Baariin pastorin kanssa
Puheenaiheet
Baariin pastorin kanssa
Helsingin Kallion seurakunnan pastori Visa Viljamaa keksi parin seurakuntalaisen kanssa hyvän idean - baareissa järjestetyt avautumisklubit, joissa ihmiset voivat purkaa monenlaisia tuntojaan. Viljamaan ajatus on, ettei seurakunta voi jäädä kirkon seinien sisäpuolelle.
Julkaistu 10.4.2019
Apu

Avautumisklubin idea tuli viime syksynä pastori Visa Viljamaan mieleen, kun hän mietti, ketkä saavat ja voivat käyttää ääntä kirkossa.

–Itselläni siihen on mahdollisuus virassani. Vaikka Kallion kirkon ovet ovat auki joka päivä kello 7–21, niin kirkkosali ei ole ehkä aina se paikka, jossa ihmiset haluavat ryhtyä keskusteluihin. Kirkkosali on niin iso, ja tietyt käyttäytymisnormit määrittävät miten siellä ollaan.

Näistä hänen ajatuksistaan saivat alkunsa Kallion seurakunnan, Kalliolan Setlementin ja Nyyti ry:n yhteistyössä järjestämät klubi-illat. Niitä järjestetään baarissa, jossa ihmiset kohtaavat kasvokkain.

Ensimmäinen klubi-ilta Eka kerta Väinö Kallio -ravintolassa osoitti, että ihmiset osaavat keskustella. Väite tuppisuisista suomalaista ei todellakaan pitänyt paikkaansa.

Visa Viljamaa ilahtui siitä, että paikalle tuli juuri se kohderyhmä, jota hän oli ajatellut.

–Paikalla oli kolmekymppisiä, niin naisia kuin miehiä ja kaksi viisikymppistä, joista toinen oli isäni! Osallistujat osasivat sanoittaa hienosti ajatuksensa.

Avautumisklubilla puhutaan kasvokkain kipeistäkin kokemuksista. Yksi onnistuneimmista illoista oli Hukassa-teemailta. Yksi kertoi olevansa Tinder-koukussa, toinen itsetyydytyksessä.

–Ilta alkaa aina dj:n soittamalla musiikilla, sitten seuraa aloituspuheenvuoro, jonka jälkeen on avautumisen aika. Ja koska ollaan baarissa, siellä on normaalit anniskeluoikeudet.

Tilaisuuksia ei striimata tai jaeta videoita someen, ja se on lisännyt luottamuksellisuuden henkeä.

Kukaan ei ole immuuni somelle

Ajassamme on paljon epämääräistä huonoa oloa ja merkityksettömyyden kokemusta. Syyt siihen ovat moninaiset.

Yksi selittävä tekijä on Visa Viljamaan kokemuksen mukaan sosiaalinen media, jossa hän itsekin on mukana ahkerasti. Monet tuntevat hänet suorastaan somepappina, joka on aktiivinen Twitterissä, Facebookissa, Instragramissa ja Snapchatissa.

Se ei silti estä häntä kritisoimasta somen välittämää maailmankuvaa.

– Somessa jaetaan ennen kaikkea onnistumisia, eikä se sinänsä ole huono asia. Mutta jos niitä alkaa vertailla omaan elämäänsä, siihen ihan tavalliseenkin, niin saattaa tuntea itsensä jotenkin epäonnistuneeksi. Kukaan ei ole immuuni somelle, sydänten ja peukkujen tuomalle mielihyvälle.

Visa Viljamaa on syntynyt vuonna 1986, ja hän sanoo 80-luvun sukupolvella olevan jotenkin huijattu olo.

– Meille kerrottiin, että jos opiskelet korkeakoulututkinnon niin töitä riittää, mutta harvalla ura on sellainen suora tie kuin vanhemmillamme. Töitä ei ole ehkä riittänyt, ja monet työt ovat pätkätöitä. Se tuo epävarmuutta ja ahdistusta elämään.

Kasvokkain keskustelu saattaa avata uusia näköaloja, ja kun kuulee samanlaisista tunteista ja kokemuksista mitä itsellään on, se helpottaa.

– Kun kerrot itsestäsi toiselle ihmiselle, asia tulee kunnolla näkyväksi. Parhaimmillaan se antaa toivoa. Seuraavan klubin teema on Yksin, eikä se tarkoita vain yksinäisyyttä.

24. huhtikuuta Bar Musta Kissa, Toinen linja 15.

Kommentoi »