Concierge: Miten Brexit vaikuttaa matkailuun?
Matkailu
Concierge: Miten Brexit vaikuttaa matkailuun?
Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, miten Brexit vaikuttaa Ison-Britannian matkailuun.
Julkaistu 15.3.2017
Mondo

Visainen kysymys, visainen indeed. Concierge otti viidakkorummullaan välittömästi yhteyttä asiantuntijoihin ulkominis­teriössä ja Suomen Pankissa.

Heidän vastauksensa oli selvä: kysymys on visainen. Koska Brexitin käytännön toteutumisesta ei tiedetä paljoa, on vaikea ennustaa sen vaikutuksia.

"EU-kansalaisten viisumivaatimus näyttää tällä hetkellä epä­todennäköiseltä. Maahanmuuttoon voi tulla rajoituksia mutta tuskin matkailuun", sanoo tiedottaja Emilia Machuca ulkoministeriöstä. Matkailu on Britanniassa merkittävä elinkeino.

Samaa mieltä on markkina-­analyytikko Aleksi Paavola Suomen Pankista.

"Voisi kuvitella maan haluavan mahdollisimman paljon turisteja, vaikka maahanmuuttoa rajoitettaisiinkin."

Jos rajoituksia tulee, ne eivät astu voimaan kertarysäyksellä.

"Uusiksi laitettavan lainsäädännön määrä on valtava ja vie vuosia", Machuca toteaa.

Punnan kurssia on vaikea, ellei mahdoton, ennustaa. Brexit-­äänestyksen jälkeen punta on heikentynyt noin kymmenen prosenttia euroa vastaan, Aleksi Paavola kertoo.

Ennen Brexitiä eurolla sai 0,75–0,80 puntaa, nykykurssilla noin 0,85.

Suuria vaihteluita kursseihin pelkkä EU-eron voimaan­astuminen tuskin aiheuttaa. Paljon riippuu siitä, millaisiin sopimuksiin Iso-Britannia pääsee muiden maiden kanssa.

Mutta ehkä parempi nyt kuin myöhään tai ei milloinkaan. Isoon-Britanniaan matkustaminen on valuuttakurssin puolesta halvinta yli kolmeen vuoteen, Paavola muistuttaa.

"Koska kurssien kehitystä on vaikea ennustaa, en jättäisi esimerkiksi suunniteltua Lontoon-matkaa tekemättä Brexit-neuvotteluiden epävarmuuden vuoksi", hän lisää.

Mitä tästä opimme? Jos Suomi joskus päättää erota EU:sta, Fixitiä parempi termi olisi Suksit.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi mondo@a-lehdet.fi. 

Kommentoi »