
Eduskunta hyväksyi vastikään translain uudistuksen. Suomessa laki oli jäänyt jälkeen monista muista maista.
Isoja muutoksia on kaksi. Ensinnäkin laki mahdollistaa sukupuolen korjaamisen oman ilmoituksen perusteella ilman lääketieteellistä prosessia. Toisekseen lakiuudistus on poistamassa vaatimuksen, että sukupuoltaan korjaavan pitää luopua lisääntymiskyvystään.
Suomi on ollut Pohjoismaiden takapajula. Jopa Euroopan komission mukaan Suomi on rikkonut lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksillaan ihmisoikeuksia.
Lain muutostarve onkin ilmeinen. Transsukupuolisuus kun ei tee kenestäkään huonoa vanhempaa.
Ennen hyväksymistä käytiin kiivasta keskustelua lain rajauksista. Eri järjestöt kritisoivat muun muassa sitä, että sukupuolen muuttaminen mahdollistuu vain yli 18-vuotiaille. Lapsiasiavaltuutetun mukaan lapsen oikeudet jäävät nyt toteutumatta. Monissa maissa ikäraja onkin alhaisempi, vaikka muutos voikin vaatia vanhempien luvan.
Lääkäriliitto ja Lastenlääkäriyhdistys taas puolsivat muutosmahdollisuuden rajaamista aikuisikään. Ne korostivat, että nuoruusiässä persoonallisuus vasta rakentuu ja voi vaihdella.
Ihmisen identiteetti on hänen oma asiansa. Samalla poliittinen keskustelu on repivää.
Välillä tuntuu unohtuvan, mikä on tärkeintä. Se, että ympäristö hyväksyisi meidät kaikki omanlaisinamme. Parasta kasvavan nuoren kannalta olisikin, että ympäristö näkisi hänet omana itsenään ja antaisi hänelle rauhan kasvaa.
Oikaisu: Tarkennettu kohtaa "Jopa Euroopan komission mukaan Suomi on rikkonut sterilisaatiovaatimuksillaan ihmisoikeuksia." Vanha laki on vaatinut, että sukupuolta korjannut on ollut steriloitu tai että hän on muusta syystä kuten hormonihoitojen seurauksena lisääntymiskyvytön.