Apu

Avun lukijat: Matti Nykänen ansaitsee valtiolliset hautajaiset

1

Kysyimme lukijoiltamme mitä mieltä he ovat, pitäisikö Matti Nykäselle järjestää valtiolliset hautajaiset – ja kansan kanta on selvä.
Teksti Niko Rinta

Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) pyysi tiistaina virkakuntaa selvittämään valtiollisten hautajaisten mahdollisuutta urheilija Matti Nykäselle.

Olympiavoittaja Nykänen menehtyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 55-vuotiaana.

Näin Terho kertoi valtiollisten hautajaisten mahdollisuudesta Twitterissä:

”Olympiavoittaja Matti Nykäsen suoritukset ovat suomalaisessa urheiluhistoriassa aivan vertaansa vailla. Siksi olen pyytänyt virkakuntaa selvittämään valtiollisten hautajaisten ja muiden muistamisen muotojen mahdollisuutta”, ministeri kirjoitti.

Päätimme kysyä lukijoiltamme mitä mieltä he ovat, pitäisikö Matti Nykäselle järjestää valtiolliset hautajaiset – ja kansan kanta on selvä: pitäisi.

Kyselymme 873 vastaajasta 60 prosenttia kannatti hyppääjälegendan valtiollisia hautajaisia. Tämä oli äänestystilanne eilen torstaina kello 23:00. Pidämme kyselyn vielä toistaiseksi auki. Tästä pääset äänestämään: Vastaa kyselyyn: Pitäisikö Matti Nykäselle järjestää valtiolliset hautajaiset?

Ministeri ei päätä

Valtiolliset hautajaiset ovat harvinaisuus, joka sallitaan lähtökohtaisesti vain presidenteille. Tosin valtioneuvosto voi poikkeustapauksessa päättää hautajaisten järjestämisestä tai rahoittamisesta myös hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille, esimerkiksi Nobel-palkinnon saajille.

Enemmistö kyselyymme vastanneista siis katsoo, että Nykäsen saavutukset täyttävät erityisen kansallisen merkityksen kriteerit.

Teknisesti protokolla etenee niin, että esittely valtiollisten hautajaisten järjestämisestä tapahtuu valtioneuvoston kansliasta valtioneuvostolle.

Ennen oli toisin

Nykyinen valtiollisten hautajaisten käytäntö on ollut voimassa vuoden 1989 lopusta lähtien. Vuodesta 1990 alkaen valtiolliset hautajaiset on myönnetty seuraaville henkilöille:

  • 1990 entinen pääministeri, valtiotieteen tohtori Ahti Karjalainen
  • 1992 kirjailija, akateemikko Väinö Linna
  • 1995 jääkärikenraali Väinö Valve
  • 2000 entinen pääministeri ja ministeri, entinen eduskunnan puhemies Johannes Virolainen
  • 2004 entinen pääministeri, entinen eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa
  • 2004 jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth
  • 2011 valtioneuvos, entinen pääministeri Harri Holkeri
  • 2017 presidentti, entinen pääministeri Mauno Koivisto

Jos Nykänen haudataan valtiollisin menoin, nousee hän harvinaiseen joukkoon. Nykykäytäntöjen aikana kirjailija Väinö Linna on ainut poliittisten ja maanpuolustuspiirien ulkopuolelta valtiolliset hautajaiset saanut henkilö.

Ennen nykyisiä linjauksia valtiollisia hautajaisia on järjestetty myös urheilijoille. Muun muassa hiihtäjä Tapani Niku (k. 6.4.1989) ja kestävyysjuoksija Ville Ritola (k. 24.4.1982) haudattiin valtiollisin menoin.

Julkaistu: 7.2.2019