Concierge: Miten pitkälle lennolle tukisukat?
Matkailu
Concierge: Miten pitkälle lennolle tukisukat?
Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, miten pitkälle lennolle kannattaa jo laittaa tukisukat.
Teksti
Julkaistu 20.1.2017
Mondo

Istuminen tappaa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan suuri osa suomalaisista on liikaistujia. Ministeriöstä annettiin viime vuonna kansalliset suositukset istumisen vähentämiseen. Nyt moni pohtiikin, onko mahdollisesti liikaistuja tai jopa tuoliholisti. Liikakäytänkö tuoleja salassa tai työaikana? Voisinko olla istumatta jos haluaisin?

Vitsit sikseen. Matkailulääkäri Hanna Nohynek lääkärikeskus Aavasta suosittelee sukkien laittamista yli neljän tunnin lennoille.

"Laskimotukoksen riski kaksinkertaistuu neljän tunnin yhtäjaksoisen istumisen jälkeen. Sukkia tärkeämpää on kuitenkin riittävä juominen ja liikkuminen lennon aikana."

Pitkällä lennolla olisi hyvä jaloitella 1–2 tunnin välein. "Monilla lentoyhtiöillä on myös jumppaohjeita, joiden avulla voi pumpata lihaksia istuessa."

Laskimotukoksen riskiin vaikuttaa moni asia, kuten perimä, lihavuus, tupakointi, e-pillerit, raskaus ja vakavat sairaudet. Jos kuuluu riskiryhmään, lennoista kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Sitten Conciergen kaksi hyväksi havaitsemaa vinkkiä. Laita sukat jalkaan aamusta, kun jalat eivät ole turvonneet. Älä vedä sukkaa hassutellaksesi pään yli, varsinkaan ennen turvatarkastusta.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi mondo@a-lehdet.fi.

Kommentoi »