Apu

Dubai: Näin matkustan ja lomailen edullisesti

Dubai: Näin matkustan ja lomailen edullisesti
Emiraateissa kaikki on maailman huiminta. Matkailijan ei kuitenkaan tarvitse olla miljonääri nauttiakseen Dubaista.
Julkaistu: 12.7.2017

Lentokoneen ikkunasta avautuu utuisen sinertävä maisema, jota halkoo kuusikaistainen valtaväylä Sheik Zayed Road. Tien kummallakin puolella taivaita tavoittelevat pilvenpiirtäjät. Ylimmäksi nousee Burj Khalifa, vuonna 2010 valmistunut maailman korkein rakennus.  Meren keskeltä nousee purjeen muotoinen hotelli Burj Al Arab Jumeirah, jota on rankattu maailman ylellisimmäksi. Sen taustalle jää palmun muotoinen saari The Palm Jumeirah. Kone laskeutuu Dubaihin, joka on ollut  kotikaupunkini jo kuusi vuotta. Dubaista saa helposti kuvan rikkaiden pelikenttänä, jossa kaikki kimaltelee ja kiiltää. Täällä voi ihailla loistohotelleja, luksusautoja tai upeita ostoskeskuksia, joihin voi eksyttää itsensä useiksi päiväksi ja samalla räjäyttää luottorajansa. Mutta vaikka useat kohteet ovat hinnakkaita, suunnittelulla ja omatoimisuudella nähtävää ja koettavaa riittää pienelläkin budjetilla matkustavalle.

Burj Khalifan näköalatasanteelle pääsee maailman nopeimmalla hissillä.

Dubain ostoskeskukset eivät ole vain shoppailua varten. Ne ovat vapaa-ajanviettopaikkoja, joissa nähtävää ja tekemistä riittää kaikenikäisille. Jokaisen ehdoton ensietappi on 1 200 liikkeen Dubai Mall. Käy vilkaisemassa vaikka DubaiDinoa, aitoa dinosauruksen luurankoa, ja kulman takana olevaa massiivista akvaariota, jonka ulkoseinän akryylilasi pääsi Guinnessin ennätysten kirjaankin. Pohjakerroksesta pääsee takapihalle, josta on vaikuttava näkymä vieressä nousevalle Burj Khalifalle ja jossa voi ihailla Dubai Fountains -suihkulähdespektaakkelia. Ilmainen esitys tarjotaan joka päivä. Upeimmillaan se on kuuden jälkeen.  Jos olet liikkeellä illalla tai viikonloppuna, kävele The Address -hotellin lähelle. Sen ostoskeskuksen parkkeerauspalveluun jonottaa automaailman ehdoton kerma. Bongarin listalle päätyy varmasti muutama McLaren ja Rolls Royce, ja näkeepä siellä joskus Bugatin tai Paganinkin. Burj Khalifan At the Top -näköalatasanteilla käyminen maksaa halvimmillaankin noin 35 euroa hengeltä. Hyvä vaihtoehto on alemman näköalatasanteen alla sijaitseva At.Mosphere-ravintola. Siellä saa suunnilleen samaan hintaan näköalan lisäksi juomat.  Toinen vierailun arvoinen näköalapaikka on Marriott Harbour -hotellin 52. kerroksessa sijaitseva The Observatory -ravintola, josta aukeaa 360 asteen näkymät Dubai Marinaan. Jos haluat panostaa hieman enemmän, ravintolan perjantaibrunssi on kaupungin parhaita. Kaikkiin näihin on syytä tehdä varaus hyvissä ajoin.

Löytöretkeilijän mukaan nimetyn Ibn Battuta Mallin hallit on sisustettu eri maiden teemojen mukaan.

Dubai tunnetaan huimista rakennuksistaan, joista kuvatuimpia on luksushotelli Burj Al Arab Jumeirah. Saarelle, jolla hotelli sijaitsee, ei pääse ilman pöytä- tai huonevarausta, ja laskun on oltava vähintään 80 euroa henkilöltä.  Romantikoille suosittelen hotellin vieressä olevaa Souk Madinat Jumeirah -keskusta. Se on iltaisin kaupungin kauneimpia paikkoja. Kauniisti valaistun kanaalin rannalla purjehotellia ihaillen voi nauttia illallisen tai vaikka vain kupposen kahvia. Alueella on useita eri hintaisia ravintoloita, joissa useimmissa on anniskeluoikeudet. Madinatista on vain lyhyt matka The Palm Jumeirahille, jonka viisikilometrisen rungon päässä siintelee massiivinen The Atlantis -hotelli. Pyydä taksikuskia ajamaan hotellin pääovelle. Aulassa katseen vangitsee yhdysvaltalaisen lasitaiteilija Dale Chihulyn mielikuvituksellinen, kattoon ulottuva lasiveistos. Sisustus on kokonaisuudessaan uskomaton. Aulasta pääsee The Avenuelle, jossa olevaa isointa akvaariota voi ihailla ilmaiseksi. Oma kokemuksensa on pyöräillä palmun ulkokaari päästä päähän. Matkaa kertyy noin 20 kilometriä, ja reitillä näkee Emiraattien hienoimpia hotelleja. Polkupyörän voi vuokrata automaatista Atlantis-hotellin edustalta. Pyörän saa tunniksi noin viidellä eurolla. Muualla kaupungissa ajaminen on vaarallista, sillä autoilijat eivät väistä kevyttä liikennettä.

Vastikään laajennettu Mall of the Emirates tunnetaan laskettelurinteestään.

Aidointa Dubaita on tietenkin aavikko. Big Red -hiekkaerämaa lähellä Omanin rajaa on kohteista suosituin hehkuvan oranssin hiekkansa ja isojen dyyniensä ansiosta. Vaikka turisteille rakennetut leirit ovat kaukana alkuperäisistä beduiiniasutuksista, iltaretkien hinta-laatusuhde on kohdallaan. Jo noin neljälläkympillä saat maastoautosafarin lisäksi runsaan buffettarjoilun. Samaan hintaan näet muun muassa napatanssia ja kameliratsastusta. Halutessasi voit ottaa käteesi taidokkaan hennatatuoinnin. Hiekkaisen erämaaretken jälkeen houkuttelee raikas meri-ilma. Turkooseille aalloille päästäkseen ei tarvitse ostaa illallisristeilyä tai vuokrata jahtia, sillä Dubai Marinassa liikennöivä RTA:n vesibussin meno-paluulippu sataman ostoskeskuksen ja Burj Khalifan välillä maksaa vain euron. Tunnin kestävälle The Palm -saaren vesitaksikierrokselle pääsee runsaalla kympillä. Vanhasta kaupungista lähtevä Burj Al Arab Jumeirah -retki maksaa sekin noin kympin.   

Dyyneille suunnistetaan juuri ennen auringon­laskua. Ilta kuluu ohjelman ja ruoan parissa aavikkoleirissä.

Dubai on auringonpalvojan paratiisi. Aurinkoa riittää lähes vuoden joka päivälle. Vilkkain matkailusesonki kestää syyskuulta huhtikuulle, jolloin kaupunkiin on suoria lentoja Helsingistä. Säiden suhteen ehdottomasti parasta aikaa ovat loka–marraskuu ja maaliskuu.  Alkusyksystä merivesi on niin lämmintä, ettei uiminen juuri houkuttele. Onneksi uima-altaat ovat jäähdytettyjä. Rannalle on aina lyhyt matka, ja kaikki kaupungin yleiset uimarannat uusittiin pari vuotta sitten. Oma suosikkini on Kite Beach, jossa palvelut ovat lähellä ja ranta sopii lapsillekin. Sinne on parkkeerannut myös Salt, kaupungin kehutuin katukeittiö. Vain parin kilometrin päässä sijaitsee legendaarinen Bu Qtair, jonka intialaishenkinen kalaruoka kelpasi Anthony Bourdainillekin. Omaa rauhaa halajavalle sopii parhaiten The Palm Jumeirahin oikealle puolelle jäävä Palace Beach. Koska kyseessä on epävirallinen uimaranta, siellä ei ole palveluita. Hieman pohjoisempana olevalle aidatulle tyhjälle tontille ei sen sijaan kannata mennä, sillä siellä ulkoilutetaan säännöllisesti kuninkaallisen perheen tiikereitä!

