Dannyn rakastettu Erika Vikman: Minua on syytetty Dannyn maineella ratsastavaksi tyrkyksi
Henkilöt
Dannyn rakastettu Erika Vikman: Minua on syytetty Dannyn maineella ratsastavaksi tyrkyksi
Erika Vikman nousi julkisuuteen vasta valittuna tangokuningattarena. Kun suhde Dannyyn tuli julki, alkoi verkossa ja sosiaalisessa mediassa räävitön repostelu.
7Kommenttia
Julkaistu 4.5.2017
Apu

Tähti. Sellaiseksi Erika Vikman muistaa halunneensa aina pikkutytöstä lähtien. Jo alakouluikäisenä hän uneksi siitä, minkälaisia vaatteita pukisi päällensä keikalle, kuinka hän laulaisi ja ottaisi yleisön hyppysiinsä. Ja miten hienoa ylipäätään olisi olla kuuluisa ja saada fanipostia. Pikkusiskonsa hän suostutteli puolipakolla pitämään popkonsertteja kanssaan makuuhuoneen kerrossängyssä. Barbileikit muuttuivat poikkeuksetta Madonnan stadionkeikoiksi. Suosikista hän luki Britney Spearsin tulleen supertähdeksi 16-vuotiaana. Siitä hän päätteli, että viimeistään tuolloin hänen itsensäkin olisi lyötävä läpi musiikkimarkkinoilla. Erika ihaili Lady Gagan ja Laura Voutilaisen kaltaisia vahvoja naisartisteja. Kun kavereiden seinät peittyivät Antti Tuiskun julisteista, Erika vuorasi huoneensa naispoppareiden kuvilla. Heidän musiikkivideoitaan hän olisi jaksanut tapittaa tietokoneen ruudulta aamusta iltaan.  Videoilla keimailevista laulajattarista säteili selittämätöntä hehkua, joka virtasi ruudun lävitse ja veti ihon kananlihalle. Tuonne minunkin on päästävä, hän ajatteli haltioituneena. Heinäkuussa 2016 Erika Vikman, 23, asteli häkeltyneenä Seinäjoen Kisa-areenan lavalle valtavien suosionosoitusten saattelemana. Musiikki pauhasi, kukkapuskaa työnnettin syliin. Hänet oli julistettu Tangomarkkinat-finaalikisan voittajaksi. Hän oli huipulla, lavalla ja ihmisten huulilla, sinne hän oli aina halunnut.  Muutaman kuukauden päästä hänestä tehtiin valtakunnallinen silmätikku. Salassa ja hiljalleen alkanut suhde Ilkka ”Danny” Lipsaseen,  74, oli tullut julkisuuteen.  Siitä hetkestä alkoi Erika Vikmanin uusi suhde julkisuuteen, verkon ja sosiaalisen median keskustelupalstoihin.   

Erika Vikman saapuu haastatteluun minuutilleen sovittuna aikana: hiukset kiharrettuina, meikit ojennuksessa, kaikin puolin tiptop. Kädenpuristus on reipas, hymy valloittava. Tältäkö näyttää 24-vuotias, joka on toteuttamassa elämänmittaista haavettaan? Vikman naurahtaa lapsena asettamalleen ”hieman epärealistiselle” tavoitteelle.  Ei siksi, että se tuntuisi hänestä pelkältä hupsulta päähänpistolta. Hänen kohdallaan kyse on todellisuudesta – vain toteutumisajankohtaa on pitänyt hieman siirtää eteenpäin. Näin hän ainakin itse ajattelee. – Aluksi kyse oli pelkästä naiivista haaveesta. Mutta olin ihan oikeasti myös päättänyt toteuttaa sen. Olen aina ajatellut, että on ihan sama, vaikka kuka tulisi sanomaan mitä tahansa. Tyyliin: ”Kyllä sinun pitäisi hankkia kunnon ammatti”. Sellaista on tullut vastaan tosi paljon. Sinnikkyyden puutteesta Erikaa ei voi syyttää. Omaa taiteilijanuraansa hän alkoi rakentaa määrätietoisesti viimeistään yläasteelle mentyään. Tuolloin hän aloitti keikkailun pianoa soittaneen ystävänsä kanssa ja hankki kaksikolle esiintymisiä lähialueen juhliin sekä tapahtumiin. Tampereen yhteiskoulun lukioon mennessään hän pyöritti jo menestyvää bilebändiä. Samaan aikaan suurin osa hänen luokkatovereistaan ei ollut hankkinut vielä ensimmäistä kesätyöpaikkaansakaan. – Olen saanut hoitaa kaiken alusta lähtien. Siihen päälle olen käynyt koko ajan laulutunneilla. Yhdestä kämpästä sain häädönkin, kun treenasin niin paljon. Naapurin mummo ei kestänyt ja savusti mut ulos, Vikman kertoo nauraen.

Erika myöntää käyvänsä välillä vilkaisemassa loukkausviestien lähettäjiä. – Miten kaksikymppisellä hampurilaisravintolan kassalla on varaa tulla kertomaan urani olevan lopussa? En minäkään mene kenellekään sanomaan tuollaista.

