
Camelinaöljyn käyttö pienentää Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kokonais- ja LDL-kolesterolin määrää niillä, joilla on heikentynyt sokeriaineenvaihdunta.
Tutkimuksessa testattiin camelinaöljyn käytön lisäksi myös rasvaisen ja vähärasvaisen kalan hyötyjä. Vaikka kalan sisältämät omega-3-rasvahapot on todettu terveellisiksi, ei kalan syönnillä ollut vaikutusta kolesteroliarvoihin. Sen sijaan camelinaöljyllä, joka sisältää omega-kolmosten kasviperäistä rasvahappoa, alfalinoleenihappoa, oli kolesterolia madaltava vaikutus.
Camelinaöljy valmistetaan camelina- eli ruistankioöljykasvin siemenistä kylmäpuristamalla. Sitä voi käyttää muiden kasviöljyjen tapaan ruoanlaitossa ja salaatinkastikkeena.
Lähde: Itä-Suomen yliopisto
Teksti Noora Takamäki