Concierge: Ranskanleipää Pariisissa?
Matkailu
Concierge: Ranskanleipää Pariisissa?
Concierge selvitti, myydäänkö Pariisissa ranskanleipää. Mitä luulet?
Julkaistu 20.3.2013
Mondo

Ei myydä. Mutta kysytäänpä vielä asiantuntijalta.

»Ranskassa on lähes samanlainen tuote nimeltään le pain brié. Molemmat sisältävät rasvaa toisin kuin patongit. Tämä tekee leivästä tiiviimmän ja pehmeämmän. Ranskassa leipää ei pakata muovipussiin, joten kuori on siellä rapea», kertoo Kaisu Rezé ranskalaisesta leipomo Rezéstä.

Rezé on leiponut le pain briétä nimellä Kalastajanleipä, sillä se tunnetaan normandialaisten kalastajien suosikkina.

»Kalastusmatkat voivat venyä, ja leipä pysyy tuoreena rasvan ansiosta. Se ei kuivu niin nopeasti kuin patonki.»

Concierge on pohtinut, mikä tekee ranskalaisista käntyistä niin ylivertaisia. Syitä on monia: jauholaatuja on enemmän kuin Suomessa, taikina saa levätä pitkään ja leipä paistetaan kiviuunissa.

»Leipiin ei myöskään lisätä jauhonparanteita eikä taikinaa pakasteta. Suomessa moni leipomo säästää leipomalla päivällä pakkaseen.»

Pariisista ei ehkä löydy ranskan­leipää, mutta Strasbourgissa Concierge on törmännyt suomenleipään. Paikallisessa leipomossa myytiin tummemmasta taikinasta tehtyä patonkia nimellä baguette finlandaise eli suomalainen patonki.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »