Concierge: Aasialaisesta mahantaputtelusta
Matkailu
Concierge: Aasialaisesta mahantaputtelusta
Tällä kertaa Mondon matkailuasiantuntija Conciergelta kysytään erikoisista tavoista. Miksi jotkut aasialaiset miehet esimerkiksi nostelevat paitaansa ja taputtelevat mahaansa?
Julkaistu 7.9.2016
Mondo

Conciergen hyvällä ystävällä, Aasiassa hyvin vähän matkustaneella Jan-Erikillä on asiasta teoria: Aasialaiset miehet syövät paljon riisiä. Riisi sakkaa putkiston mutkissa. Taputtaminen on vuosituhansien perinne saatella riisikukkuraa kohti uloskäyntiä. Ilmiö on verrattavissa suomalaisten rekkakuskien painonsiirtelyyn varpailta kantapäille illallisen jälkeisellä mallulla. Teoria ei tietenkään pidä paikkaansa. Vai pitääkö?

Teemu Naarajärvi Helsingin yliopiston Aasian tutkimuksen yksiköstä on törmännyt ilmiöön.

"Tapa on olemassa ainakin Kiinassa. Olen nähnyt sitä useinkin, tosin kaupungeissa yhä harvemmin." Naarajärvi on asunut Kiinassa useamman vuoden. "Asiasta löytyy jopa kiinankielinen artikkeli Baidun Baike-nettisanakirjasta." Baidu on vähän kuin kiinalainen Google.

Kiinaksi tavan nimi on bangye. Sen tarkoituksena on viilentää, erityisesti ruokailun jälkeen. "Siihen ei liity mitään ihmeellistä tai epäilyttävää, mutta tapaa pidetään nykyään hieman maalaisena tai vanhanaikaisena. Sitä on pyritty jopa estämään, koska se on kiinnittänyt länsimaalaisten huomion", Naarajärvi kertoo.

Suomeen tapa ei ole levinnyt. Syy voi olla se, että joudumme kesälläkin käyttämään talvitakkeja.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi mondo@a-lehdet.fi.

Kommentoi »