Tuulilasi

Autojen tullitariffiuhka yhä olemassa – Yhdysvalloille kaavaillaan vastatoimia


Kanadan, EU:n, Japanin, Meksikon ja Etelä-Korean poliittinen johto tapaa tiistaina Genevessä, missä on tarkoitus pohtia mahdollisia vastatoimia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkaamille autojen tullitariffeille.
Kuvat Seppo Sirkka

Trumpin hallinto on saanut rajua kritiikkiä niskaansa autonvalmistajilta ja muilta valtioilta, kun se on esittänyt jopa 25 % tullitariffeja tuontiautoille. Monien analyytikoiden mukaan tämä nostaisi autojen hintoja selkeästi, vähentäisi myyntiä ja johtaisi myös autoteollisuuden työpaikkojen vähenemiseen.

Reutersin mukaan ei ole tarkkaa tietoa, millaista vastinetta Genevessä suunnitellaan. Trump asetti jo viime vuonna teräkselle ja alumiinille isot tullitariffit, mihin Kanada, EU ja Meksiko ovat jo vastanneet samalla mitalla. Trump ja EU:n presidentti Jean-Claude Juncker tapasivat viime viikolla aiheen tiimoilta, molemmat kuvailivat tapaamista rakentavaksi. Silti tullitariffien mahdollisuus pelottaa edelleen autoteollisuutta.

”Tapaamisen tarkoituksena on kerätä yhteen suurimmat autonvalmistajamaat ja keskustella yhteisestä huolestamme Yhdysvaltojen toimia kohtaan”, sanoi Kanadan hallituksen nimettömänä pysynyt virkamies.

Isot tuontitariffit olisivat isku etenkin korealaiselle Hyundaille, japanilaiselle Toyotalle ja saksalaiselle BMW:lle. Arvioiden mukaan myös yhdysvaltalaiset Ford, GM ja Fiat Chrysler kärsisivät rajusti.

Vaikka Trumpin ja Junckerin tapaamista pidettiin rohkaisevana, Trumpin hallinto tutkii edelleen, ovatko ulkomaiset autonvalmistajat Yhdysvalloille ”kansallinen uhka”, mikä oikeuttaisi tariffien asettamisen.

"Uhka tariffeista on edelleenkin olemassa, on vaikea arvioida, mihin suuntaan asia etenee. Meidän pitää nähdä ensin Yhdysvaltain kanta asiaan ennen kuin voimme suunnitella tarkemmin yhteisiä vastatoimia”, sanoi Etelä-korean kauppaministeriön edustaja.

Julkaistu: 30.7.2018