Concierge: Mistä italialaiset puhuvat?
Matkailu
Concierge: Mistä italialaiset puhuvat?
Mitä muuta italialaiset jauhavat kuin pastaa? Mistä puheliaalla kansalla riittää juteltavaa? Concierge ryhtyi small talkiin.
18.9.2013
 |
Mondo

Otetaanpa esimerkki. Edellisellä Italian-matkallaan huhtikuussa Concierge vietti viisi päivää Milanossa. Matkalle osui jalkapallo-ottelu Inter Milan vastaan AC Milan. Vaikka Concierge ei varsinaisesti ole urheilumiehiä – potkupallo on rahvaan huvia – yleisin puheenaihe italialaisten kanssa oli tuo ottelu. Se analysoitiin puhki etukäteen ja jälkikäteen. Silvio Berlusconin omistama AC Milan taisi voittaa ottelun 3–0.

Mitä tulee italialaisiin puheenaiheisiin, on parempi, että italialainen itse saa vastata. Conciergen hyvä ystävä, kuusi vuotta Suomessa asunut Stefano Rigatelli tuntee sekä italialaisen että suomalaisen kulttuurin.

"Me italialaiset puhumme paljon, koska kulttuurissamme ei kestetä hiljaisuutta. Täytämme hiljaisuuden sanoilla", Rigatelli sanoo.

"Puheenaiheet eivät ole välttämättä kovin tärkeitä tai hyödyllisiä. Turistaan säästä, urheilusta tai liikenteestä. Joskus puhutaan politiikkaa, mutta vain yleisellä tasolla: veroista, poliitikkojen kähminnöistä ja sen sellaisista. Poliittinen kanta pidetään piilossa."

Rigatelli sanoo, että valittaminen kaikenlaisista asioista kuuluu ehdottomasti italialaiseen small talkiin. "Pidämme valittamisesta, vaikkei olisi valittamisen aihetta."

"Lisäksi Italiassa on edelleen tiukka sosiaalinen kontrolli. Sukulaiset, ystävät ja naapurit puhuvat paljon toisistaan. Näin pysytään kartalla siitä kuka on tehnyt mitäkin. Jos Suomessa kerron kaverille käyneeni pyörälenkillä, hän ei jaa sitä naapureille. Mutta jos Italiassa kertoo saman, sen tietävät pian kaikki."

Henkilökohtaisista asioista ei puhuta juuri koskaan, Rigatelli sanoo. Toisin kuin suomalaiset yleensä, italialaiset tutustuvat nopeasti ja helposti uusiin ihmisiin, mutta suhteet pysyvät etäisinä.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »