Apu

Cambridgen herttuatar Catherinen tarina: järkeä vai rakkautta?

Cambridgen herttuatar Catherinen tarina: järkeä vai rakkautta?
Onko Cambridgen herttuaparin rakkaustarina suoraan satukirjoista vai onko taustalla myös keskiluokasta ponnistaneen Katen suunnitelmallisuutta?
Julkaistu: 28.3.2018

Umpiköyhistä lontoolaisista isovanhemmista periytyvä herttuatar Catherine, syntyjään Catherine ”Kate” Elizabeth Middleton, 36, on englantilaisen unelman ruumiillistuma: tervehenkinen brittityttö, joka sai prinssinsä.

Cambridgen herttuatar on ensimmäinen tavallinen kansalainen, joka on naitu Englannin kuningashuoneeseen sitten 1600-luvun, ja hänen ”luokkaretkensä” hakee historiassa vertaistaan.

Harva meistä herää hääpäivänään taviksena, mutta menee nukkumaan tulevana Englannin kuningattarena. Koskaan aikaisemmin Englannin tulevan hallitsijan lasten suonissa ei ole virrannut tavallisten kaivostyöläisten verta.

Tavisjoukon jatkoksi liittyy toukokuussa amerikkalainen näyttelijä Meghan Markle, josta tulee prinssi Harryn vaimo ja Catherinen käly.

Tulevat kälyt, Meghan Markle ja Kate ovat jo edustaneet yhdessä.

Taustalla kunnianhimoinen äiti

Hovitoimittajat sanovat, että Kate Midd-letonin nousujohteisen elämän perustana on kunnianhimoinen äiti Carole. Hänkin on kiivennyt elämässään pikavauhtia ylöspäin Lontoon Southallin maahanmuuttajakaduilta oman yrityksen miljonääriomistajaksi.

Hänen vanhempansa olivat ahkeria, mutta vähävaraisia lontoolaisia työläisiä, eikä Carole ole käynyt yliopistoa. Avioliitto varakkaan lennonjohtaja Michael Middletonin kanssa 1980-luvulla oli hänelle ensimmäinen askel ylöspäin maailmassa.

Michaelin rikkaiden sukulaisten jättämät säätiörahat takasivat Middletonien lapsille koulutukset parhaissa sisäoppilaitoksissa, lopulta St. Andrewsin yliopistossa, jossa Kate tutustui prinssi Williamiin.

Brittilehdistö on pilkkanut Katea ja tämän siskoa Philippaa köynnöskasvisiskoiksi: koristeellisia, hyväntuoksuisia ja tavattoman taitavia kiipeämään. Pippa-siskokin on pärjännyt avioliittomarkkinoilla hyvin: hän avioitui viime vuonna investointipankkiiri David Matthewsin kanssa. Pippan appiukolla on aatelisarvo, eli mikäli poika perii sen, Pippasta tulee jonain päivänä Lady Glen Affric. Englannin tulevan kuninkaan, pienen Georgen, täti hän on jo.

Kate ja William vihittiin 29. huhtikuuta 2011 Westminster Abbeyssa.

Luokkayhteiskunnan päävoitto

Ilkeimpien arvioiden mukaan avioliitto Englannin tulevan kuninkaan kanssa oli kunnianhimoisen ja kilpailuhenkisen Katen huolellisen uurastuksen tulos, luokkayhteiskunnan päävoitto.

Eliittikoulustaan valmistuttuaan 18-vuotiaalla Katella oli jo opiskelupaikka halutussa Edinburghin yliopistossa, mutta kun prinssi William ilmoitti julkisesti menevänsä seuraavana vuonna skotlantilaiseen St. Andrewsin yliopistoon, Kate piti vastoin aikaisempia suunnitelmiaan välivuoden ja haki satojen muiden toiveikkaiden tyttöjen kanssa prinssin yliopistoon, vieläpä samaan koulutusohjelmaan.

Loppu on historiaa. Kahden ensimmäisen viikon jälkeen prinssi William pyysi kaunista brunettea aamiaiselle, ensimmäisen opiskeluvuoden aikana heistä tuli hyviä ystäviä, toisena vuonna he muuttivat kämppiksiksi samaan taloon ja kahdeksan vuotta myöhemmin heidät vihittiin.

Avioliitto maailman tavoitelluimman poikamiehen kanssa olikin Katelta melkoinen hattutemppu. Pari tapasi vain 19-vuotiaina eikä naistenmiehenä tunnetulta salskealta Williamilta naisseuraa puuttunut: prinssin maailma oli täynnä toinen toistaan kauniimpia houkutuksia.

On suoranainen ihme, tai tosirakkautta, että Kate sai vilkkusilmäisen prinssinsä pysymään rinnallaan vuosikaudet ja palaamaan suhteeseen vuoden 2007 lyhyen välirikon jälkeen.

