Turkulaisen taloyhtiön tapaus on kiusallinen muistutus Venäjän valtion läsnäolosta Suomessa
Avun pääkirjoitus
Turkulaisen taloyhtiön tapaus on kiusallinen muistutus Venäjän valtion läsnäolosta Suomessa
Miksi suomalaisten pitää kärsiä pakotteista siksi, että valtio yrittää pysytellä puheväleissä länsimaiden yhteiseksi viholliseksi hakeutuneen naapurinsa kanssa, kysyy toimituspäällikkö Miikka Järvinen.
Julkaistu 17.10.2022
Apu

Venäjän konsulaatti Turussa hiertää kansalaisten oikeustajua. Asuinkerrostalossa sijaitseva konsulin asunto on Venäjän valtion omaisuutta. Taloyhtiö ei saa remonttilainaa, koska yksi sen osakas kuuluu pankin tulkinnan mukaan EU-pakotteiden piiriin.

Turun pormestari Minna Arve on kirjoittanut Twitterissä, etteivät turkulaiset kaipaa Venäjän konsulaattia kaupunkiinsa. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan lakkauttamista ei suunnitella. Vastavetona olisi todennäköisesti Suomen Pietarin konsulaatin sulkeminen.

Miksi suomalaisten pitää kärsiä pakotteista siksi, että valtio yrittää pysytellä puheväleissä länsimaiden yhteiseksi viholliseksi hakeutuneen naapurinsa kanssa? Turkulaisen taloyhtiön tapaus on kiusallinen muistutus Venäjän valtion läsnäolosta Suomessa. Siksi tarvitaan taiteilijoita, jotka maalaavat konsulaatin parkkiruudun Ukrainan lipun väreihin valvontakameroiden ikuistaessa koko performanssin.

Yksittäisen konsulaatin lopettaminen ja siitä puhuminen voi johtaa koko keskustelua harhaan. Se on symbolien kivittämistä siinä missä patsaiden tervaaminen ja diplomaattien kakuttaminen. Samaan aikaan valtion kaasuyhtiö Gasum rahoittaa Putinin sotakonetta ostamalla nesteytettyä maakaasua Venäjältä.

Suomi voisi ottaa tiukempaan syyniin ne diplomaattistatuksella toimivat yksittäiset henkilöt, joita voi pitää turvallisuusuhkana Suomessa Putinin sortokoneistoa vastaan toimiville venäläisille.

Kommentoi »