Chilin sisältämä kapsaisiini lievittää kipua
Terveys ja hyvinvointi
Chilin sisältämä kapsaisiini lievittää kipua
Kapsaisiini lievittää kipua, vaikka se aiheuttaa aluksi polttavaa tunnetta. Chilien sisältämä yhdiste voi myös edistää ruoansulatusta.
Julkaistu 6.10.2017
Apu

Kun hampaat pureutuvat chiliin, suuhun leviää polttava tunne. Poltteen aiheuttavat kapsaisinoidit, erityisesti kapsaisiini. Se on chilipaprikoiden tuottama rasvaliukoinen yhdiste, joka aiheuttaa polttavan tunteen nisäkkäiden kudoksissa.  Kapsaisiinilla uskotaan olevan kaksi tarkoitusta. Ensinnäkin se karkottaa ruokailemaan tulleita kasvinsyöjä­vieraita. Lisäksi se torjuu tehokkaasti sienitauteja.  Laaja kiinalaistutkimus kertoo, että runsaasti chilejä syövä saattaa elää hieman muita pidempään. Chiliruokien terveyshyötyjen arvellaan johtuvan nimenomaan kapsaisiinista, joka on yhdistetty myös muihin terveysvaikutuksiin. 

Ravintolisänä myytävä kapsaisiini saattaa edistää ruoansulatusta, sillä se lisää ruoansulatusnesteiden määrää ja tappaa haitallisia bakteereja. Kapsaisiini toimii myös antioksidanttina. Se saattaa auttaa limaa poistumaan keuhkoista ohentamalla limaa, ja sen uskotaan vahvistavan keuhkokudosta. Kapsaisiinista on kehitetty myös lääkkeitä, joita voi käyttää pitkäaikaisen hermovauriokivun hoitoon. Niin sanotusta chililaastarista imeytyy kapsaisiinia ihoon. Kapsaisiinilaastareita käytetään paikallisiin hermovaurioihin liittyviin kiputiloihin, kuten vyöruusun aiheuttaman kivun ja ihon herkistymisestä johtuvan kivun hoitoon.  Laastarin teho perustuu ohuiden hermosäikeiden väliaikaiseen tuhoutumiseen. Ihoon imeytyvä kapsaisiini vähentää kipua ja saa ihon sietämään kosketusta paremmin. Saatavana on myös iholle voideltava kapsaisiinivalmiste. Kapsaisiinia käytetään vyöruusun ja ihon herkistymisen lisäksi muun muassa nivelreuman, nivelrikon ja suun haavaumien aiheuttaman kivun sekä leikkauksen jälkeisen kivun hoitoon. Siitä voi olla apua myös sarjoittaisen päänsäryn, migreenin ja psoriaasin hoidossa.

Kapsaisiinilaastarin tai -voiteen aiheuttama polte voi olla niin epämiellyttävää, että se tekee lääkevalmisteen käytön mahdottomaksi. Etenkin ensimmäisillä käyttökerroilla kipu ja kutina voivat olla jopa alkuperäistä kipua kovempia. Yleensä polte kuitenkin lievittyy, eikä kapsaisiinilla ole todettu vakavia sivuvaikutuksia. Tosin joillakin se voi aiheuttaa allergiaa. Jos tuliset ruoat alkavat kiinnostaa kapsaisiinin vuoksi, chilin määrää ruoassa kannattaa lisätä vähän kerrallaan epämiellyttävien tuntemusten välttämiseksi. Erittäin suuret määrät kapsaisiinia voivat aiheuttaa jopa mahahaavan.  Kapsaisiinia ei suositella korkeasta verenpaineesta kärsiville, eikä kapsaisiinilaastareita tai -voiteita pidä laittaa rikkoutuneelle iholle.◆ Lähteet: terveyskirjasto.fi, WebMD.com.

Teksti Annukka Seppävuori, kuva 123rf

Kommentoi »