Hovikirjoittajat sanovat, että Kate on alusta asti järjestelmällisesti suojellut suhdettaan prinssiin. Hän ei opiskeluvuosien alussa paljastanut ystävilleenkään, että oli itse asiassa tavannut Williamin ensimmäisen kerran maahockeyottelussa yhdeksänvuotiaana. Middletonin perhe on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta aina ollut hipihiljaa tyttärensä kuninkaallisista suhteista.

Kate varmasti oppi heti opiskeluaikoina, kuinka raivokkaasti prinssi William vihasi julkisuutta ja rankaisi armotta hänen luottamuksensa pettäneitä ystäviä.

Katen vanhemmat, Michael ja Carole Middleton edustivat esikoistyttärensä häissä 2011.

Herttuaparin suhteessa ollut myrskyäkin

Kuninkaallinen romanssi ei ole ollut helppo retki. Prinssi Williamia kuvaillaan kovatahtoiseksi ja suureksi persoonaksi, joka haluaa sataprosenttisesti päättää kaikesta, mitä hänen elämässään tapahtuu.

Katen ja Williamin suhteen sanotaan olleen myrskyisäkin. Jo yhteisinä opiskeluvuosien kämppisaikoina Kate kohteli prinssiään kuin kuningasta: kokkasi hienoja illallisia, toi aamiaisen vuoteeseen, sopeutui poikaystävänsä ystäväpiiriin ja mielipiteisiin.

”Jääräpäinen, kovatahtoinen William saattoi olla todella hankala, ja toisinaan Kate tunsi itsensä enemmän palvelijaksi kuin tyttöystäväksi”, kirjoittaa hovitoimittaja Andrew Morton kirjassaan William & Catherine.

Kitkaa synnytti myös nuorena sitoutuneen parin erilaiset toiveet elämästä. Kate oli jo 20-vuotiaana valmis leikkimään kotia eikä hänellä ollut urahaaveita, mutta William ei todellakaan ollut valmis alttarille. Hän halusi valmistua yliopistosta, nähdä maailmaa, bilettää veljensä kanssa, palvella armeijassa ja työskennellä helikopterilentäjänä – ja teki kaiken tämän.

Poikaystävänsä kosintaa vuosikausia odotellut seurapiirikaunotar sai lehdistöltä pilkkanimen Waity Katie, Odottaja-Katie. Williamin jahkailu teki Katesta kiihkeille paparazzikuvaajille vapaata riistaa, sillä ilman virallista kuninkaallista asemaa häntä eivät suojelleet hovin media- tai turvallisuuskoneistot.

Erimielisyydet johtivat lopulta siihen, että William jätti Katen huhtikuussa 2007, ja kaikki luulivat suhteen olevan ohi.

Pippa Middleton vihittiin pankkiiri James Matthewsin kanssa viime kesänä.

William arvostaa Middletonien rakastavaa perhettä

Ruoho ei kuitenkaan ollut vihreämpää aidan toisella puolella, ja William palasi pikavauhtia Katen luokse jo toukokuussa 2007. Päätöstä varmasti vauhdittivat iltapäivälehtien säkenöivät kuvat Pippasta ja Katesta Lontoon yöelämässä. Prinssillä oli kiire olla menettämättä tummatukkaista kaunotarta muille miehille.

Prinssi Williamin perhetausta on rauhaton. Hän kasvoi riitaisassa eroperheessä ja joutui todistamaan äitinsä epäonnistuneita miessuhteita. Williamin lapsuus loppui 15-vuotiaana, kun prinsessa Diana kuoli kauheassa onnettomuudessa.

Williamille Middletonien rakastava, lämminhenkinen perheyhteisö on ollut huomattavan houkutteleva. Vaikka Walesin prinssi Charlesin sanotaan olevan rakastava isä, hän on kuitenkin tyypiltään etäinen – eikä kuningatar Elisabet II ole hänkään niitä sydämellisimpiä sukulaisia.

Hovitoimittajien mukaan Williamin välit Middletoneihin ovat niin lämpimät, että prinssi kutsuu appiukkoaan isäksi.

Vanhoilla päivillään Carole Middletonin vanhemmat muuttivat Lontoosta tyttärensä perheen lähelle Berkshireen, ja seitsemänhenkinen perhe söi perienglantilaisen sunnuntailounaan paikallisessa pubissa joka viikko. Tätä lämminhenkistä perhekeskisyyttä William ei halunnut Katen mukana menettää.

”Sydämessään William on vanhanaikainen mies, jota viime kädessä viehättävät eniten kotilieden lämpö ja perhe-elämä”, kirjoittaa Andrew Morton.

Eturivissä vasemmalta prinssi William, prinssi George, Cambridgen herttuatar Catherine ja kuningatar Elisabet II juhlimassa prinsessa Charlotten ristiäisiä Sandringhamin palatsissa heinäkuussa 2015. Takarivissä (vas.) Michael Middleton, Pippa Middleton, James Middleton, Carole Middleton, Walesin prinssi Charles, Cornwallin kreivitär Camilla ja Edinburghin herttua, prinssi Philip.

