Concierge: Kannattaako Lontoon Oyster Card?
Matkailu
Concierge: Kannattaako Lontoon Oyster Card?
Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, miten Lontoossa kannattaa liikkua.
1Kommenttia
Julkaistu 10.6.2015
Mondo

Oyster Card, osterikortti. Nimi valittiin kuulemma sen takia, että matkakortti on vähän kuin osteri, pinnalta kova mutta sisältä täynnä helmiä eli matka-aikaa. Englantilaisilla on myös sanonta The world is your oyster, maailma on osterisi. Conciergen mielestä hieman ontuvat perustelut, mutta asiaan.

Mondon Lontoo-ekspertti Pekka Hiltunen sanoo, että nykyään Oyster cardista ei ole enää niin suurta etua kuin ennen. Kortti on kyllä edelleen hyvä vaihtoehto, jos käy Lontoossa useammin kuin kerran. Sen voi ostaa metro- tai paikallisjuna-asemilta ja sille voi ladata arvoa tai aikaa. Kortti maksaa viisi puntaa, mutta sen summan saa takaisin, kun palauttaa kortin liikennelaitoksen maksutiskille.

Lontoon julkisessa liikenteessä voi kuitenkin käyttää maksuvälineenä myös oman luotto- tai pankkikortin lähimaksuominaisuutta. Lähes kaikki luottokortit käyvät siihen, myös muualla kuin Britanniassa myönnetyt kortit, mutta vain lähimaksulla toimittaessa.

Sekä Oyster-kortilla että luottokortilla maksaessa on myös päivittäinen hintakatto. Vaikka suhaisit metrossa ja busseissa paljonkin, hintakatto pitää kokonaissumman edullisena. Katto vaihtelee vyöhykkeiden mukaan.

Jos maksaa liikkumisestaan luotto- tai pankkikortilla, olennaista on tietysti muistaa käyttää koko ajan sitä yhtä, samaa korttia. Sen avulla hintakattokin toimii. Oyster-kortti on joissakin tilanteissa yhä edullisempi kuin luottokortti, esimerkiksi lasten alennuslippujen saamiseksi, mutta useimmille lyhyiden kaupunkilomien matkailijoille oma luottokortti on käytännössä yhtä hyvä maksuväline.

Lontoon busseissa kannattaa muistaa se, että korttia näytetään maksupäätteelle sisään tullessa, mutta ei enää bussista poistuttaessa. Muissa liikennevälineissä, kuten metrossa, samaa korttia näytetään aina matkan molemmissa päissä.

Ehkä hiukan omintakeista mutta myös hyvin kätevää. Mitä muuta voi odottaa kansalta, joka kutsuu maailmaa osteriksi.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi  

1 kommentti