Dubai Mallin akvaariossa on  mahdollisuus uida haiden kanssa.

Ostosmatkailijan kannattaa varata lentonsa tammikuulle. Vaikka liikekohtaisia alennusmyyntejä on jatkuvasti, Dubai Shopping Festival (26.12.2016–28.1.2017) tuo hinnat alas ryminällä.  Kaikki suurimmat ostoskeskukset ja monet muut kauppapaikat osallistuvat tempaukseen, jonka aikana hintoja tiputetaan jopa 70–90 prosenttia. Varsinkin festivaalin loppupuolella voi tehdä todellisia löytöjä. Kaikkiaan ostoskeskuksia on reilut seitsemänkymmentä, ja uusia avataan jatkuvasti. Paikasta toiseen pääsee edullisesti taksilla, useimpiin paikkoihin parilla eurolla. Jotkut taksit hyväksyvät vain käteistä.  Suurimmista ostospaikoista toisiin siirtyminen onnistuu kätevästi myös metrolla. Varsinkin ruuhkahuippujen aikana, eli kello 7.30–9.30 ja 16.30–19.00, se on sujuvin tapa liikkua vanhan kaupungin soukien, Dubai Mallin, Mall of the Emiratesin, Marina Mallin ja Ibn Battuta Mallin välillä. Väljintä aikaa ostoksille ovat arkiaamupäivät, vilkkainta perjantai-illat.

Vanhan kaupungin Souk Basaareilla rankka tinki­minen kuuluu asiaan.

Ulkona syödessä perussääntö on, että mitä pohjoisempana ravintolat sijaitsevat, sitä halvempia ne yleensä ovat. Hotelleissa ateriointi on yleensä tyyristä, varsinkin jos paikalla on A-oikeudet. Erityisesti Deirassa ja Bur Dubaissa on runsaasti pääasiassa Lähi-idän ja muita Aasian keittiöitä edustavia ravintoloita ja kahviloita, joissa mittavan ja maittavan aterian, jopa buffet’n, saa alle kymmenellä eurolla. Jos kaipaat nopeaa huikopalaa, kokeile paikan päällä leivottua samosaa tai paikallista pikaruokaa shawarma sandwichiä, jossa ohuen leivän sisään on rullattu varraslihaa, herkkukurkkua ja valkosipulilebnehiä. Suussasulava herkku maksaa yleensä vain noin euron. Parhaat saat pikkukahviloista, joita on lähes kaikkien moskeijoiden kyljessä. Mielikuvitukselliset rakennukset ja uskomattomat mittasuhteet saavat pään helposti pyörälle. Dubaissa jo matka paikasta toiseen on elämys, jonka sulattelemiseen menee tovi.

5 × ostokset

1. Dubai Outlet Mall  Edellisten kausien vaatteita, urheilujalkineita ja merkkituotteita: kenkiä, laukkuja ja juhla-asuja. Maanantaisin osa liikkeistä puolittaa jo alennetut hintansa.  Dubai–Al Ain Road, www.dubaioutlet­-mall.com Linja-autopalvelu  hotelleilta. tourism@dubaioutletmall.com

2. Vanhan kaupungin soukit Soukeissa tinkiminen kuuluu asiaan. Deirassa sijaitsevat satojen kultakauppojen Gold Souk ja mausteparatiisi Spice Souk. Huokeita asuste-, vaate-, kangas- ja käsityöliikkeitä on Karaman, Satwan ja Naifin alueilla. Myös vaatteiden teettäminen onnistuu edullisesti.

