Tuulilasi

CES kerää yhä autonvalmistajia - tällaisia laitteita esillä tänä vuonna

CES kerää yhä autonvalmistajia - tällaisia laitteita esillä tänä vuonna
Las Vegasin tiistaina alkavien kuluttajaelektroniikkamessujen virallinen nimi on nykyisin lyhyesti ja ytimekkäästi CES. Tänäkin vuonna moni autonvalmistaja esittelee uutuuksiaan Vegasissa.

Autonvalmistajat eivät niinkään esittele siellä uusia autojaan vaan teknologiaa ja tulevaisuuden konsepteja – ikään kuin osoittaakseen olevansa kehityksen kärjessä.

Tänä vuonna mukana on 10 autonvalmistajaa ja peräti 160 autoteollisuuden teknologiayhtiötä. Jo tämä kertoo siitä, että messuilla teknologia on todella vahvasti esillä.

Joka tapauksessa mukana on myös maailman suurimpia autonvalmistajia ja myös niiden nokkamiehiä kuten Daimlerin pääjohtaja Ola Källenius, Fordin teknologiajohtaja Ken Washington ja BMW:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Klaus Fröchlich.

Käydään hiukan läpi, mitä mukana olevat autonvalmistajat tulevat CES:ssä esittelemään.

BMW tulee lähinnä tiisaamaan i3-sähköautonsa sisätiloja. Kyseessä on nimenomaan vain kaksipaikkaisen i3 Urban Suiten esittely. Autossa on yksi ylellinen matkustajan penkki jalkaraheineen – olet ikään kuin lentokoneen ykkösluokassa.

Sähköautovalmistaja Fisker tuo näytille täyssähköisen Ocean-crossoverinsa, joka menee tuotantoon ensi vuonna. Autossa on 80 kWh akusto, toimintamatka yhdellä latauksella on 500 kilometriä.

Ford esittelee vuoden 2021 Mustang Mach-E-crossoverin. Odotettu Mustangiin perustuva uutuus on Fordin vastaus Teslan, GM:n ja muiden sähköautovalmistajien pitkän toimintamatkan autoille; myös sen ajosäde yhdellä latauksella on 500 kilometriä.

GM demoaa messuilla uudessa Cadillac CT5:ssä olevaa ääniohjattavaa virtuaaliavustajaa Amazon Alexa Autoa.

Honda haluaa esitellä teknologiaa, jonka se on kehittänyt yhdessä ideapajansa Honda Xceleratorin kanssa. Vegasissa nähdään myös Hondan kanssa yhteistyötä tekeviä start up -yrityksiä, joiden kanssa Honda on kehittänyt tehtaidensa tehokkuutta ja työergonomiaa. Mukana on myös tekoälyä hyväksi käyttävä yhdessä SoundHoundin kanssa kehitettävä ääniohjattava kuljettajan avustin. Honda esittelee myös ”Smartphone as Brain”-teknologian, joka mahdollistaa motoristien turvallisen älypuhelimen käytön ajon aikana.

Hyundai puolestaan esittelee yksityiskohtia lentävän autonsa konseptista. Korealaisvalmistaja tuo messuille myös hyvin pitkälle personoitavan prototyyppiauton, jossa on paljon autonomisia ominaisuuksia.

Mercedes tulee paljastamaan konseptiautonsa, jota se kuvailee täysin uudeksi tavaksi yhdistää ihmisen, teknologian ja luonnon toisiinsa. Mercedes tuo paikalle myös EQ-sähköautojaan, joita se aikoo esitellä vuoteen 2022 mennessä yhteensä kymmenen kappaletta.

Hankalia aikoja elävä Nissan esittelee Vegasissa sähköisen konseptiautonsa Ariyan. Tuotantoversiota autosta odotelleen ensi vuoden aikana. Nissanin mukaan auton toimintamatka on 500 kilometriä ja se kiihtyy nollasta sataan alle viidessä sekunnissa.

Renault demoaa teknologiaa, joka mahdollistaa kodin eri laitteiden ohjaamisen ja kontrolloinnin auton kojelaudasta. Ranskalaiset tulevat myös esittelemään sähkövetyauton, joka tulee yhtiön mukaan triplaamaan sähköauton toimintamatkan.

Toyota puolestaan paljastaa yksityiskohtia kehittämästään ”liikkumisen ekosysteemistä”. Mukana japanilaisilla on myös jokunen uusi konseptiauto.

Julkaistu: 6.1.2020
Kommentoi »