Kevät on autonvaihdon kulta-aikaa – Käyttövoima askarruttaa ja polttoaineen hinnanmuutokset näkyvät nopeasti kysynnässä
Sähkö, hybridi vai bensa?
Kevät on autonvaihdon kulta-aikaa – Käyttövoima askarruttaa ja polttoaineen hinnanmuutokset näkyvät nopeasti kysynnässä
Kevät on autonvaihdon kulta-aikaa. Kun tiet sulavat ja aurinko alkaa paistaa, autokuume saattaa iskeä. LänsiAuton Tero Törmänen kertoo, että kauppa käy hyvin. Suomesta myydään tällä hetkellä autoja jopa muualle Eurooppaan.
2Kommenttia
Julkaistu 6.5.2023
Tuulilasi

Autokauppa on kokenut epävakaan maailmantilanteen, pandemian ja inflaation johdosta melkoisia ylä- ja alamäkiä viime vuosina.

Millaisia muutoksia on näkynyt, ostavatko ihmiset nyt erilaisia autoja kuin vaikkapa vuosi pari sitten, Tero Törmänen?

– Käyttövoima askarruttaa asiakkaita edelleen; mikä on sopivin vaihtoehto kunkin elämäntilanteeseen. Tietynlainen hämmennys on edelleen asiakkailla olemassa. Myös polttoaineiden hinnanmuutokset näkyvät nopeastikin kysynnässä.

Tämä näkyy siis eri käyttövoimien myyntiluvuissa?

– Sillä tavalla kyllä, että kun myyntiin tulevien hybridien ja täyssähköautojen määrät nousevat, myös myynti nousee. Silti edelleenkin hyvien bensa- ja dieselautojen kysyntä on todella hyvä. Varsinkin, jos ne ovat suht vähän ajettuja.

Minkäikäisiä ja kuinka paljon ajettuja autoja nyt menee erityisen hyvin? Ja kumpi on asiakkaalle tärkeämpi, auton ikä vai kilometrimäärä mittarissa?

– Tuntuu että juuri nyt ajettu kilometrimäärä korostuu. Alle neljä vuotta vanha ja alle 100 000 kilometriä ajettu auto on kaikista kysytyin yhtälö. Etenkin hieman halvemmassa hintaluokassa, eli 10 000 – 20 000 euron autoissa.

Autojen ensirekisteröinnit käyttövoiman mukaan 3/2023

Mikä on mielestäsi ollut nousseiden korkojen vaikutus autokauppaan?

– Yleinen uutisointi aiheesta väkisinkin hiukan näkyy. Autokaupassa puhutaan kuitenkin aina kiinteästä korosta. Toki kiinteä korkokin seuraa yleisen korkotason nousua. Asiakas silti tietää ostohetkellä, mikä on korko ja kuukausierä koko laina-ajan. Se poikkeaa paljon esimerkiksi asuntokaupasta. Enemmän ihmiset pohtivat kuukausierää kuin korkoa.

Jäävätkö käytetyt sähköautot autoliikkeiden käsiin, kun ne ovat edelleen melko kalliita ja sähkön hintakin on yhä arvoitus tulevaisuudessa?

– Sähköautojen hinta nousee aina korkeammalle kuin polttomoottoriauton. Sitä myötä arvon kehitys on edelleen hieman kysymysmerkki. Esimerkiksi Teslan hinnanalennukset ovat vaikuttaneet asiaan. Tässä maailmantilanteessa ei hirveästi uskalla lähteä ennustamaan. Uusien sähköautojen mahdolliset hinnanmuutokset totta kai tulevat vaikuttamaan käytettyjen kauppaan tosi laajasti. Polttomoottoriautojen hinnan kehitys on huomattavasti loogisempaa.

Jossain vaiheessa oli tilanne, että Suomesta vietiin käytettyjä autoja jopa ulkomaille, onko tämä edelleen tilanne? Ja mikä on ollut syynä tähän?

– Jonkun verran viedään edelleenkin, etenkin isompipäästöisiä autoja, joissa on isot verot. Suomen markkinahinnat ovat joissakin ison autoveron autoissa hyvinkin houkuttelevia muualla Euroopassa. Tämä on aika jännä ja uusi ilmiö.

2 kommenttia