Tuulilasi

Auton voi pestä ilman vettäkin!

Auton voi pestä ilman vettäkin!
Auton voi pestä jopa ilman vettä. Silloin vesilasku ja jätevesilasku eivät kasva. Saippuavedet eivät huuhtoudu vesistöön tai viemärin kautta puhdistettavaksi. Tuntuu miltei uskomattomalta…mutta mitä tapahtuu auton maalipinnalle?

Auton pesu – eikä vettä tarvita

Auton voi pestä jopa ilman vettä. Silloin vesilasku ja jätevesilasku eivät kasva. Saippuavedet eivät huuhtoudu vesistöön tai viemärin kautta puhdistettavaksi. Eikä pesupaikkaa tarvitse etsiä ympäri kaupunkia. Näin lupaa OneDryWash, ja se tuntuu jokseenkin uskomattomalta…

Näin se käy

Auton, matkailuauton tai –perävaunun, moottoripyörän ja veneen pesuun ei tarvita lainkaan vettä, väittää yritys, joka tuo Suomeen OneDryWash-nimistä pesuainetta.

Pesuaine on pullossa, jota ravistetaan hyvin ennen käyttöä. Sitten ainetta suihkutetaan ohut kerros pestävälle pinnalle. Pesukohteena on pieni alue kerrallaan, esimerkiksi auton konepelti tai kylki.

Pesuainepulloa ravistellaan, ja sitten suihkutetaan pullosta ohut kerros ainetta auton pinnalle.

Pesuaine levitetään pehmeällä kankaalla,  ja aineen annetaan hieman kuivua. Se tarkoittaa noin kahta minuuttia ilmoittaa valmistaja. Suomalainen maahantuoja kertoo, että kuivumistakaan ei tarvitse odottaa, kiillottaminen on helpompaa, jos sen tekee miltei oitis. 

Kun aine on levitetty mikrokuituliinalla, pesuaine pyyhitään pois. Jos auton pinta on ollut kovin rapainen tai hiekkanen, välillä on syytä ravistella levitysliina hiekasta puhtaaksi. Levitysliina kerää pinnasta lian, joten se tulee pesukertojen lisääntyessä väistämättä likaiseksi. Kannattaa kuitenkin hoitaa levitys samalla  (tummanruskealla) liinalla ja käyttää vaalempaa mikrokuituliinaa kiillottamiseen. Kummankin kuituliinan voi tarvittaessa pestä. 

Seuraavaksi käsittelyalue kiillotetaan. Sekin käy helposti. Muutama pyyhkäisy riittää. OneDryWash sisältää maalipintaa suojaavaa ainetta, joka ei ole kuitenkaan ole luonnosta peräisin olevaa vahaa. Siinäkin säästetään luontoa, valmistaja toteaa. Kiillosta pitää huolen suoja-aine, jonka kestävyys ei aivan täysin vastaa tavanomaista vahausta. Mutta jos auto pestää kerran kuukaudessa, suoja-aine pitää auton kiiltävänä.

Pesu- ja kiillotusaine sisältää mm. aromaattisia hiilivetyjä, joten sen hengittäminen ei ole suositeltavaa. Ainetta ei saisi myöskään joutua iholle tai silmiin. Eikä ainetta luonnollisestikaan pidä niellä.

Auton puhdistukseen tarkoitettu tuotepaketti sisältää 500 millilitran suihkutuspullon, kaksi mikrokuituliinaa sekä parin lateksikäsineitä. Yhden tuotepaketin sisältö riittää valmistajan mukaan seitsemään pesukertaan.  Tuotepaketin hinta on 29 euroa.

Pakko kysyä?

  • Eikö auton maalipinta naarmuunnu? Ei, kertoo valmistaja, jolla on pitkäaikainen kokemus tuotteesta. Mutta kun lika on pyyhitty pois, kuivaaminen ja kiillotus on tehtävä puhtaalla liinalla.  
  • Voiko myös lasipinnat ja akryylimuovia olevat pinnat pestä tällä aineella? Kyllä voi. Puhdistus tapahtuu samalla tavalla kuin maalipintaa käsiteltäessä.
  • Irtoaako myös linnunkakka? Kyllä. Mutta linnunkakka on raju yhdiste. Se alkaa nopeasti syövyttää maalipintaa. Siksi tarvitaan kaksi käsittelyä. Ensimmäisellä poistetaan jätös, toisella käsittelyllä saadaan pinnalle suojaava kerros.
  • Vaikka auton maalipinnalla on hiekkaa, voiko pesun tehdä maalipintaa naarmuttamatta?