Erikan Vanhemmat suhtautuivat kannustavasti tyttärensä urapyrkimyksiin. Molemmat olivat soittaneet aikanaan tanssiorkesterissa, lähihoitajaäiti jopa osallistunut Seinäjoen tangomarkkinoille. Vikman ajatteli, että ehkäpä laulukilpailut voisivat olla hänenkin tiensä menestykseen. Alku oli enemmän kuin lupaava: hän voitti Tangojuniori-kilpailun vuonna 2008, Ponnahduslauta-kilpailun 2010 ja Stage-koulumusikaalikilpailun vuonna 2011. Idols-tv-ohjelman seitsemänneltä kaudelta, johon hän osallistui vuonna 2013, pudotus tuli vasta semifinaalissa. Se tuntui pettymykseltä komean voittosuoran jälkeen, mutta ainakin suunta oli jälleen ylöspäin oman elämän suhteen. Vuotta aiemmin maailma oli näyttänyt Erikan silmissään perin lohduttomalta paikalta. – En käynyt koskaan hakemassa diagnoosia. Mutta kyllä mulla oli kaikki masennuksen oireet. En yksinkertaisesti enää jaksanut nousta aamuisin sängystä ylös. Vanhemmille valehtelin koulutuntien alkavan vasta myöhemmin ja jäin kotiin makaamaan. Elin ihan kuin sumussa. Vikman oli polttanut itsensä loppuun. Oliko burn outin taustalla raskaan kouluarjen ja turhan kunnianhimoisten urasuunnitelmien yhdistelmä? Sitä Vikman ei osaa sanoa. Hän toteaa yliyrittämisen olevan hänelle luontaista.  Jo ala-asteen opettaja oli aikanaan todennut, että vähempikin riittäisi, hänen ei tarvitsisi yrittää olla kaikessa paras. Mutta toisaalta, minkä hän luonnolleen voi? Ehkei hänen olisi tarvinnut, mutta sitä hän kuitenkin halusi. Ja sen hän lopulta sai.

Tässä se nyt on, Erika ajatteli, palkinto yli kymmenen vuoden uurastuksesta. Tangomarkkinat-kilpailun voittoa seuranneiden viikkojen ajan Vikmania ja tangokuningas Marco Lundbergia vietiin haastattelusta ja tilaisuudesta toiseen.  Juhlahumusta huolimatta Vikman huomasi melko pian, ettei julkisuus ollutkaan sellaista kuin hän oli ajatellut: jutuissa esiintyvä tuore tangokuningatar vaikutti aivan eri henkilöltä kuin hän. Hän myöntää olleensa monessa kohdassa sinisilmäinen. – Kun ei mua oltu kauheasti valmennettu mihinkään ja menin vain, minne pyydettiin. Haastatteluissa mua pystyi johdattelemaan kauhean helposti ja sitten niitä sanoja lyötiinkin suuhun ihan miten haluttiin, Erika muistelee. Vielä ennen tangovoittoa hän uskoi, että kaikki toimittajat haluavat vilpittömästi hänelle hyvää ja kaikki lehtijutut kirjoitettaisiin niin kuin hän haluaisi.  – Sitten tajusin, että julkisuudessa oleminen onkin vähän kuin shakin pelaamista. Pitää ihan tosissaan katsoa, miten nappuloita asettelee. Toisaalta ei hän olisi ehtinyt jäädä yksittäisiä lehtijuttuja harmittelemaan. Kiire oli niin kova. Lisäksi hän tiesi kantavansa sisällään salaisuutta. Sellaista, joka saattaisi paljastuessaan räjähtää.

Ilkka ”Danny” Lipsaseen Vikman oli tutustunut osallistuessaan ensimmäisen kerran Tangomarkkinoille kesällä 2015. Lipsanen kuului kilpailun tuomaristoon. Aluksi kyse oli puhtaasti vanhemman ja nuoremman kollegan välisestä ajatustenvaihdosta. Ensin läheteltiin muutama sähköposti. Sitten Danny tarjosi Vikmanille paikkaa yhtyeensä taustalaulajana.  Ja niin asiat johtivat toiseen, kuten tavataan sanoa. Yhteisellä päätöksellä he päättivät pitää parisuhteen omana tietonaan. Salailu tuntui Vikmanista epäreilulta ja ahdistavalta. Mutta kyllä hän ymmärsi, että yli seitsemänkymppisen musiikkineuvoksen ja nuoren iskelmälaulajan suhdetta tultaisiin ruotimaan lehtien palstoilla. Kysymys kuului, milloin se tulisi tapahtumaan? Syyskuun lopussa 2016 korttitalo viimein romahti. Kun Seiskan paparazzin ottamat Rodoksen-lomakuvat julkaistiin, Vikmanin puhelin alkoi piristä. Pian hän huomasi, ettei mikään ollut enää kuin ennen.  Oli silti sokki tajuta, että julkisuuden silmissä hän oli muuttunut yhdessä yössä tangokuningatar Erika Vikmanista Dannyn nuoreksi ystävättäreksi. Suunta ei tuntunut hyvältä. Vikman pelkäsi lööppijulkisuuden tahraavan kaiken sen uurastuksen, jonka hän oli uransa eteen tehnyt. – Aloin saada sellaisia viestejä, että sun urasi taisi nyt olla tässä. Silloin aloin miettiä ihan tosissani, olisiko ollut parempi, et­ten olisi antanut tällaista suhdetta koskaan tapahtuakaan. Ainakin se olisi ollut helpompi ratkaisu. Lopulta päätin mennä sydän edellä. Ei siinä olisi enää auttanut ottaa järkeä käteen, enkä ole katunut. Hänen lisäkseen Ilkka Lipsanen pahoitti mielensä ja harmitteli haastatteluissa suhteen julkisesta riepottelua. – Luulen, että hän on kokenut asiasta jonkinnäköistä huonoa omaatuntoa. Kyseessä on kuitenkin kaksi aikuista järjissään olevaa ihmistä. Kyllä me molemmat tiedostimme, mihin olimme lähdössä, Vikman sanoo.