3. Ibn Battuta Mall Lapsiperheiden suosikki on pullollaan edullisia vaate- ja kenkäkauppoja. Noin viiden minuutin päässä Marinastaetelään. Sheikh Zayed Rd, www.ibnbattuta-mall.com

4. Sun & Sand Sports Outlet Lähellä Mall of the Emiratesia sijaitseva urheiluliikkeen varastomyymälä. Vaatteita, jalkineita ja varusteita varsinkin miehille: Columbia, Nike, Adidas ja Skechers. Talvivarusteita on tarjolla eniten keväällä. Umm Suqeim Rd, Al Quoz Industrial Area 3, en-ae.sssports.com

5. Dragon Mart 1 ja 2 Lähes 4 000 liikettä myy kahdessa rakennuksessa kaikkea asumiseen, sisustamiseen, elämiseen, harrastuksiin ja pukeutumiseen liittyvää.  Dubai–Al Ain Road, www.dragonmart.ae info@dragonmart.ae

Aquaventures-vesipuistoon pääsy maksaa, mutta siellä viihtyy koko perhe. 

Majoitu

Dubain hotellitarjonta on runsas, mutta hulppeat rantahotellit eivät sovi kaikkien rahapussille. Edullisempi vaihtoehto on Al Barshan alue. Se on siisti ja turvallinen kaupunginosa aivan Mall  of the Emiratesin (MOE) vieressä. Alueella on muutamia loistohotelleja, mutta myös kymmeniä pienehköjä keskitason turistihotelleja, joissa yöpyminen järjestyy viidelläkymmenellä eurolla. MOEssa on metroasema, ja taksimatka Sunset Beach -uimarannalle, Burj Al Arabille ja Souk Madinatiin kestää kymmenisen minuuttia. Matkan voi myös kävellä, vaikka varsinaista kävelytietä ei ole.

Naisten illat

Illan pimentyessä on on aika tutustua yöelämään. Naisia hemmotellaan, sillä joka päivä jossakin päin Dubaita on naisten ilta. Arviolta 70 prosenttia Dubain asukkaista on miehiä, joten monet illanviettopaikat tarjoavat tiettyinä iltoina naisille ilmaisia juomia, yleensä nimettyjä drinkkejä tai kuohuvaa. Joihinkin paikkoihin miesporukoiden on lähes mahdoton päästä sisään ilman naisseuralaisia.  www.ladiesnightdubai.com

Lennä 

Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Dubaihin syyskuusta huhtikuuhun.  Dubaissa on kaksi lentokenttää: maailman vilkkain kenttä Dubai International (DXB) ja pieni ja ruuhkaton Al Maktoum (World Central, DWC), jonne lennetään Suomesta vain tilauslentoja.

Kalastajasatamien edul­lisista ravintoloista saat taatusti tuoretta kalaa.

3 × Ravintola

Bu Qtair  Herkuttelijoille on tarjolla juuri pyydettyä kalaa ja katkarapuja intialaisilla mausteilla marinoituna. Ravintola on auki jo lounasaikaan, illalla ruoka ja tarjonta on parhaimmillaan. Paikka on suosittu, joten jonoon kannattaa tulla jo kuuden aikaan. Varsinkin viikonloput ovat kiireisiä. Päivän kilohinta, ateria noin 10 e. Käteismaksu. Umm Suqeim 3:n kalastussatama.

Salt Hopeanhohtoisessa vanhassa matkailuvaunussa toimiva katukeittiö, joka sai viime vuonna pysyvän paikan suositulta uimarannalla. Tunnelmallisessa rantaruokalassa tarjoillaan waguy-naudasta valmistettuja burgereita. Ateria noin 15 e. Kite Beach, Umm Suqeim 1. Sijaitsee omassa rauhassa noin 300 metriä muista ravintoloista pohjoiseen.

Al Usted Special Kabab Kaupungin vanhimpiin kuuluvan persialaisravintolan listalla on yksinkertaisia ja suussa sulavia lihavartaita. Itse paikkakin on näkemisen arvoinen, sillä sen seinät on vuorattu siellä vierailleiden julkkisten kuvilla. Ateria noin 6 e. Meena Bazaar, Al Musalla Road, Bur Dubai.

