Tuulilasi

Bensiini hallitsee maailman automarkkinoita


Joka viides uusi auto Japanissa on hybridi. Bensiinimoottorit ovat suosituimpia Kiinassa kun taas dieselmoottorit ovat vallalla Euroopassa ja Intiassa.
Kuvat Joonas Brandt

Bensiiniautot

Bensiinimoottori on suosituin autojen voimanlähde kautta maailman. Kiina pitää kuitenkin kärkipaikkaa kirkkaasti: siellä lähes 100 prosenttia uuden auton ostajista valitsee bensiinimoottorin.

Yhdysvalloissa ja Japanissa vastaava luku on noin 75 prosenttia. Useammassa kuin joka toisessa bensiinikäyttöisessä autossa on vielä moottori, jossa polttoaine suihkutetaan imusarjaan.

Downsizingista, eli moottorikoon pienentämisestä, on kuitenkin tulossa entistäkin suositumpaa ja siksi myös tehokkaat ja taloudelliset suorasuihkutusjärjestelmät kasvattavat suosiotaan. Suoraruiskutusjärjestelmä ja moottorin pienentäminen voivat Boschin mukaan yhdessä vähentää polttoaineen kulutusta jopa 15 prosenttia. Samalla turboahdin tuottaa moottoriin enemmän vääntöä erityisesti alhaisilla käyntinopeuksilla, mikä parantaa kiihtyvyyttä ja lisää ajonautintoa.

Dieselautot

EU:ssa ja Intiassa joka toinen uusi auto on diesel.

Diesel on kuitenkin tulossa yhä suositummaksi näiden ydinmarkkinoiden ulkopuolellakin. Muun muassa Yhdysvaltojen markkina on kasvussa, ja Bosch arvioi, että dieselmoottoreiden markkinaosuus nousee siellä nykyisestä 3 prosentista jopa 10 prosenttiin vuoteen 2018 mennessä. Myös Etelä-Koreassa diesel on yhä suositumpi.

Moni eurooppalainen tuntee dieselauton hyödyt: nykyaikainen dieselmoottori kuluttaa Boschin laskelmien mukaan 25 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin vastaava bensiinimoottori ja tarjoaa samalla jopa 40 prosenttia enemmän vääntövoimaa.

Hybridi- ja sähköautot

Japanissa lähes joka viides uusi auto on varustettu hybridimoottorilla, mikä tekee maasta sähköautoilun ehdottoman edelläkävijän.

Lähivuosina hybridiautojen rekisteröintien odotetaan kasvavan merkittävästi myös Japanin ulkopuolella. Bosch ennustaa, että vuonna 2020 myytävistä noin 113 miljoonasta ajoneuvosta noin 6,5 miljoonaa on täyshybridejä, kolme miljoonaa on pistokehybridejä, ja 2,5 miljoonaa autoa toimii kokonaan sähköllä.

Flexfuel eli etanoli-bensiiniautot

Sekä bensiinillä että etanolilla käyvät flexfuel-autot ovat erityisen suosittuja Brasiliassa, ja teknologian toiseksi suurin markkina löytyy Yhdysvalloista.

Maakaasulla toimivat autot

Maakaasulla toimivat CNG-moottorit ovat yhä suositumpia ja niiden myynti on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana 25 prosentilla maailmanlaajuisesti. Etelä-Koreassa CNG-ajoneuvot ovat vallanneet jo 11 prosentin markkinaosuuden.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Julkaistu: 18.11.2014