Apu

Avun pääkirjoitus: Katri Kulmunin haaste

Avun pääkirjoitus: Katri Kulmunin haaste
Avun toimituspäällikkö Mikko Vienonen kysyy: Millä eväillä keskusta nostaa kannatustaan?
Julkaistu: 9.9.2019

Keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoittaa, että hänen tavoitteensa on nostaa puolueensa kannatus 20 prosenttiin.

Se on aikamoinen tavoite, kun keskustan kannatus on tuoreimman mittauksen (Yle) mukaan alle 12 prosenttia. Millä eväillä keskusta voisi saada oman ”jytkynsä”?

Toki keskusta pääsi yhdestä taakastaan, kun sillä ei enää ole puheenjohtajaa, joka luulee, että yhteiskuntaa voi johtaa kuin liikeyritystä. Kannatus voi nousta jo pelkästään siksi, että nyt johdossa on henkilö, joka alleviivaa aluepolitiikkaa ja alkiolaisuutta.

Mitä konkreettista Kulmunilla on tarjota mahdollisille paluuäänestäjille? Toistaiseksi hän on puhunut lähinnä toivon tuomisesta maaseudulle.

Miten se toivo mahtaa muuttua ääniksi uurnilla, kun kaikkien ennusteiden mukaan väki jatkaa pakkautumista kaupunkeihin?

Keskusta ei voi mitään trendille

Syrjäseutujen tyhjeneminen on maailmanlaajuinen trendi, jolle keskusta ei voi mitään. Lisäksi poliittinen kenttä on jakautumassa kaikkialla länsimaissa uusiksi, myös Suomessa, kuten vihreiden ja varsinkin perussuomalaisten ilmiömäinen nousu osoittaa.

Keskusta sai maksaa kalliisti Sipilän hallituksesta. Jos Rinteenkin hallitus lentää kanveesiin, saattaa keskustalle viimein käydä kuten on jo vuosikymmeniä turhaan ennustettu, pelätty ja toivottu: kummajainen länsimaassa, suuri agraaripuolue, kutistuu marginaalipuolueeksi.

1 kommentti