Apu

Citymerikotkilla ainakin yksi poikanen – Nyt voit seurata kotkien perhe-elämää suorana verkossa

Citymerikotkilla ainakin yksi poikanen – Nyt voit seurata kotkien perhe-elämää suorana verkossa
Helsingin Vanhankaupunginlahden citymerikotkien pesässä on ainakin yksi poikanen. Kotkien elämää voi kohta seurata suorana verkossa, sillä läheiseen lintutorniin on asennettu videokamera.
Julkaistu: 22.4.2020

Aloituskuva: Merikotka nappasi itselleen lennosta ruokaa Norjassa. Tämä Markus Varesvuon kuva voitti Glanzlichter-valokuvauskilpailun.

Suomen kaupunkilaisin merikotka on syntynyt. Sillä saattaa olla sisaruksiakin, mutta varmuutta asiasta ei vielä ole. Nyt merikotkien perhe-elämää Helsingin Vanhankaupunginlahdella pääsee seuraamaan suorana verkossa.

Merikotkapari asettui Vanhankaupunginlahden Lopin saareen jo viime vuoden puolella. Tammikuussa paikalliset lintuharrastajat huomasivat merikotkien kiehnäämisen viittaavan pesintään.

Apu uutisoi asiasta helmikuussa. Nyt pesintä on siis edennyt niin pitkälle, että ainakin yksi poikanen on kuoriutunut. Havainnosta kertoi Vanhankaupunginlahden linnustoseurantalaskentoja tekevä Hannu Sarvanne Ylelle viime viikolla.

Livekuvaa kotkanpesältä:

Helsingin kaupunki ja Elisa ovat avanneet palvelun, josta merikotkien elämää voi seurata suorasta videostriimistä. Videokamera asennettiin muutaman sadan metrin päähän pesästä, Fastholman lintutorniin, keskiviikkona 22.4. Sähköä kamera ja videokuvan lähettämiseen tarvittava laitteisto saa lintutornin länsikylkeen asennetusta aurinkokennostosta.

Tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto viimeisteli viikko sitten keskiviikon kevätauringossa kameran ja kennoston kytkentöjä. Hän arveli, että kyseessä on Suomen ensimmäinen sähköistetty lintutorni. Kameran käyttöön kennosto on riittävä ja ylimitoitettukin.

– Siinähän voisi olla vaikka nippu kännykän latureita innokkaille lintumiehille, Käpylehto naurahti.

– Kyllä sähköä piisaa!

Fastholman lintutornin kameraa asennetaan. Lintutornin länsisivu on peitetty aurinkopaneeleilla, josta kamera ja lähetyslaitteisto saa virtansa.

Merikotkien elämää itsekin seurannut ympäristösuunnittelija Kalle Meller Helsingin kaupungilta kertoi, että pesässä voi olla yhden poikasen lisäksi myös ainakin toinen, mutta varmuutta ei ole.

– Tällä hetkellä poikaset ovat niin pieniä ja pesä niin syvä ja suuri, että sieltä vain nokka vilahtaa, kun emo tuo ruokaa. Sitten kun ne kasvavat isommiksi, selviää, onko siellä yksi vai kaksi poikasta.

Vanhankaupungin kotkien elämää ei pääse seuraamaan aivan läheltä, sillä kesken pesinnän kameraa ei voi asentaa pesän viereen. Siksi lintutorniin asennettu kamerakin oli normaalia nettikameraa järeämpi laite.

Merikotkilla on vielä kova urakka poikasen tai poikasten kasvattamisessa, sillä lentokykyiseksi kotkanpoikanen varttuu vasta kesäkuukausina.

Rauhallinen pesäpaikka keskellä kaupunkia 

Suomen merikotkakanta on vankistunut tasaisesti. Vielä 1970-luvun puolivälissä laji oli sukupuuton partaalla. Esimerkiksi vuonna 1975 syntyi vain neljä merikotkan poikasta. Viime vuonna poikasia syntyi peräti 558, mikä oli uusi ennätys.

Merikotkat ovat alkaneet kannan kasvaessa pesiä aiempaa lähempänä ihmisasutusta. Helsingin alueella havaittiin ensimmäinen pesintä muutama vuosi sitten, mutta tähän saakka kotkat ovat pysytelleet Helsingin saarilla etäällä kivikaupungista.

Vanhankaupunginlahden merikotkapari on siis selvästi kaupunkilaisin tähän mennessä.

Vaikka kotkien asuinpaikka on joka suunnasta tiiviin asutuksen ympäröimä, Vanhankaupunginlahti on sen verran laaja, että Lopin saareen on lahden lähimmältäkin rannalta matkaa yli puoli kilometriä. Suurempi Lammassaari, jossa liikkuu paljonkin ihmisiä, on hieman lähempänä.

Katso alta video paikan päältä:

Kotkien pesimärauhaa on auttanut Etelä-Suomen tavattoman leuto talvi. Vanhankaupunginlahti ei jäätynyt, joten ihmiset eivät päässeet pesän lähelle edes vahingossa.

– Ja sulan veden aikana tämä vesialue onkin liikkumiskiellossa, Meller sanoi.

Onnistuuko elämä haikaroiden kanssa?

Vanhankaupungilahdella pesii kesällä runsas ja monipuolinen lintukanta. Lopin saaressa on tähän saakka kasvattanut poikasiaan kymmenien harmaahaikaroiden yhdyskunta. Viime kesänä siellä pesi ensi kerran myös merimetsoja.

Haikarat ja merimetsot asettuivat tänäkin keväänä saarelle merikotkien jälkeen. Jotkut haikaranpesistä ovat aivan merikotkanpesän vieressä, sillä kotkat ovat tehneet pesänsä haikaranpesän päälle.

On epäselvää, miten lintulajit pärjäävät yhdessä.

– Haikarat ovat tulleet saarelle ja alkaneet pesiä, mutta välillä merikotka on käynyt syömässä munia. Vielä ei tiedä, onnistuuko harmaahaikaroiden pesintä. Kamerasta voi seurata merikotkien, harmaahaikaroiden ja merimetsojen yhteiseloa, ja sitä, miten se alkaa sujua, Kalle Meller sanoi.

Päivitetty 29.4. – Julkaistu 22.4.2020

Kommentoi »