Apu

Arrogantti tyyli puree – Björn Wahlroos on taitava mielipidevallan käyttäjä, joka saa toimittajat tarttumaan sanomisiinsa hanakasti

Arrogantti tyyli puree – Björn Wahlroos on taitava mielipidevallan käyttäjä, joka saa toimittajat tarttumaan sanomisiinsa hanakasti
Mediatutkija, professori Esa Väliverrosen mukaan Björn Wahlroosin kaltaista keskustelutyyliä käyttävät myös monet populistipoliitikot, joiden mielipiteisiin toimittajat ja muut yhteiskunnalliset keskustelijat tarttuvat.
Julkaistu: 10.10.2021

Björn Wahlroos julkaisee lokakuun puolivälissä omaelämäkerran, jossa hän käsittelee elämänsä neljää ensimmäistä vuosikymmentä. Wahlroos on ollut esillä julkisuudessa 1970- ja 80-luvuilta lähtien.

– Hän oli jo Svenska handelshögskolanin kansantaloustieteen professorina räväkkä keskustelija, joka ei jättänyt kynttilää vakan alle, vaan otti rohkeasti kantaa. Tämän jälkeen Wahlroosista tuli merkittävä taloudellisen vallan käyttäjä, joka rakensi toimintansa verkostojensa kautta, liikutteli rahaa ja hankki uusia kumppaneita. Tänä päivänä hänellä ei enää ole samanlaista taloudellista valtaa, sanoo mediatutkija, professori Esa Väliverronen Helsingin yliopistosta.

Hän sanoo, että Wahlroos on nykyisin mielipidevallan käyttäjä. Wahlroos nostaa asioita esille taktisesti ja käyttää mediaa taitavasti.

– Hän käyttää taitavasti mielipidevaltaa nostamalla itselleen tärkeitä asioita julkiseen keskusteluun sopivin väliajoin. Hän myös muotoilee asiat niin, että toimittajat tarttuvat niihin hanakasti. Näin hän saa sanoa sanottavansa ilman vastaväitteitä. Ilmeisesti myös arrogantti tyyli puree.

Wahlroos seuraa julkista keskustelua

Wahlroos ottaa kantaa myös muihin asioihin kuin talouteen liittyviin kysymyksiin. Wahlroos on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori. Väliverrosen mukaan hän poikkeaa muista yritysjohtajista.

– Wahlroos seuraa julkista keskustelua ja hänellä on hyvät verkostot. Hän on taitava muotoilemaan mielipiteitään ja hallitsee siten julkista keskustelua. Hän ottaa rohkeasti kantaa siinä, missä muut yritysjohtajat pitäytyvät pörssitiedotteissa. Jos muut johtajat ottavat kantaa muihin kuin oman alansa asioihin, he yleensä epäonnistuvat siinä.

Wahlroos tunnetaan ristiriitaisena ja räväkkänä keskustelijana, joka herättää tunteita laidasta laitaan. Hän on vuosien varrella kritisoinut muun muassa suomalaista johtamistapaa, yliopistotutkintojen rahoitusta ja suomalaista hyvinvointivaltiota.

– Mielipiteet ovat räväköitä ja selkeitä. Samaa tyyliä käyttävät monet populistipoliitikot, joiden mielipiteisiin toimittajat ja muut yhteiskunnalliset keskustelijat tarttuvat.

Kommentoi »