Image

Cars - Autot, jotka puhuvat


Imagen autokoulun viikkolistassa kymmenen autoa, jotka kertovat meille enemmän kuin ehkä edes haluaisimme.

Citroën Picasso. Moi! Mä oon automaailman Paperi T, tiedän, kuka on Picasso, mainitsin sen juuri, vaikkei sillä oo mitään tekemistä sen kanssa, mitä mä oon.

Volvo CX90, uusi malli. Kovasti yritän tulla toimeen mun identiteettiongelmieni kanssa. Toisaalta oon vakaa, turvallinen ja luotettava niin kuin mykkyyteensä suojautunut vaari. Ja ihan kuin sillä vaarilla, mun sisällä on niin paljon muuta, siellä asuu räjähdys, jota te ette osaa odottaa.

Mercedes Benz, monet mallit. En mä tajua, mikä mussa on. Oon ihan eri auto sen mukaan, astuuko musta ulos lihava keski-ikäinen mies, konttaava rap-teini vai perheenäiti lastensa kanssa ja silti kaikki on, et “vitun Mersu”.

Range Rover Vogue. Ylhäältä. Maailma vain näyttää kauniimmalta täältä ylhäältä, omasta itsevarmuudesta ja yksinäisyydestä käsin, kun on sisäänrakennettuna mahdollisuus murskata jotain ja kylliksi ymmärrystä olla murskaamatta. Kas! Tuossa on Range Rover Evoque, niiden päälle saa onneksi ajaa!

Nissan Micra. Mikä sun ongelmas on? Mussa on neljä rengasta ja ratti. Mä pääsen täältä pois. Mä kiihdyn lain sallimiin nopeuksiin. Mä pääsen täältä pois. Mikä sun ongelmas on?

WV Golf, farmari. Tätä itkua. Taas on puoliso jättänyt sen, buhuu, ja ainoa, mihin enää luotetaan, on saksalainen insinööritaito. Takapenkki täynnä lasten sotkuja, Didon cd juuttunut soittimeen, vuokramökille menossa imemään valkoviiniä, onneks oon auto, en kestäis tollaista elämää.

Jaguar S-Type. Moi kaikki mun Insta-seuraajat! Mä oon automerkkien Maria Veitola, ihan oikea Jaguar ja mä vietän suuren osan ajasta täällä korjaamolla syyttelemässä muita siitä, että oon taas romuna.

Tesla Model X. Täällä sitä taas ollaan, jonossa Oriveden Shellin sähkölatauspisteellä niin kuin en olis kyllin pullea muutenkin. Isäntä yrittää saada iPhoneen X:äänsä virtaa omalla raivollaan ja musta alkaa tuntua, että edelläkävijyys on samalla lailla yliarvostettu ominaisuus kuin kirjain X.

Seat Ibiza. Mut on valittu eri yhteyksissä vuoden autoksi. Oon moderni, en pahan näköinen. Edullinenkin oon ja herkkuja mussa riittää. Ja sä ostit mun sijasta käytetyn Alfa Romeon, joka hajos just, mut mitä välii, koska sulle tärkeintä on kertoa mahdollisimman noloilla tavoilla sua itseäs koskevista harhoista.

BMW i3. Ihan kauheeta. Miten mä voin olla näin ruma? Jos tää on jonkun idea ekologian ja estetiikan toimivasta yhdistelmästä, mä haluaisin olla seonnut Hummer ajamassa maailman söpöimpien pupujen päältä.

Imagen autokoulu on juttuhanke, jossa Jyrki Lehtola opettaa opetusluvalla Imagen toimituspäällikkö Sonja Saarikoskea ajamaan. Ajo-opetuksen aikana he julkaisevat viikoittaisia listoja tai keskustelunpätkiä, ja koko projekti huipentuu artikkeliin Imagen printtilehdessä.

Julkaistu: 29.4.2018