Kaksi yhden hinnalla Pitempään kaupungissa oleileva säästää roimasti The Entertainerin kaksi yhden hinnalla -kupongeilla. Mobiilisovelluksen tarjouksia voi käyttää monissa ruokapaikoissa, hotelleista ja vapaa-ajanviettopaikoissa mutta myös golfkierroksissa ja aavikkoretkissä. Jo yhden perheen vesipuiston sisäänpääsymaksut maksavat paketin hinnan takaisin. Vastaavia kuponkeja on muutaman kerran vuodessa myös Time Out Dubai -lehden välissä.  www.theenter­tainerme.com

5 × Nähtävyys

1. Dubai Mall  Ostoskeskuksessa on suihkulähteitä, 24-metrinen dinosaurus, akvaario ja paljon muuta. 

2. The Palm Jumeirah ja Atlantis Palmun muotoinen saari ja luksushotelli.

3. Souk Madinat Jumeirah  Kanaalien ympäröimä kaunis markkinapaikka.

4. Jumeirahin ranta-alue JBR Ilmaisia tapahtumia ja esityksiä. Niistä saa tietoa Time Out- ja What’s On -lehdistä.

5. Dubai Marina  Maailman korkein kortteli, jossa on seitsemän maailman kymmenestä korkeimmasta asuinrakennuksesta.

Abu Dhabissa sijaitsevaan, valkoisesta marmorista valmistettuun šeikki Zayedin moskeijaan mahtuu 40 000 henkeä.

Päiväretki Abu Dhabiin

Abu Dhabin ja Dubain välillä on jonkin verran julkista liikennettä, mutta auton vuokraus on edullista. Jo alle 60 eurolla saa auton käyttöönsä kolmeksi päiväksi. Dubaissa liikkuminen omalla autolla on haasteellista, mutta Abu Dhabissa liikenne on verkkaisempaa ja tiestö selkeämpi. Ajan salliessa se onkin oiva kohde päiväretkelle. Matka Emiraattien pääkaupunkiin kestää noin tunnin. Ruuhkien vuoksi Dubaista ei kannata lähteä ennen kello kymmentä.  Jonkin matkaa ennen Abu Dhabinkaupunkia oikealle jää kiekon mallinen HQ-rakennus. Ota sen jälkeen tulevan Al Raha Mallin jälkeen ensimmäinen iso ramppi oikealle ja käänny heti seuraavasta liittymästä jälleen oikealle Maqta Bridgen suuntaan. Pian vasemmalle jää valtava valkoinen šeikki Zayedin moskeija, jota pidetään maan kauneimpana rakennuksena. Sisään pääsee ilmaiseksi. Turisteille varattu parkkipaikka on rakennuksen takana, sisäänmeno välittömästi sillan jälkeen. Moskeijassa on maailman suurin käsinsolmittu matto (5 700 m²) ja maailman kolmanneksi suurin kristallikruunu (15 m). Piha- alueella on Arabiemiraattien perustajan šeikki Zayedin hautamausoleumi.  Moskeijassa on tarkat käyttäymis- ja pukeutumissäännöt. Naisten abayan tai miesten kardalan saa lainata henkilökorttia vastaan. Miehet tosin pääsevät sisään pitkissä housuissa ja siistissä lyhythihaisessa paidassa. Moskeija on suljettu turisteilta perjantaisin, joka on muslimien pyhä­päivä. Paras lounaspaikka on keskustan ranta-alue Corniche. Matkalla oikealle jää yksi kaupungin merkittävimmistä maamerkeistä, tornadoa muistuttava Capital Gate. Jatka keskustasta matkaa Saadiyat Islandille.  Rantatie johtaa formulakisoista tutulle Yas Islandille, jossa sijaitsee formularata. Upean Viceroy-hotellin terassilta voi katsoa testiajoja.  Ajoita paluumatka ennen viideltä alkavaa ruuhkaa.  visitabudhabi.ae

Teksti Heini Lehtosalo kuvat All Over Press

Kommentoi »