Concierge: Mitä on skottikiltin alla?
Matkailu
Concierge: Mitä on skottikiltin alla?
Kukapa ei olisi joskus pohtinut, käytetäänkö skottikiltin alla alushousuja vai ei. Mondon matkailuasiantuntija Concierge ryhtyi selvittämään asiaa.
Julkaistu 12.11.2014
Mondo

Jos se, mitä Concierge todisti eräänä kesäiltana vuonna 2001, pitää paikkansa, ei käytetä. Mutta kysytäänpä Mondon Skotlanti-asiantuntijalta, Skotlanti-oppaan tekijältä Eeva Simolalta.

"Se on kiltin käyttäjän salaisuus. Aikoinaan sellaista vaatekappaletta kuin alushousut ei edes tunnettu. Ylämaan soturien kerrotaan joskus tuskastuneen kilttiinsä ja heittäneen sen yltään, mikä tyrmistytti vastustajat: alla kun oli vain paita ja skottisoturit jatkoivat kamppailua muuten ilkosillaan", Simola kertoo.

"Skotlannissa on myös ollut sotilaallinen määräys olla pitämättä kiltin alla mitään, hygieniasyistä."

Nykyinen polveen ulottuva, laskostettu kiltti on peräisin 1700-luvulta. Sitä käyttivät erityisesti Ylämaiden sotilaat. Ruudullisen villakankaan eli tartaanin värit ja ruudutus vaihtelevat. Monella skotlantilaisella suvulla on oma tartaaninsa, kuten myös armeijan rykmenteillä.

Kuoseja rekisteröi Scottish Tartans Authority, joka on suosittanut alushousujen käyttämistä joissain tilanteissa, hygieenisistä tai säädyllisistä syistä. Niin sanotusti "sotilastyyliin" tai "rykmentin tapaan" kulkeminen on hygieniaongelma monille kilttivuokraamoille.

"Edelleenkin kuulee sanottavan, ettei oikea skotti käytä alushousuja kiltin alla. Omien sanojensa mukaan rallikuski David Coulthard on siten oikea skotti. Nuori tennistähti Andy Murray taas on joutunut olemaan ei-skotti eräissä häissä", Simola sanoo.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi  

Kommentoi »