Bali – eksoottisen Indonesian houkutteleva paratiisisaari
Matkailu
Bali – eksoottisen Indonesian houkutteleva paratiisisaari
Bali sopii surffauksesta, joogasta ja sukelluksesta kiinnostuneille. Saaren oma kulttuuri kukoistaa, ja sieltä löytää edelleen myös ihanan rauhallisia seutuja.
Julkaistu 9.10.2018
Apu

1. Bali on täynnä taidetta

Lavalle astelee pelottava, pitkäkielinen noita. Vahvasti meikatut silmät tuijottavat kuin riivatulla. Gamelan-orkesteri soittaa kiihkeää, kilkattavaa musiikkia, ja tanssijattaren raajat taipuvat kulmikkaisiin asentoihin.

Balilainen tanssi on hypnoottinen elämys. Perinteisesti sillä on palvottu saaren jumalia ja lepytelty demoneita.

Hindulainen Bali nousi matkailun maailmankartalle jo 1930-luvulla, kun paratiisimaisen vehreä ja kulttuuriltaan mystinen saari houkutteli eurooppalaisia taiteilijoita ja amerikkalaisia julkimoita Charles Chaplinia myöten.

Rantojen sijaan matkailijat suuntasivat sisämaahan riisiterassien ympäröimään Ubudiin, jossa balilainen kulttuuri kukoisti värikkäimmillään. Ubud on edelleenkin Balin paras paikka ihailla tanssiesityksiä, joita järjestetään tunnelmallisessa vanhassa palatsissa.

Kannattaa vierailla myös Ubudin hienoissa taidemuseoissa, joissa on esillä paikallisen taiteen lisäksi Balilla 1900-luvun alkupuolella asuneiden länsimaisten taiteilijoiden töitä.

Eurooppalaisten maalauksissa keskeisessä osassa ovat puolialastomat balilaisneidot. Tanssin, musiikin ja palvontamenojen ohella matkailijat lumoutuivat paikallisten estottomasta pukeutumisesta. Bali tunnettiin Euroopassa demonien, jumalien ja rintojen saarena.

Balilaisesta tanssista nauttii parhaiten Ubudissa.

2. Rantoja jokaiseen makuun

Balin jokaisella rannalla on omanlaisensa tunnelma, ja ne sopivat erilaisille matkailijoille. Vääränlaisen rannan valinta voi tuottaa pettymyksen.

Monella rannalla hiekka on tummaa ja aallot suuria. Jos etsii turkoosia merta ja vaaleaa hiekkaa, kannattaa suunnata luksushotellien Nusa Dualle.

Tyylikkäässä Seminyakissa voi puolestaan shoppailla ylellisissä putiikeissa ja viettää aikaa nuorten suosimilla rantaklubeilla. Surffarien Canggu on ekohenkinen hipsterikohde, leppoisa Sanur puolestaan iäkkäämpien matkailijoiden suosiossa.

Ihanan rauhallista rantalomaa voi viettää syrjäisessä Amedissa, jonka liki autioilla laavahiekkarannoilla sijaitsee ihastuttava, suomalaisvetoinen Santai-hotelli.

Värikkäät koralliriutat odottavat snorklaajaa heti hotellin vehreän allasalueen edessä.

Lapset viihtyvät rannalla kuin rannalla, kunhan hotellissa on hyvä uima-allas – ja niitä Balilla riittää.

Bukit-niemimaan paratiisirantoihin voi tutustua päiväretkillä.

3. Maailmanluokan aallot

Aamu on vasta valjennut, kun Sakari McGregor nousee surffilauta kainalossa skootterinsa selkään ja ajaa kotoaan Seminyakin rantakylästä Bukit-niemimaan turkooseille aalloille. Päivä toisensa jälkeen.

Suomalainen valokuvaaja ja kääntäjä ei saa Balin aalloista tarpeekseen. Juuri surffauksen perässä hän on saarelle muuttanutkin.

– Meri rauhoittaa mieleni. Vaikka takana olisi kuinka huono päivä, se paranee heti, kun pääsen melomaan aaltojen joukkoon.

Balin maine yhtenä maailman parhaista surffikohteista on Sakarin mielestä ansaittu: aallot sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneillekin. Kaiken lisäksi hyviä aaltoja löytyy ympäri vuoden.

Hyvä kohde surffaamisen aloittamiseen on rento Canggu, josta löytää helposti edullista opetusta. Sakari itse tosin surffaa mieluiten Bukit-niemimaan jyrkänteiden kätköissä. Meri on siellä turkoosimpaa ja väkeä vähemmän kuin Canggussa tai kuuluisalla Kuta Beachilla, josta Balin surffimaine sai alkunsa 1970-luvun alussa.

– En paljasta omia salaisia suosikkirantojani, mutta matkailijakin voi löytää hienoja rantoja etsimällä tai kyselemällä.

Surffikohteena Bali on maailman parhaita: aaltoja riittää ympäri vuoden niin kokeneille kuin aloittelevillekin lainelautailijoille.

4. Sukella pintaa syvemmälle

Sukellustankki selkään, muutama askel rannalta mereen, lyhyt uinti ja sukellus pinnan alle. Ja siinä se jo on silmien edessä: kyljellään makaava USAT Liberty. Kookasta hylkyä peittävät mahtavat viuhkakorallit ja ympärillä ui kalaparvia.

Sukellusopas johdattaa hylyn sisälle. Terävähampainen murena kurkistaa kolostaan, ja suuri merikilpikonna lymyilee hylyn varjoissa.