Vilpitöntä, aitoa rakkautta

Cambridgen herttuaparin suhteessa on kiistatta mukana vilpitöntä, aitoa rakkautta. Pariskunnan tavanneet hovitoimittajat sanovat, että puolisoiden kiintymys toisiinsa on ilmiselvää seitsemän avioliittovuoden jälkeenkin.

Urheilullisilla puolisoilla on ollut alusta asti samanlaiset kiinnostuksen kohteet, yhteinen ystäväpiiri, samanlaiset tavoitteet elämässä ja yhteen hitsautunut menneisyys.

Pari sai, poikkeuksellisesti kuninkaallisissa piireissä, mahdollisuuden harjoitella yhteisasumista vuosikausia ennen avioliittoa. Heillä oli hääpäivänään selvä käsitys siitä, mihin ryhtyvät, ja kenties parin nykyinen saumaton yhteistyö perustuu pitkään, koeteltuun yhteiseen menneisyyteen.

Esikuvaa ei tarvitse hakea kaukaa: Katen vanhempia kutsutaan todelliseksi tiimiksi, ja Cambridgen herttuapari on jo ansainnut liikanimen Dynamic Duo.

Edustushommia duolla tulevaisuudessa riittääkin: kuningatar on 91-vuotias, ja seuraavaksi valtaistuimelle nouseva Walesin prinssi Charleskin jo 69-vuotias. Cambridgen herttuaparin vetoapua, kuten Harryn ja Meghaninkin, tarvitaan.

Julkisuuteen on vuotanut tieto, että opiskeluaikoina William kutsui tyttöystäväänsä lempinimellä Babykins, ja Kate vastasi Big Willies -nimellä. Toista oli Walesin prinssiparin aikana 1980-luvulla: Diana kutsui sulhastaan nimellä Sir häihin saakka.

Urhautuvainen herttuatar

Prinssi Williamin ja Catherinen pitkän parisuhteen on mahdollistanut Katen uhrautuvaisuus.

Nuori nainen hylkäsi jo varhaisessa vaiheessa urahaaveensa, omat mielipiteensä ja tahdon, mukautuen kaikessa poikaystävänsä toiveisiin ja odotellen tätä kärsivällisesti kotiin, milloin bileistä tai armeijasta.

Tuleva kuningatar Catherine ei anna hyvää esikuvaa itsenäisestä nykynaisesta, mutta ehkä sellaista ei yhteen maailman vanhimmista monarkioista tarvitakaan.

Katen vanhanaikaisuus, hyvät käytöstavat, tunnollisuus ja ahkeruus ovat hurmanneet kansan lisäksi kuningatar Elisabetin, jonka sanotaan jumaloivan pojanpoikansa vaimoa. Ystävät sanovat, ettei Kate ole koskaan halunnut menettää kontrolliaan eikä hän koskaan synnyttänytkään julkisia skandaaleja mies- tai bilejutuillaan.

Cambridgen herttuatar on tehnyt sen, mitä häneltä eniten odotetaan: tuottanut kuningashuoneelle jo kaksi jälkeläistä, kolmannen laskettu aika on huhtikuussa. Windsorien hovissa ei ole ollut 150 vuoteen yhtä hyvää tilannetta, että kruununperimys on turvattu jo kolmessa sukupolvessa.

Kate on paras

Jälkiviisaana on helppo arvioida, ettei Englannin tuleva taviskuningatar olisi voinut olla kukaan muu kuin Kate: ujo, mutta esiintymistä rakastava, tyylitajuinen, perinteitä kunnioittava, sosiaalisesti lahjakas kaunotar, jonka henkilökohtainen motto kouluaikoina oli ”hymyilen aina”.

Kate on onnistunut tekemään jopa mahdottoman, taiteilemaan prinsessa Dianan varjossa. Tekipä Kate mitä hyvänsä, häntä vertaillaan aina edesmenneeseen anoppiinsa – mutta samanaikaisesti hän ei saa kilpailla tämän kanssa tai yrittää viedä Dianan paikkaa tämän esikoispojan sydämessä. Kuinka moni meistä suostuisi käyttämään vihkisormusta, joka muistuttaa päivittäin aviomiehen traagisesti kuolleesta äidistä?

Ei pidä antaa Katen hellittämättömän hymyn ja tahrattoman julkisivun hämätä: sen takana on viime kädessä keskiluokkaan syntyneen tytön ”raudanlujaa päättäväisyyttä”, hovitoimittaja Andrew Morton muistuttaa.

Lähteet: Andrew Morton: William & Catherine – Their Lives, Their Wedding (Michael O’Mara Books Limited 2011), Katie Nicholl: Kate – The Future Queen (WeinsteenBooks, 2013)

Kommentoi »