Apu

DNA-testi antaa vain viitteitä – muista tämä sukututkimuksessa

DNA-testi antaa vain viitteitä – muista tämä sukututkimuksessa
Noin 10 000 suomalaista on yrittänyt selvittää sukujuuriaan DNA-näytteen avulla. Varsinainen sukututkimus pohjautuu kuitenkin edelleen kirjallisiin lähteisiin.
Julkaistu: 12.9.2018

DNA-sukututkimuksessa tutkitaan henkilön DNA-näytettä. Netin palveluntarjoajalta tilataan tarvikkeet näyttöön ottamista varten. Testin voi kuka tahansa teettää kotoa käsin.

Kun posken sisäpinnan limakalvolta on pyyhkäisty näytepuikolla irtosolunäyte, puikko laitetaan palautuskuoreen ja paketti lähetään matkaan, useimmiten amerikkalaisiin laboratorioihin.

Kaupallisia DNA-testejä myyvät netissä mm. Family Tree DNA, 23andMe, My Heritage, National Geographicin Genographic sekä Ancestry by DNA.

Monilla testifirmoilla on tarjolla erilaisia ja erihintaisia testejä ja oikean valinta on vaikeaa. Perustestin hinta on 60–250 euroa.

My Heritagen mainoksen mukaan 69 euron testillä voi löytää uusia sukulaisia sekä selvittää maantieteelliset alueet, joilta on peräisin. Kotitesti.fi-sivustolla taas mainostetaan 250 euron testiä, jonka Setä/täti-testillä voidaan selvittää lapsen biologista sukulaisuutta oletetun isän lähisukulaisiin.

"Voi seurata ihmislajin muuttoa Afrikasta"

Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja Pasi Kuusiluoma korostaa, että DNA-kartta voi viedä kauas menneisyyteen, mutta esivanhempien nimiä DNA-testillä ei selviä.

– Etäsukulaisia niiden kautta kyllä voi selvittää ja seurata ihmislajin muuttoa Afrikan alkukodista eri puolille maapalloa. Varsinainen sukututkimus pohjautuu erilaisiin arkistolähteisiin. DNA-testeistä on kuitenkin tullut merkittävä osa sukuharrastusta, ja tänä päivänä puhutaankin geneettisestä sukututkimuksesta historiallisen sukututkimuksen rinnalla, Kuusiluoma sanoo.

THL:n tutkimusgenetiikan professori Helena Kääriäinen muistuttaa myös siitä, että nettipalvelun tarjoajien joukossa voi olla niin huippuja kuin huijareitakin.

– Testitulos on aina vain suuntaa antava. Geenejä tulee niin monelta suunnalta: jokainen meistä on jonkinlainen kombinaatio sadoista esi-isistä. Geneettisesti voidaan selvittää sataprosenttisen luotettavasti yhteinen perimä vain lähisukulaisiin: isään ja äitiin sekä sisaruksiin. Sen sijaan DNA-testillä voi kyllä parhaimmillaan selvittää melko luotettavasti esimerkiksi maantieteelliset juurensa, Kääriäinen korostaa.

Kommentoi »