Biokaasun käyttö liikenteessä kovassa kasvussa
Autot ja liikenne
Biokaasun käyttö liikenteessä kovassa kasvussa
Biokaasun käyttö liikenteessä kasvaa nopeasti. Myös raskas liikenne siirtyy yhä enemmän vähähiilisiin vaihtoehtoihin, kun ajoneuvotekniikka kehittyy.
1Kommenttia
Julkaistu 14.10.2019
Tuulilasi

Biokaasun käyttö henkilöautoissa ja raskaan liikenteen kalustossa herättää kysymyksiä mm. tekniikoiden, turvallisuuden ja taloudellisuuden osalta.

”Bensiinillä toiminut maasturimme muutettiin toimimaan biokaasulla. Tällä noin 2 000 euroa maksaneella muunnoksella kalastajapuolison työmatkat Lumijoella sujuvat vuosittain noin 1200 euroa edullisemmin”, kertoo projektipäällikkö Ritva Imppola Oamkista.

Oulun ammattikorkeakoulu on mukana kahdessa hankkeessa, CircVol ja CANEMURE, joissa tuetaan ilmastoystävällistä kehitystä tarjoamalla tietoa biometaanin laajentuvista käyttömahdollisuuksista. Kaasukäyttöisen kaluston hankintaa suunnitteleville laaditaan sähköinen käsikirja CircVol-hankkeessa. Käsikirjan avulla niin yritykset kuin julkiset toimijat saavat tietoa biokaasun käyttömahdollisuuksista ja sen toivotaan edistävän kaasukaluston yleistymistä Oulun alueella. Ensimmäiset kaasulla toimivat bussit ovat tulossa Oulun joukkoliikenteeseen.

Oamkin Auto- ja moottoritekniikan laboratoriossa on tehty aiemmin puukaasulla toimineeseen testausympäristöön muutoksia, joiden myötä polttoaineena voidaan käyttää puhdistettua biokaasua. Koeympäristössä on mahdollista testata liikenteen ja energiantuotannon polttoaineratkaisuja erityisesti moottoritekniikan, -ohjauksen ja - säätöjen osalta. Koeympäristössä suoritettujen mittausten perusteella biokaasu on osoittautunut varteenotettavaksi polttoainevaihtoehdoksi.

1 kommentti