Apu

Merikotka pesii Helsingissä – Syntyykö pääkaupungissa tänä vuonna citymerikotkia?

Merikotka pesii Helsingissä – Syntyykö pääkaupungissa tänä vuonna citymerikotkia?
Merikotkapari yrittää pesiä Helsingin Vanhankaupunginlahdella, muutaman kilometrin päässä pääkaupungin keskustasta. Asiasta kertoi Helsingin kaupunki tiedotteessaan torstaina iltapäivällä.

Merikotkapari on asettunut Helsingin niemen itäpuolella sisämaahan työntyvän lahden pohjukkaan, pieneen Lopin saareen, jossa on pesinyt aiempina vuosina harmaahaikaroita.

Kotkat ovat kohennelleet vanhaa haikaranpesää ja niiden on nähty myös parittelevan.

– Kyllä tämä hyvin urbaani kotkapari on, sanoo lintujärjestö Birdlife Finlandin tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved.

Merikotka palasi sukupuuton partaalta

Suomen merikotkakanta on vankistunut tasaisesti. Vielä 1970-luvun puolivälissä laji oli sukupuuton partaalla.

Esimerkiksi vuonna 1975 syntyi vain neljä merikotkan poikasta. Viime vuonna poikasia syntyi peräti 558, mikä oli uusi ennätys.

Södersvedin mukaan merikotkat ovat alkaneet kannan kasvaessa pesiä aiempaa lähempänä ihmisasutusta. Helsingin alueella havaittiin ensimmäinen pesintä muutama vuosi sitten, mutta tähän saakka kotkat ovat pysytelleet Helsingin saarilla etäällä kivikaupungista.

Jos Vanhankaupunginlahden kotkat onnistuvat pesinnässään, kyseessä on selvästi kaupunkilaisin merikotkapari tähän mennessä.

Vaikka kotkien asuinpaikka on joka suunnasta tiiviin asutuksen ympäröimä, Vanhankaupunginlahti on sen verran laaja, että Lopin saareen on lahden lähimmältäkin rannalta matkaa yli puoli kilometriä. Suurempi Lammassaari, jossa liikkuu paljonkin ihmisiä, on hieman lähempänä.

Merikotka hyötyy leudosta talvesta

Leudon talven vuoksi Vanhankaupunginlahti ei ole missään vaiheessa jäätynyt kunnolla, mikä on taannut kotkille kuhertelurauhan saaressaan.

Tilanne voi muuttua, jos ilmat kylmenevät ja Vanhankaupunginlahti jäätyy. Kaupunkilaiset ovat mielellään ulkoilleet pakkastalvina lahden jäällä, myös Lopin saaren tuntumassa.

Lopin saari on osa Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualuetta, jossa on sulan veden aikaan liikkumiskielto. Normaalisti liikkumiskielto raukeaa, kun lahti jäätyy.

Nyt Helsingin kaupunki kuitenkin kehottaa kaupunkilaisia välttämään Lopin saaren lähellä liikkumista, vaikka talvi lopulta saapuisikin pääkaupunkiseudulle.

Miten käy harmaahaikaroiden?

Mistä sitten tietää, pesivätkö merikotka todella Helsingin Vanhankaupunginlahdella?

– Ei sitä oikein varmasti voi tietää, jos ei yläilmoista kurkkaa. Jotain osviittaa voi saada siitä, jos pesällä haudotaan jatkuvasti, Jan Södersved sanoo.

Hänen mukaansa ei ole mitenkään poikkeuksellista, että merikotkat alkavat pesintäpuuhiin helmikuussa tai aiemminkin. Suurten petolintujen poikasten kasvattaminen ja lentokykyisiksi huolehtiminen vaatii aikaa.

Munimisen jälkeen on haudottava noin puolitoista kuukautta, ennen kuin merikotkanpojat kuoriutuvat. Merikotkat ovat erityisen herkkiä häiriöille juuri haudonta-aikaan. Tahatonkin häirintä voi saada kotkat hylkäämään pesänsä.

Kun poikaset ovat kuoriutuneet, merikotka ei enää hylkää niitä yhtä helposti. Lentokykyisiksi pikkukotkat varttuvat yleensä kesäkuukausina.

Vanhankaupungilahdella pesii kesällä runsas ja monipuolinen lintukanta. Lopin saaressa on tähän saakka kasvattanut poikasiaan kymmenien harmaahaikaroiden yhdyskunta. Viime kesänä siellä pesi ensi kerran myös muutama merimetso.

Södersvedin mukaan ennakolta ei voi tietää, miten merikotkien ja haikaroiden yhteisasuminen saaressa sujuu, jos kotkien pesintäpuuhat onnistuvat.

– On esimerkkejä siitä, että merikotka on tuhonnut ainakin osittain harmaahaikarakolonian. Mutta on myös siitä, että merikotka pesii kaikessa rauhassa haikaroiden naapurina.

Julkaistu: 6.2.2020
Kommentoi »