Mistä löytyy Euroopan trooppisin ranta, jossa on valkoista hiekkaa ja turkoosia merta?
Concierge
Mistä löytyy Euroopan trooppisin ranta, jossa on valkoista hiekkaa ja turkoosia merta?
Mondon matkailuasiantuntija antaa tällä kertaa parhaat rantavinkkinsä Eurooppaan.
Teksti
Julkaistu 19.3.2023
Mondo

Mistä löytyy Euroopan trooppisin ranta? Missä olisi valkoista, pehmeää hiekkaa ja kirkasta, turkoosia merta? – Tanja Vanhala

Tanja tietää, mistä on hyvät rannat tehty. Concierge kirmaa itsekin aaltoihin vain silloin, kun meri hohtaa täydellisen turkoosina. Ja kun näin tapahtuu, hän ei usein voi vastustaa viettejään. Häveliäisyys unohtuu. Ei ole kerta eikä kolmaskaan, kun Concierge on kirmannut aaltoihin vailla rihman kiertämää.

Asiaan! Vanhan mantereen upeimmat rannat löytyvät Sardiniasta. Ne ovat niin paratiisimaisia, että saarta on kutsuttu jopa Euroopan Karibiaksi ja Pikku-Tahitiksi. Vain palmut ja kookospähkinät puuttuvat. Ja toisin kuin nimi Sardinia antaa ymmärtää, tällä saarella ei olla kuin suolasillit purkissa.

Sardinia on suuri ja harvaan asuttu, ja upeita rantoja on joka puolella. Parhaiten ne löytää, kun vuokraa auton ja lähtee etsimään omaa paratiisiaan. Kauneimmat polskimis­paikat ovat Orosein lahdella, jonka autio­rannoille pääsee vain patikoimalla tai venekyydillä. Jos kaipaa aurinkotuolia, voi ottaa suunnaksi Algheron, jonne on tehty Suomestakin pakettimatkoja. Luksus­tunnelmaa tarjoaa Costa Smeralda eli Smaragdi­rannikko.

Jos taas olet kiinnostunut sardii­neista, suuntaa Portugaliin. Säilötyt pikkukalat ovat siellä kuin uskonto. Algarven rannatkaan eivät ole hullumpia. Hiekka ei tosin ole valkoista vaan kullankeltaista. Mutta ne sardiinit!

Lusitaanien maasta kannattaa tuoda tuliaisiksi Nuri- tai Minerva-merkkisiä purkki­sardiineja. Ne eivät ole tomaattimössöön säilöttyä peruskamaa vaan gourmet-­säilykkeitä. Ennen purkittamista kalat on grillattu käsi­työnä ja säilötty sitten huippu­luokan oliiviöljyyn. Nauti ne riisin, salaatin tai paahdetun leivän kera. Silloin ei tarvitse edes turkoosia merta ja valkoista hiekkaa ollakseen onnellinen. Oma olohuone riittää. Eikä sielläkään tarvitse päälleen rihman kiertämää.

Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii uskottavan vastauksen. Kysymykset Conciergelle: mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »