Tuulilasi

Autoteollisuudesta kadonnut jo 38 000 työpaikkaa puolessa vuodessa - lisää leikkauksia tulossa?

Autoteollisuudesta kadonnut jo 38 000 työpaikkaa puolessa vuodessa - lisää leikkauksia tulossa?
Automyynti on ollut laskussa ensi kertaa kymmeneen vuoteen. Se on pakottanut autonvalmistajat säästötoimiin. Niskassa painavat myös sähköautojen ja autonomisten autojen kehitystyön kustannukset.

Bloombergin mukaan autoteollisuudesta on lähtenyt maailmanlaajuisesti puolen vuoden aikana jo 38 000 työpaikkaa.

Voi olla, että sama trendi jatkuu, sillä ainakin Daimler on varoittanut kustannusten karsimisen välttämättömyydestä lähivuosina.

Tilannetta ei helpota se, että Kiinan ja Yhdysvaltain valtavat automarkkinat ovat laskusuhdanteessa. Viimeksi Ford kertoi vähentävänsä 10 % työntekijöistään, mikä tarkoittaa 7000 työpaikkaa.

Yhdysvaltain uhittelema kauppasota ja tullitariffien nosto saattaa Bloombergin mukaan uhata jopa 700 000 työpaikkaa autoteollisuudessa.

”Monet autonvalmistajat alkavat nähdä tilanteen niin, että autojen valmistamisessa ulkomailla on enemmän riskejä kuin hyötyjä. Voi hyvin olla, että esimerkiksi Fordin on vähennettävä työntekijöitään kustannuspaineissa vieläkin enemmän, mitä nyt tehtiin”, sanoo Morgan Stanleyn analyytikko Adam Jonas.

Henkilöautojen myynti laski viime vuonna LMC Automotiven tilastojen mukaan 0,5 prosenttia. Edellisen kerran maailmanlaajuinen myynnin lasku nähtiin vuonna 2009. Morgan Stanleyn ennusteen mukaan lasku jatkuu tänä vuonna 0,3 % tahdilla. Paljon on kiinni Kiinan markkinatilanteesta, joka näyttää sekin negatiivisia merkkejä.

Julkaistu: 24.5.2019
Kommentoi »