Autovuosi lähti käyntiin vauhdilla – vanhat tutut edelleen myydyimpinä
Autot ja liikenne
Autovuosi lähti käyntiin vauhdilla – vanhat tutut edelleen myydyimpinä
Tammikuussa rekisteröitiin 12 742 uutta henkilöautoa, mikä on 8,0 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Tammikuun myydyimpänä autona häärii puolestaan Skoda Octavia.
Julkaistu 1.2.2017
Tuulilasi

Uusien autojen rekisteröintien kannalta vuosi 2017 lähti vauhdikkaasti käyntiin. Henkilöautojen ensirekisteröintien kasvun ohella myös pakettiautojen kauppa kävi kuumana. Edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna pakettiautoja rekisteröitiin peräti 25 prosenttia enemmän – yhteensä 1 440 kappaletta.

Skoda Octavia jatkoi Suomen myydyimpänä automallina ­– niitä rekisteröitiin tammikuussa peräti 845 kappaletta. Saavutus on kunnioitettava, sillä autosta on julkistettu kasvojen kohotuksen saanut versio. Toisena listalla tulee Nissan Qashqai (632) ja kolmantena Opel Astra (469).

Merkeistä ykkösenä on Toyota (1 511), vaikka VW (1 465) vaanii tiukasti kakkosena. Erinomaisena kolmosena tulee Skoda, joka on yltänyt 1 394 auton ensirekisteröintiin tammikuussa. Myös Volvo ylsi erinomaiseen tulokseen uuden V90-mallin siivittämänä, sillä ruotsalaismerkki oli listauksessa neljäs.

Uudet autot ovat aiempaa energiatehokkaampia

Viime vuonna ensirekisteröityjen uusien henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat 120,6 g/km ja pakettiautojen 169,3 g/km. Henkilöautoilla päästöt ovat vähentyneet edellisvuodesta 2,4 prosenttia ja pakettiautoilla 4,6 prosenttia.

Tarjolla olevien automallien keskipäästöt ovat alentuneet merkittävästi ja vähäpäästöisten autojen valikoima on kasvanut viime vuosien aikana. Hiilidioksidipäästöjen määrää ovat vähentäneet autonvalmistajia koskevat sitovat EU:n raja-arvot uusille henkilöautoille.

Käytettynä maahantuotujen henkilöautojen hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna 187 g/km, eli yli 50 prosenttia suuremmat kuin uutena ensirekisteröityjen autojen. Käytettynä maahantuotujen autojen keski-ikä on noin 9 vuotta. Autot edustavat selvästi keskimääräistä suurempaa kokoluokkaa, sillä Suomessa 9 vuotta sitten ensirekisteröityjen autojen keskipäästöt olivat huomattavasti alemmat, keskimäärin 163 g/km.

Käytettynä maahantuotujen autojen keskimääräiset CO2-päästöt ovat alentuneet viimeisen 9 vuoden aikana vain 5 %, vaikka autoveron ympäristöohjausta on kiristetty. Uusien autojen päästöt ovat laskeneet samaan aikaan yli 26 %. 

Katumaasturit yhä suositumpia

Katumaasturien suosio jatkoi vuonna 2016 kasvuaan. Viime vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista 22,5 % oli katumaastureita. Vuonna 2015 vastaava osuus oli hieman alle 20 %. Erityisesti keskikokoisten katumaasturien kysyntä on kasvanut. Suhteellisesti myös suurimman kokoluokan katumaasturien kysyntä on viime vuonna kasvanut selvästi.

A- ja B-segmentin autojen osuus ensirekisteröinneistä on hieman vähentynyt. Vähenemän taustalla on osittain vuoden 2015 romutuspalkkiokokeilu, jonka yhteydessä kuluttajat hankkivat erityisesti pienikokoisia autoja.

Lähde: Autoalan tiedotuskeskus

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »