Bukarest – Itä-Euroopan helmi, jota turistitungos ei ole vielä pilannut
Matkailu
Bukarest – Itä-Euroopan helmi, jota turistitungos ei ole vielä pilannut
Vieraile Romanian mielenkiintoisessa pääkaupungissa kitschmuseossa, ihmettele betoniarkkitehtuuria ja syö perinneruokia.
Julkaistu 5.1.2020
Mondo

Koe Bukarest

Curtea Veche

Keskiajalla valmistunut hovi­rakennus, josta Bukarest lähti kasvamaan. Sen rakennutti itse Vlad Țepeș, joka tunnetaan myös Vlad Draculana. Palatsin raunioiden edessä, olutbaarin terassin tuntumassa, kohoaakin Vladin kalapuikkoviiksinen patsas. Alueen kaivaukset jatkuvat, mutta sinne pääsee silti vierailulle. Curtea Vechen yhteydessä on sisältä mustan­puhuva kirkko.

Strada Aurel Vlaicu 35

Cişmigiun puisto

Tyylitelty puisto sijaitsee vanhankaupungin ja parlamenttitalon välissä. Puubulevardien lomasta löytyy leikkikenttiä, lampi soutuveneineen ja kahviloita. Cişmigiussa voi nähdä elegantteja rouvia ulkoiluttamassa koiria, sekä vanhoja, joskus äreitäkin ukkoja pelaamassa šakkia betonipöytien ääressä. Puisto on myös lenkkeilijöiden suosiossa.

Bulevardul Regina Elisabeta

Rotunda

Bukarestista puhuttiin rakennus­taiteensa vuoksi aikoinaan ”pikku Pariisina”, mutta sittemmin kaupungin täytti toisenlainen arkkitehtuuri. Lujeruluin metroaseman lähellä kohoava, kaarevista betonielementeistä kasattu kerrostalo edustaa sosialismin tyyliä brutaaleimmillaan, yhdessä Iuliu Maniun bulevardin kanssa. Aiempi stalinistinen tyyli taas näkyy Casa Presei Liberessä pohjoisemman Piața Victoriei -aukion reunalla.

Bulevardul Iuliu Maniu 45

Romanian Kitsch Museum

Vanhassakaupungissa sijaitseva museo on oivallinen osoitus siitä, että romanialaiset osaavat suhtautua kitschiin tietoisen ironisesti. Näytteillä ei ole vain sosialismin kauden krääsää, vaan mauttomuutta monilta ajoilta, Draculasta koristemattoihin ja pihatontuista uskonnolliseen rihkamaan.

Strada Covaci 6, kitschmuseum.ro

Koe ainakin tämä

Parlamenttitaloon kului miljoona kuutiometriä marmoria, ja se on tiettävästi maailman painavin rakennnus.

Parlamenttitalo

Nicolae Ceaușescun suuruudenhullu rakennus­hanke tiivistää sosialismin prameuden ja megalomaanisuuden. Ceaușescu ei ehtinyt koskaan käyttää jättipalatsiaan, sillä hänet syöstiin vallasta ennen sen valmistumista. Hulluksi tulleelta ruot­sin­laivalta näyttävään rakennukseen kului niin paljon Transil­vani­asta louhittua marmoria, ettei sitä jäänyt tarinan mukaan lainkaan jäljelle.

Strada Izvor 2

Herkuttele Bukarestissa

Caru’ cu Bere

Omintakeinen yhdistelmä saksalais­tyylistä oluttupaa, prameaa ravintolaa ja ehtaa krääsää. Suojellussa jugendrakennuksessa toimivassa, 1800-luvun lopulla perustetussa paikassa tarjoillaan perinneruokia ja talon omaa olutta. Tarjoilijat rientävät ympäriinsä henkseleissään ja ruseteissaan.

Strada Stavropoleos 5, carucubere.ro

Ravintola Caru’ cu Beren ulkoterassilla voi nauttia perinteisiä romanialaisia ruokia ja talon omaa olutta.

Bazaar

Bukarestissa tietoinen kitsch on muodissa. Ravintola Bazaar yhdistelee sisustuksessaan ceaușesculaista ostalgiaa, 2000-luvun vaihteen tyyliä ja hypermodernia cocktailbaaria. Ruokalistalla on perinneruokien lisäksi hampurilaisia, pastoja ja erilaisia tapaksia. Hyvä valikoima romanialaisia viinejä ja viinoja, kuten palincăa.

Strada Covaci 10, thebazaar.ro

Hanu’ lui Manuc

Hiljattain remontoitu Bukarestin vanhin majatalo, jonka tiloissa on nykyään romanialaisia ruokia tarjoava ravintola. Sisällä on viihtyisä kellaritila ja sisäpihalla suuri terassi, jonka tunnelma on kuin itämaisesta karavaanisuojasta.

