Autoverolaki ja vapaa liikkuminen EU:ssa
Autot ja liikenne
Autoverolaki ja vapaa liikkuminen EU:ssa
Autoverolaki ja auton rekisteröimistä koskevat määräykset kieltävät Suomen kansalaista ajamasta Suomessa autolla, joka on rekisteröity toiseen maahan, vaikka auto olisi kuljettajan omistuksessa. Pariin poikkeukseen ei sisälly auton suomalaisen haltijan mahdollisuus ajaa vieraan maan rekisterissä olevalla autolla Suomen kautta toiseen valtioon. Tanskassa verottaja on joutunut taipumaan tässä asiassa.
Julkaistu 7.9.2010
Tuulilasi

Himoverottaja Tanska joutui taipumaan

Suomen valtio kerää autoverolain avulla huomattavan paljon veroeuroja. Emme kuitenkaan vedä vertoja Tanskalle, joka on verotuksessaan selvästi säälimättömämpi.

Tanskan autoverolaki ei pidä edes matkailuautoja autoverottomina. Koska itse ajoneuvo on kallis valmistuskustannuksiltaan, Tanskan autovero nostaa matkailuauton hinnan lähes tähtitieteelliseksi.

Kun ajelee Tanskan ulkopuolella Ruotsissa, Norjassa tai Keski-Euroopan maissa, voi havaita, että tanskalaislla on kuitenkin matkailuautoja. Missä mättää? Jo muutama vuosi sitten ihmettelin asiaa Kroatiassa, jossa tanskalainen Tanskan rekisterissä olevalla matkailuautolla liikkuva perhe kertoi, mistä on kysymys.

Tanskalaiset etsivät suomalaisten tapaan keinoja, joilla autoverotuksesta huolimatta voisi päästä samaan asemaan kuin muissa maissa asuvat kuluttajat. Matkailuautojen osalta useimpien tanskalaisten löytämä ratkaisu on selkeä: Auto rekisteröidään muualle kuin Tanskaan. Varmaankin 95 %  tai vieläkin suurempi osuus matkailuautoista on Saksan rekisterissä.

Mutta tanskalaiset eivät saa ajaa Saksaan rekisteröidyllä matkailuautollaan Tanskassa. Niinpä autot seisovat parkissa rajan välittömässä läheisyydessä Saksan puolella. Sinne tanskalainen ajaa kotoaan henkilöautollaan. Sitten siirretään matkalla tarvittavat varusteet matkailuautoon. Varsinainen loma tai viikonlopun vietto alkaa nyt.

Tanskalaista opastusta

Tanskassa matkailuautojen myyjät opastavat, millaisia etuja järjestelyyn liittyy. Autoveron välttämisen lisäksi uuden ajoneuvon ostaja pääsee pienemmällä arvonlisäverolla kuin Tanskassa. Käyttömaksut maksetaan Saksan säätämien määräysten mukaisesti.

Tietysti tanskalaiset ovat olleet harmissaan siitä, että he eivät voi käyttää autoaan Tanskassa. Siellä olisi mukavia leirintäalueita ja kohteita, joille matkailuautolla olisi mukavan helppo ajaa. Siksi tanskalaiset ryhtyivät  tutkimaan suurennuslasin kanssa, onko Tanskan autoverolaki ja ajoneuvon rekisteröintiä koskevat määräykset  sopusoinnussa EU:n vapaan liikkumisen periaatteiden kanssa. Ne Tanskan valtiokin on EU-jäsenyyden myötä hyväksynyt.

Epäselvää ei ole, etteikö EU:n jäsenvaltiolla ole oikeutta edellyttää auton rekisteröimistä maahan, jossa autoa käytetään. Sen sijaan tanskalaista ei voi estää omistamasta autoa, joka on rekisteröity vaikkapa Saksaan. EU:n periaatteiden mukaan auton omistajalla tulee olla mahdollisuus käyttää autoa muuallakin kuin siinä maassa, jonne se on rekisteröity.

