Tuulilasi

Autonvalmistajat suurissa ongelmissa Venäjällä – lakkauttavat tehtaita ja lopettavat myynnin


Venäjän talouspakotteet, heikentynyt rupla ja huonot talousnäkymät ovat ajaneet monet Venäjällä tuotantoa tekevät autonvalmistajat umpikujaan.
Teksti Max Lange
Kuvat GM

Ulkomaiset merkit, kuten VW ja Ford ovat suurissa ongelmissa erityisesti heikentyneen ruplan takia. Vaikka merkeillä on omat tehtaat Venäjällä, joutuvat ne tuomaan jopa puolet autoon tarvittavista osista ulkomailta. Heikko rupla lisää näiden osien hintaa roimasti.

Kun tämä yhdistetään siihen, että Venäjän autokauppa on pysähtynyt kuin seinään, eli on tippunut 35 prosenttia huippuvuosista, ei monilla valmistajilla ole muuta mahdollisuutta kuin sulkea paikalliset tehtaat.

Vuosina 2012–2013 yhdellä dollarilla sain noin 30 ruplaa. Nyt pari vuotta myöhemmin ruplan arvo on alle puolet tästä – 65 dollaria. Tämä tarkoittaa sitä, että jo ennestään huonossa taloustilanteessa autokaupat ovat joutuneet nostamaan hintoja jopa 15 prosentilla.

Venäjä on ollut parhaimmillaan jopa Euroopan suurin automarkkina juuri Saksan edellä, mutta nyt itänaapurimme on valunut tilastojen sijalle viisi.

Esimerkiksi GM:lle tilanne on äitynyt niin pahaksi, että se sulkee Pietarin tehtaansa sekä lakkauttaa vuoden lopussa Opelin sekä Chevroletin perusmallien myynnin koko maassa, kertoo Automotive News Europe.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 18.8.2015