Strada Franceză 62, hanumanucrestaurant.ro

Food Hood

Joutomaatontille perustettu katu­ruokatori, jossa on joukko ruokaa ja kahvia myyviä kojuja, vaunuja sekä pitkä ulkobaaritiski. Urbaaniin miljööseen on tuotu kultaista hiekkaa rantatunnelmaa luomaan. Suljettu talvella.

Kahvittele Bukarestissa

Pasajul Macca-Vilacrosse

Vanhankaupungin korttelia halkova kuja jakautuu Maccan ja Vilacrossen arkadeiksi, joissa kellertävä valo suodattuu tunnelmallisesti värikkään lasikaton läpi. Sen alla on sateelta suojassa kahviloita ja ravinto­loita, varsinkin paikallisen nuorison suosimia vesipiippupaikkoja.

Pasajul Macca & Pasajul Vilacrosse

Intrarea Nicolae Şelari

Nicolae Şelari on vanhan­kaupungin kuja, jonka reunoilla on joukko kahviloita, baareja ja ravintoloita. Väylä on niin kapea, että terassilla istuvat asiakkaat tukkivat helposti koko kadun. Paikka on tupaten täynnä illalla, joten kannattaa kokeilla onnea päiväsaikaan.

Intrarea Nicolae Șelari

Shoppaile Bukarestissa

Piața Obor

Vanhanaikainen torielämä on jo jäänyt taakse Bukarestissa, mutta kokonaan siitä ei ole haluttu luopua. Piața Oborin suurtori sijaitsee kaupungin koillislaidalla ja toimii katetussa hallissa ostarien ja esikaupunkikorttelien lomassa. Ensimmäinen kerros on hedel­mien ja vihannesten, toinen lihojen, juustojen ja muiden herkkujen. Myynnin hoitavat tuottajat itse. Tori on auki jokai­sena viikonpäivänä.

Strada Ziduri Moși 4, facebook.com/piataoborbucuresti

Antiikki- ja käsityömyymälä

Bukarestin vanhan pörssi­rakennuksen komeassa pyöreässä salissa toimii antiikki­kirpputori, jossa on useita myyjiä pöytineen. Suurim­malla osalla on myynnissä 1900-luvun jälkipuoliskon käyttöesineitä tai pienempää tavaraa, kuten vanhoja rahoja, postimerkkejä, valokuvia sekä sosialistista rojua. Salin aulassa taiteilijat ja käsityöläiset kauppaavat uusia luomuksiaan.

Strada Doamnei 11

Juhli Bukarestissa

Bukarest iltavalaistuksessa. Kuva: iStock.

Bordello

Bukarest on tunnettu yö­elämästään, ja monet matkailijat suuntavat sinne vain sen vuoksi. Bordello-baari houkuttelee hauskanpitäjiä happy houreilla, esiintyjillä ja tietenkin raflaavalla nimellään. Kadulle avautuvan pubin lisäksi tiloissa on rauhallisempi salonkipuoli sekä kabaree.

Strara Șelari 9, bordellos.ro

Fabrica

Sopivasti vaihtoehtoinen ravintolabaari, jossa saa niin romanialaisia lihapuikuloita kuin vegaaniruokaakin. Iltaisin paikka muuttuu yökerhoksi. Se toimii entisen tehtaan tiloissa, ja terassialueella on myös joukko pikkupuoteja. Jos Buka­rest on ”seuraava Berliini”, kuten kuulee sanottavan, niin palanen sitä on jo valmiiksi paikan päällä.

Strada 11 Iunie 50, fabrica-club.ro

Nuku Bukarestissa

Colțea Residence

Bukarestissa on vuokrattavana iso liuta lyhytaikaisia asuntoja, yleensä keittiöllä ja muilla tykö­tarpeilla. Vanhankaupungin kyljessä, yliopiston lähellä sijaitsevassa Colțea Residence­s­sä on tarjolla erikokoisia huo­neita ja huoneistoja, joista osassa on myös parveke.

Yö alkaen 30 euroa.

Bulevardul I.C.Bratianu 6, colea-residence.bucharest-hotel.com

Hotel Tripoli

Jos haluaa majoittua halvemmalla, kannattaa suunnata vanhankaupungin ulkopuolelle. Puolentoista kilometrin kävely- tai ratikkamatkan päässä keskustasta sijaitseva Tripoli on kauniisti sanoen omalaatuinen hotelli. Väliaikaisuuden tunnelmaa huokuvassa paikassa on viihtyisällä tavalla sekalainen sisustus, ja ylimmän kerroksen huoneissa ei ole juurikaan suoria kulmia. Hotellin yhteydessä toimii Lähi-idän ravintola.

Yö 20 euroa sisältäen aamiaisen.

Calea Călărași 88, tripoli.ro

Kommentoi »