– Yksikin vihainen palaute saattaa edelleen pilata päiväni. Oman nimeni googlettamista en ole uskaltanut edes harkita.

Jos Vikman karsasti tapaa, jolla lehdistö hänen yksityiselämäänsä käsitteli, vielä räävittömämpää repostelu alkoi olla sosiaalisessa mediassa. Vikmanin Facebook-sivu alkoi täyttyä päivittäin tulikiven katkuisesta palautteesta. Monet viesteistä ovat tarkoituksellisen julmia. Niissä arvostellaan laulutaidon lisäksi hänen ulkonäköään. Haukutaan pömppömahaksi. Tietysti ruodinnan kohteena on myös suhde Dannyyn. Vikmania on syytetty muun muassa laulajalegendan maineella ratsastavaksi tyrkyksi. Vikman sanoo ymmärtävänsä, että purkauksien takana on usein pahaa mieltään oksentava henkilö. Välillä viestit myös naurattavat, niin absurdeja ne ovat. Silti ne satuttavat. – Ei auta, vaikka asiaa miten järkeilisi. On vaikea käsittää, miksi joku on saanut niin pahan fiiliksen musta. Toisaalta on ollut tärkeää tajuta, ettei kaikkia voi miellyttää. Jos joku onkin minuun pettynyt, se ei tarkoita, että olisin pettänyt kaikki muutkin. Pahemmalta hänestä on tuntunut se, että kohuotsikoiden jälkeen monet vanhat ystävät olivat alkaneet vältellä. Miksi? Siihen Vikmanilla ei ole vastausta. Hän olettaa ihmisten kuvittelevan, ettei häntä kiinnosta. – Luulevatko he, että olen nyt jotenkin tosi erilainen, kun olen mukamas päässyt ”piireihin”. Se tuntuu tosi surulliselta. Kaipaan kovasti niitä vanhoja Tampere-aikoja,  hän sanoo. Myös perhe on saanut osansa ”sokkihoidosta”. Heillä ei ollut julkisuudesta senkään vertaa kokemusta kuin hänellä, hän sanoo. – He ovat olleet minusta hirveän huolissaan, vaikka varmasti ovat saaneet itsekin lokaa niskaansa. Kerran isä soitti ja sanoi, että hänelle sanotaan töissä tällaisia vähän ikävämpiä asioita. Silloin mun sydän ihan oikeasti räjähti. Tuli niin paha mieli siitä, että rakas isäni saa kuraa päälleen minun takiani.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Vikman kertoo huhtikuussa alkaneen Iholla-tositelevisiosarjan viimein näyttäneen ihmisille, millainen hän oikeasti on. Hän kertoo alkaneensa saada pitkiä kirjeitä sarjan katsojilta. Monet kokevat itsekin elävänsä suhteessa, jota ei pidetä yleisesti hyväksyttävänä. – Olen vastaillut niihin antaumuksella. Monet ovat pyytäneet myös anteeksi. Ovat sanoneet, että heillä on ollut ihan erilainen mielikuva musta. Se tuntuu tosi hyvältä. Tuntuu, että sarjaan lähteminen on lunastanut tehtävänsä. Miten luulet ihmisten näkevän sinut nyt? Vikman naurahtaa. – Luulen, että tosi isolle osalle olen edelleen se Dannyn tyttöystävä. Osalle taas olen tangokuningatar, osa näkee minut turhimpana mahdollisena julkkiksena, jolla ei ole mitään arvoa.  – Mutta sitten on varmaan myös heitä, jotka ajattelevat, että onpa rohkea tyttö, kun uskaltaa tehdä tuollaisia valintoja. Entä se lapsuuden unelma? Tunnetko jo saavuttaneesi tähteyden? Siitä Erika ei ole aivan varma. – Olen miettinyt viime aikoina paljon, mitä se tähteys oikeastaan on. Onko se sitä, että naama on lööpissä päivittäin? Vai sitä, että on kunnioitettavassa asemassa työssään? Kallistuisin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Siksi en vielä sanoisi olevani tähti. Mutta siihen tähdätään. ●

Teksti Ville Hartikainen, kuvat Timo Pyykkö

7 kommenttia