Budapestin parhaat olutelämykset
Matkailu
Budapestin parhaat olutelämykset
Kaljakylpy, pienpanimokortteli ja yksi Euroopan parhaista festareista. Tässä kolme hauskaa tapaa kokea olutelämyksiä Budapestissa.
Julkaistu 2.12.2018
Mondo

Hauska Thermal Beer Spa

Budapest tunnetaan perinteikkäistä kylpylöistään, mutta uudenlaisen elämyksen voi saada kaljakylvystä. Thermal Beer Spa on pieni ja erikoinen kylpylä. Sen kolmessa huoneessa on aina kaksi kylpytynnyriä, joihin mahtuu kerralla kaksi ihmistä. Yksi huone sopii siis pariskunnan tai neljän hengen kylpemiseen. Kylpyvuoro on rajattu 45 minuuttiin. Tynnyreissä kuplii mineraalivettä, johon on lisätty oluen aineksia, kuten maltaita, sekä B-vitamiinia ja ihoa hoitavia öljyjä. Vesi ei silti tuoksu vahvasti kaljalle.

Tynnyreiden vieressä on oluthana, josta voi kylpemisen ajan laskea itselleen juotavaa mielin määrin. Ilman ajanvarausta kaljakylpyyn ei kannata yrittää, se on suosittu niin kaupunkilaisten kuin matkailijoiden parissa. Liput ovat hintavat, esimerkiksi kahdelta hengeltä samassa tynnyrissä yhteensä 50 euroa.

Kaljakylvyn voi yhdistää käyntiin viereisessä Széchenyin kylpylässä. Se on monine altaineen Euroopan suurimpia kylpylöitä, mutta siitä on maksettava erikseen.

Thermal Beer Spa, Állatkeri körút 9-11. thermalbeerspa.com

Thermal Beer Spassa kylvetään oluenkaltaisessa nesteessä ja juodaan samalla olutta.

Paikalliset panimot

Paikallisten pienpanimoiden käsin tehdyt craft beer -oluet ovat nousseet Budapestissä suosioon viime vuosina. Yhdeksännen kaupunginosan teollisuusalueella on kokonainen oma panimokortteli. Sen neljästä oluentuottajasta tunnetuimpia ovat Monyo Brewing Co. ja Mad Scientist.

Panimot ovat pitäjiensä mukaan yhteisö, joka tukee toisiaan. Korttelissa järjestetään alkusyksyllä omat olutfestivaalit, ja keväisin muuallakin kaupungissa pidetään kokonainen kaljaviikko. Seuraava Budapestin Beer Week on 20.–26. toukokuuta. Monyolla on oma Tap House -baari, ja panimoon pääsee myös pyynnöstä tutustumaan. Mad Scientist -oluita saa paikallisista pubeista. Esimerkiksi Szimpla Kertissä niitä voi juoda erikoisesta ”tuopista”: laboratorion mitta-astiasta.

Monyo Brewing Co., monyobrewing.com. Mad Scientist, ­madscientist.hu.

Suuri Sziget-festivaali

Euroopan suurimpiin musiikkifestivaaleihin kuuluva Sziget sopii niille, jotka haluavat heittäytyä massailonpitoon. Elokuinen festivaali tarjoaa jättikattauksen esiintyjiä indiepop-bändeistä rock- ja EDM-tähtiin.

Koska Sziget vetää viikon aikana satojatuhansia kävijöitä, se saa esiintyjikseen kuumimpia artisteja, joita ei usein näe Suomessa. Viikkolippu maksaa ostoajasta riippuen yleensä 250–300 euroa, päivä 60–70 euroa. Osa päivistä myydään loppuun jo ennakkoon.

Tunnelmaa lisää, että festari pidetään Óbudan saarella keskellä kaupunkia. Alueella voi majoittua, jolloin omasta teltasta tepastelee nopeasti jopa päälavan luo. Muualtakin kaupungista pääsee helposti saaren lähelle.

Sziget-festivaalilta löytyy musiikin lisäksi monenlaisia hupiaktiviteetteja, kuten aikuisten pallomeri.
Kommentoi »