Toisen maailmansodan aikaista rahtilaivaa pidetään maailman parhaana helppona hylkysukelluskohteena. Hylky makaa rannan edustalla vain 5–20 metrin syvyydessä, ja sitä voi ihailla jopa snorklaten

Amedin lähellä Tulambenissa sijaitseva USAT Liberty on vain yksi Balin monista hienoista sukelluskohteista. Toinen maaanluokan sukelluselämys on Balin edustalla sijaitseva Nusa Penida -saari, jonka vesissä voi bongata paholaisrauskuja ja kesäkuusta lokakuulle myös kummallisia möhkäkaloja. Tonnin painoinen jättiläiskala näyttää evillä varustetulta kiekolta, jolle on puettu röyhelöhame.

Nusa Penidan vesissä voi sukeltaa majapaikkana Sanur, mutta lähes koskemattomana säilynyt saari on myös idyllinen paikka asua – varsinkin kun saarella toimii suomalaisen luotsaama sukelluskeskus Sanctum Nusa Penida.

Pura Besakih on Balin suurin ja pyhin temppeli.

5. Mieli ja keho kuntoon

Viidentoista viime vuoden aikana Ubudista on kehittynyt yksi maailman vetovoimaisimmista joogakohteista. Pikkukaupungissa on kymmeniä joogaretriittejä, ja jo pelkästään Ubudin kuuluisin joogastudio, Yoga Barn, tarjoaa päivittäin yli 15 erilaista joogatuntia.

Yoga Barn on hyvä paikka aloittaa Ubudin joogatarjontaan tutustuminen. Tunnit ovat edullisia ja ohjaajat ammattitaitoisia. Vannoutuneiden joogahippien ohella Yoga Barn palvelee myös ensikertalaisia.

Ubudissa kannattaa ehdottomasti kokeilla myös perinteistä balilaista boreh-hoitoa. Tunnin hieronnan jälkeen iho voidellaan yltä päältä yrttiseoksella ja sitten saunotaan. Totaalisen rentouttavaa!

Jos taas haluaa joogata meren äärellä, sopiva kohde on Canggu.

Perinteisiä balilaisia veneitä Sanurin rannalla.

6. Edullista luksusta

Jo hotelliin saapuminen on elämys. Viidakkomaisen vehreä, avoseinäinen aula on koristeltu balilaisilla patsailla. Ystävällisesti hymyilevä henkilökunta johdattaa avaraan huvilaan, jossa odottavat kauniisti sisutettu olohuone, makuuhuone ja valtava kylpyhuone. Pihalla on oma, yksityinen uima-allas.

Uima-altaalla varustettu huvila Ubudissa sijaitsevassa The Sungu Resortissa maksaa 150 euroa yöltä. Missä tahansa muualla maailmassa vastaava ylellisyys maksaisi moninkertaisesti. Kohtuuhintaisia huviloita löytää Ubudin ohella helposti myös Canggusta ja Sanurista.

Kauniista, balilaiseen tyyliin sisustetusta majataloista saa viihtyisän huoneen helposti parillakymmenellä eurolla. Asumisen lisäksi myös ruoka on Balilla edullista.

Santai-hotelli sijaitsee ihanan rauhallisessa Amedissa.

7. Bali on maaginen

Vesi ulottuu vyötäröön asti. Pyhiinvaeltajien pitkä jono kiemurtelee koristeellisessa altaassa, jota reunustavat vuoristopurojen viileää vettä syöksevät patsaat. Kuuliaisesti palvojat huuhtovat kasvonsa jokaisen vesisuihkun alla.

Ubudin lähellä sijaitseva temppeli Tirta Empul on yksi Balin maagisimmista nähtävyyksistä. Päivä toisensa jälkeen pyhiinvaeltajat saaren joka kolkalta saapuvat pesemään syntinsä pois.

Vaikka Bali on maailman mukana muuttunut ja modernisoitunut, balilaisten usko on säilynyt vahvana. Heillä on siihen hyvä syy: kun jumalien palvonta toi aikoinaan vaurautta hyvinä riisisatoina, nykyään se palkitsee turistidollareina. Balin elävät perinteet ovat edelleen saaren suurimpia vetonauloja.

Joka aamu balilaiset vievät uhrilahjoja kotialttareilleen, ja jossain päin Balia vietetään aina temppelijuhlaa. Jopa turistikohteen vilkas ostoskatu saattaa yllättäen täyttyä transsiin vaipuneista palvojista, jos on aika kunnioittaa viereisen temppelin tuhon jumalatarta.

Ubudin lähellä sijaitsevat Tegallalang-riisiterassit on suosittu nähtävyys.

Helppo ja eksoottinen Bali

Bali on Indonesian ylivoimaisesti suosituin matkakohde, ja Balilta on hyvät lentoyhteydet ympäri Indonesiaa, Aasiaa ja Australiaa. Suomesta matkustaa kätevästi yhdellä vaihdolla Qatarin tai Singaporen kautta.

Ihmiset ovat ystävällisiä ja puhuvat englantia hyvin. Bali on turvallinen kohde, tosin valuutanvaihdon kanssa kannattaa olla tarkkana ja vaihtaa rahaa vain luotettavissa paikoissa. Luottokortit käyvät kaikkialla paitsi yksinkertaisimmissa ravintoloissa.

Taksit ovat edullisia ja käteviä pitkiinkin matkoihin, kunhan muistaa neuvotella hinnan.

Balin sadekausi kestää marraskuulta helmikuulle. Se ei estä matkustamista, sillä sadekuurot ovat yleensä lyhyitä mutta rankkoja. Sadekaudella tosin rannoille ajautuu paljon muoviroskaa.

Paikallinen rouva vie uhrilahjaa temppelille Balin maaseudulla.
Kommentoi »