Tanskan viranomaisten harmiksi selvisi, että Tanska ei voi kieltää tanskalaista matkailuauton omistajaa ajamasta Tanskan läpi vaikkapa Ruotsiin taikka Norjaan. Mutta viranomainen voi tehdä läpiajamisesta hankalan. Tultaessa vaikkapa Saksasta Tanskaan, on ilmoittauduttava poliisille. Auton omistajan on kerrottava, missä hän poistuu Tanskan alueelta. Poliisi antaa läpiajamiseen luvan. Sen ehdoista selviää, kuinka pitkä ajoaika on annettu.

Suomen määräykset EU:n vastaisia?

Suomessa eduskunta on säätänyt autoverolain, jossa on mainittu autoverottomuuden poikkeukset. Auton käyttötarkoituksista kaksi liittyy tälle alueelle: kilpailutarkoitus ja testi. Kummassakaan autoon ei kohdisteta autoveroa. Vaikka auto on rekisteröity toiseen maahan, sitä saa ajaa myös Suomen kansalainen. Muissa tapauksissa ajoneuvon kuljettajaa uhkaa kova rangaistus: autoveroa rankemman mukaan.

Autoverolaissa luetellaan ne ajoneuvot, jotka ominaisuuksiensa perusteella ovat autoverottomia. Matkailuauto on tällainen. Mutta dieselvero ja käyttömaksu näistäkin autoista on maksettava.

Matkailuautojen ajoneuvoveron perusvero (kansankielellä käyttömaksu) määräytyy auton rekisteriotteeseen ensirekisteröintihetkellä merkityn CO2-päästötiedon mukaan. Jos tieto puuttuu, veron määrää ajoneuvon maksimipaino.

Matkailuautot on vapautettu EU:n päätöksellä CO2-tiedon antamisesta, koska pidetään riittävänä, että auton alustan, voimansiirron ja usein ohjaamonkin valmistaja on sama autotehdas, joka valmistaa hyvin samantyyppisiä pakettiautoja. Matkailuajoneuvojen ECE-todistukseen ei siksi ole merkitty CO2-päästötietoa. Matkailuauton omistajan kannalta se on melkoinen harmi. Käyttömaksu moninkertaistui jopa varsin uusissa autoissa, joissa on diesel-kat ja jotka ovat ”vähäpäästöisiä”. Verotus tapahtuu maksimipainon mukaan. Vastaavasta pakettiautosta tuo CO2-päästötieto löytyy.

Nyt osa suomalaisista matkailuauton omistajista pohtii, olisiko syytä siirtää nykyinen matkailuauto tai seuraavaksi ostettava uusi auto esimerkiksi Viron rekisteriin. Matka Helsingistä Tallinnaan on lyhyt, joten tilanne olisi samankaltainen kuin tanskalaisilla, joiden autot seisovat Saksassa.

Tulli, kuinkas toimitaan?

Seuraavaksi herää kysymys, miten verottaja toimii, jos suomalaisen omistama Viroon rekisteröity matkailuauto ilmestyy omistajansa ajamana Helsingissä satamaan,  ja omistaja haluaa ajaa autollaan vaikkapa Tornion kautta Norjaan. Tanska joutui taipumaan vastaavanlaisen läpiajon sallimiseen. Kuinka asiaan suhtautuu Suomen tulli?

Vaikka suomalainen Viroon matkailuautonsa rekisteröinyt olisi valmis maksamaan läpiajon ajalta saman käyttömaksun ja dieselveron kuin kohdistuu Suomeen rekisteröityyn samanlaiseen autoon, maksaminen ei ole mahdollista. Järjestelmä päästää ulkomaille rekisteröidyn auton liikenteeseen ilman dieselveroa ja käyttömaksua.

Ai miksi tämä tapaamani tanskalainen kaikesta huolimatta oli rekisteröinyt matkailuautonsa Tanskaan?

Inhokkikilvet

Vastaus oli yllättävä. Saksalaiskilvillä varustettu matkailuauto herättää varsinkin Tanskassa kiusallista huomiota. Eikä se ole ainoa paikka, jossa tällaisten autojen omistajiin kohdistuu epäluuloja. Sen sijaan tanskainen rekisterikilpi  saa ihmiset hyväntuulisiksi. Autoilijaa opastetaan ja hänet toivotetaan tervetulleeksi.  

TL-verkkotoimitus, Jorma Viitanen

Kommentoi »