koppaa eli 48 tölkkiä olutta.