Tuulilasi

Dieselautoilijalle hurja verolasku – Trafin kampanja esittelee käyttövoimien erot

1

Trafin hintavertailu paljastaa, minkäkin polttoaineen kustannukset autoilijalle.
Kuvat Timo Villanen, A-lehtien kuva-arkisto

Ole edelläkävijä kampanjalla avataan eri voimanlähteiden kustannuseroja, ja pyritään lisäämään tietoisuutta vaihtoehtoisista käyttövoimista eli sähkö ja kaasuautoista, ladattavista hybridiautoista sekä flexfuel- ja vetyautoista.

Valtiovarainministeriöltä peräisin olevat luvut ovat varsin tyrmäävät dieselautoilijalle. Seuraavan kymmenen vuoden aikana autovero, ajoneuvovero, käyttövoimavero ja energiavero kustantavat nimittäin peräti 17 000 euroa. Ero edullisimpaan eli sähköautoon on hulppeat 13 000 euroa.

Laskelmat on tehty olettamuksella, että auton hinta ilman autoveroa on 30 000 euroa, vuodessa ajetaan 17 000 kilometriä, CO2-päästöt ovat keskimääräiset ja verotaso vuoden 2017.

On siis hyvä huomata, että esimerkiksi paljon ajavalle diesel voi olla paras vaihtoehto.

Trafin myös korostaa, että hintavertailu on suuntaa antava, ja sen luvut on arvioitu kattamaan vain ajamisen hinnan sekä polttoaineen tai muun käyttövoiman kustannukset veroineen. Hinnoissa ei ole huomioitu esimerkiksi sitä, että jotkin kaasuyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta ostaa kaasua kiinteällä kuukausihinnalla.

Julkaistu: 19.9.2017