    Kyllä. Auton pinnan tulee pestessä olla kuiva. Hiekkainen rapa jää levitysliinaan. Aika ajoin on ravisteltava liina puhtaaksi irtonaisesta hiekasta. Maalipinta ei vaurioidu, kun toimii näiden ohjeiden mukaisesti.

  • Onko aine itsessään ongelmajäte ja kuituliina kertakäyttökulttuuria? Tuotepakkaus sisältöineen ei ole ongelmajätettä. Kuituliinan voi pestä pesukoneessa, minkä jälkeen sitä voi jälleen käyttää pesuaineen levittämiseen tai kiillottamiseen.

Toimiiko?

Pakkohan tätä oli itse kokeilla.

Ensiksi pesin  matkailuauton ilman vettä. Sen keulaan oli kertynyt paljon hyttysenraatoja, paarmoja ja verta. Vedellä ja tavallisella pesuaineella eivät nämä kuivuneet likakohteet helposti irronneet. Vertailun vuoksi jätin keulan toisen puoliskon pesemättä vedellä ja tavallisella pesuaineella.  Siihen kokeilin OneDryWashia. Kas kummaa, maalipinta pudistui helposti.

Seuraavaksi pesin vanteet. Niissä oli 2 000 km:n ajomatkalta rutkasti jarrupaloista ironnutta mustaa likaa. Suihkaus pullosta, aineen levitys ja hetki odottelua. Levitettäessä kuituliina muuttui melkoisen mustaksi. Sitten vaihdettiin liinaa, ja itse kiillotus sujui helposti. Tulos oli helppo nähdä -  vanteet olivat kuin uudet.

Kolmanneksi kokeilin toiseen automme  helmapeltien puhdistamista. Niiden maalipinnoilla oli kuivunutta hieman hiekansekaista kuraa, pölyä ja maantiestä irronnutta kuivunutta likaa. Puhdistus kävi helposti, eikä auton maalipinnassa näkynyt vaurioita. Kiillotuksen jälkeen oli helppo havaita, että maalipinta oli moitteeton.

Siltikään en vielä ole uskaltanut kokeilla ainetta hyvin likaiseen selvästi hiekkaa ja hiekanjyviä sisältävään konepeltiin. Enkä kehota muittta mutkitta muitakaan sellaista tekemään.  Ainakin itse aion ensiksi kokeilla ainetta muuallekin kuin ovikynnyksiin ja takaluukun sisäreunoihin. Niiden osalta koe kyllä osoitti sen, että aine toimi täysin lupausten mukaisesti.

Kokeiluni perusteella olen varma siitä, että aine toimii erinomaisen hyvin esimerkiksi matkailuauton vedettömään pesemiseen ja kiillottamiseen. Se ilmeisesti sopii erittäin hyvin sellaisen autoilijan käyttöön, jonka auton pinta on pölyn ja maantieltä saadun lian peittämä -  jos pinnassa ei ole rankkaa hiekkapeitettä. On vielä nimittäin kokeilematta, mitä hiekansekainen lika maalipinnalla  saa aikaan, kun puhdistyus tehdään OneDryWashilla. 

Vedetön pesu – englantilaisten kehittämä tuote

OneDryWash on amerikkalaisten kehittämä tuote. Alkujaan lentokoneiden vedettömään puhdistamiseen ja kiillottamiseen suunniteltua ainetta ruvettiin kokeilemaan ja käyttämään myös hyvin kuivilla alueilla autojen pesemiseen ja kiillottamiseen – jälleen ilman vettä.

Nyt kokeiltu aiane on valmistettu lisenssillä Englannissa. Valmistaja korostaa, että auton peseminen ilman vettä ei ole mikään raskas operaatio. Kokemuksesta voin  myöntää, että tämä lupaus pitää erittäin hyvin paikkansa.  

Hieman ihmettelen, miksi valmistaja tai maahantuoja ei ole huomauttanut OneDryWashin tarjoamasta ilmiselvästä edusta. Tuote sopii erityisesti niille, jotka haluavat aina pitää autonsa kiiltävänä ja hyvän näköisenä. Siis herrasmiestuote herrasmiehille.

Vedetön pesu on käynnistämässä toimintaansa nyt myös Suomessa. Maahantuoja etsii autoalalle sopivia myyntikanavia. Toistaiseksi voi myös kysellä tuotetta suoraan maahantuojalta: www.jl-sales.fi/

TL-verkkotoimitus Jorma Viitanen

Julkaistu: 16.8.2010
1 kommentti