Concierge: Hollantilaiset ovat jouluna outoja
Matkailu
Concierge: Hollantilaiset ovat jouluna outoja
Kyllä, hollantilaisilla on outo jouluperinne ja Concierge tietää siitä kaiken. Pukin korvike saapuu Espanjasta laivalla seuranaan poliittisesti epäkorrekteja apureita.
Julkaistu 23.12.2013
Mondo

Tiedän, että hollantilaiset viettävät joulua aikaisemmin kuin muut, mutta mitä he tekevät jouluaattona ja -päivänä? Ovatko kaikki nähtävyydet, kaupat ja ravintolat kiinni?

Hollantilaiset ovat outoja, myös joulutavoiltaan. Lahjoja ei anna joulupukki vaan punaiseen piispan kaapuun pukeutunut Sinterklaas eli Pyhä Nikolaus. Toisin kuin pohjoisen punanuttu, Sinterklaas asuu Espanjassa, josta hän purjehtii marraskuun puolivälissä laivalla Hollantiin. Apurinaan piispalla on Zwarte Piet eli Musta Pekka, jolla on tumma iho, punaiset huulet ja 1500-luvun aatelisvaatteet. Sinterklaasin ja Zwarte Pietien (yleensä apureita on koko joukko) saapuminen televisioidaan.

Zwarte Pietin hahmoa on kritisoitu viime vuosina. Muistuttaahan kaveri, no, melkoisesti entisajan afrikkalaista orjaa. Jotkut selittävät, että Pekka on musta, koska hän vie Sinterklaasin lahjat savupiipun kautta. Uskokoon ken tahtoo. Vaikka Sinterklaas saapuu marraskuussa, hän antaa lahjat vasta 5. joulukuuta, Pyhän Nikolauksen päivän aattona. Päivä muistuttaa suomalaisten jouluaattoa. Pyhän Nikolauksen päivää juhlitaan myös esimerkiksi Itävallassa. Siellä Nikolauksen kaverina on paholaisen näköinen Krampus.

Jouluviikolla hollantilaisissa kaupoissa on suuri alennusmyynti. Aatto on kuin mikä tahansa päivä. Joulupäivä ja tapani ovat pyhäpäiviä, ja silloin kokoonnutaan perheen kanssa grillaamaan herkkuja gourmetten-pannulla. Lahjoja ei anneta.

Amsterdamissa monet ravintolat, kaupat ja nähtävyydet ovat joulupäivänä kiinni mutta tapanina jo auki. Ja onneksi Rijksmuseumiin ja seksimuseoon pääsee vuoden jokaisena päivänä.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Kommentoi »