Tuulilasi

Autoliitto henkilöautovastaisuudesta: ”Ei pidä tahallaan kurjistaa Suomessa asumista, työskentelemistä ja yrittämistä”

Henkilöautoista on tullut etenkin poliitikkojen linjapuheissa ja ympäristöjärjestöjen piireissä mörkö. Puhetta on riittänyt polttomoottoriautojen ajokielloista ja jopa kieltämisestä kokonaan. Joukkoliikenteen kasvuun on satsattu. Silti suurelle osalle suomalaisia henkilöauto on välttämättömyys.
Kuvat Liikennevirasto

Henkilöauto on EU:n harvimmin asutussa maassa, Suomessa, monelle välttämätön kulkuneuvo. Se ei ole mikään luksustuote, vaan arjen mahdollistaja, jolla hoidetaan työmatkat ja kaupassakäynti, lasten haku ajoissa päiväkodista ja siirtymiset harrastuksiin.

Kotimaanmatkailu on riippuvainen henkilöautoista ja lukemattomat mökkikunnat tarvitsevat elinvoimansa säilyttääkseen autoilla saapuvia kesäasukkaita.

”Henkilöauton palvelutaso on useimmiten ylivoimainen mihinkään muuhun kulkumuotoon verrattuna. Monesti henkilöauto on myös ainoa realistinen vaihtoehto liikkumiseen Suomessa”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Henkilöauton käyttöön ja omistamiseen tulee koko ajan uusia vaihtoehtoja, mutta oma, aina välittömästi lähtövalmiudessa oleva auto on jatkossakin useimmille toimivin vaihtoehto. Auton vuokraus, yhteiskäyttöautot ja muut kehittyvät palvelut tarjoavat satunnaiskäyttäjälle uusia mahdollisuuksia hyötyä henkilöautosta, vaikka aiemmin ei olisi autoa käyttänyt lainkaan. Tällaisten käyttäjien määrä kasvaa varsinkin kaupungeissa.

”Henkilöauto on tänä päivänä useampien ihmisten saavutettavissa kuin koskaan ja yhä useampi turvautuu henkilöautoon vähintäänkin satunnaisesti. Ihmiset valitsevat aina itselleen parhaiten sopivan kulkumuodon ja usein se on henkilöauto. Henkilöautoilua ei pidä keinotekoisesti hankaloittaa, jotta ihmiset siirtyisivät käyttämään itselleen huonommin soveltuvaa kulkumuotoa. Meidän ei pidä tahallaan kurjistaa Suomessa asumista, työskentelemistä ja yrittämistä”, Nieminen painottaa.

Julkaistu: 11.9.2019
Kommentoi »