Mondo

Concierge: Kannattaako Lontoon Oyster Card?


Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään, miten Lontoossa kannattaa liikkua.
Teksti Concierge
Kuvat Rami Niemi

Oyster Card, osterikortti. Nimi valittiin kuulemma sen takia, että matkakortti on vähän kuin osteri, pinnalta kova mutta sisältä täynnä helmiä eli matka-aikaa. Englantilaisilla on myös sanonta The world is your oyster, maailma on osterisi. Conciergen mielestä hieman ontuvat perustelut, mutta asiaan.

Mondon Lontoo-oppaan tekijä Milla Kontkanen suosittelee Oyster Cardia. Kortin saa ostaa metro- tai paikallisjuna-asemilta ja sille voi ladata arvoa tai aikaa.

Muutaman päivän reissulla paras vaihtoehto on ladata kortille rahaa. Oyster Cardilla ostettu kertalippu tulee edullisemmaksi kuin paperilippu. Kortissa on myös päivittäinen hintakatto. Vaikka suhaisit kymmenen kertaa Piccadilly Circukselta Hyde Parkiin, sinulta veloitetaan enimmillään noin 10 euroa, mikä vastaa yhden päivälipun hintaa. Hintakatto vaihtelee vyöhykkeiden mukaan.

Aikaa voit ladata minimissään viikon verran. Se voi olla halvin vaihtoehto, jos olet Lontoossa ainakin neljä päivää ja teet päivittäin ainakin neljä matkaa. Oysteriin ladattu viikon metrolippu 1–2 vyöhykkeille maksaa noin 45 euroa. Lontoon turistibyroo myy myös kaupunkikortin ja Oyster Cardin yhdistelmää, jolla pääsee moniin nähtävyyksiin (londonpass.com). Monimutkaista, mutta mitä muuta voi odottaa kansalta, joka kutsuu maailmaa osteriksi.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi  

Julkaistu: 10.6.2015