Tuulilasi

Autojen kehitys on jämähtänyt paikoilleenAutojen kehitys on jämähtänyt paikoilleen

Ai niinkö? Aivan toisenlaisen kuvan asiasta saa, kun tutustuu raporttiin, jolla on vetävä nimi: "Automaattisen liikenteen metropolivisio – Suomi vuonna 2030".
Teksti Lauri Larmela
Kuvat Google

Näin me liikumme 15 vuoden kuluttua: "Yksityisautot ovat muuttuneet tarpeettomaksi ylellisyydeksi. Autoiluun liittyvät ammatit ovat kadonneet. Henkilö- ja tavarakuljetusten virkaa hoitavat robotit, ja ostokset kulkevat kaupasta automaattisesti vaikka kotiovelle saakka – osa autoilla, osa miehittämättömillä pienhelikoptereilla.

Talon eteen tilattu robottiauto on valmis palvelemaan alle viidessä minuutissa. Robotti kuljettaa matkustajat nopeasti ja varmasti mihin tahansa kaupungissa, jopa sen ulkopuolelle."

Kuulostaako tämä teistäkin lähinnä tieteiskirjallisuudelta? Olisihan se hienoa, että kenenkään ei tarvitsisi ajaa enää itse, kun robotit hoitaisivat tuon homman – vai mitä?

Ei olisi ylinopeuksia eikä muitakaan valvontaa vaativia tilanteita. Tuossa yllä todetaan myös, että liikenteeseen liittyvät ammatit katoavat. Taitaa mennä jopa peltipoliiseilta palli alta!

Visiot ovat aina tarpeen, mutta miltä maailma mahtaa näyttää vuonna 2030? Suomi on harvaan asuttu. Lisäksi meitä piinaa aina vain jatkuva taloudellinen taantuma. Näistä lähtökohdista tarkasteltuna robottiliikenne kuulostaa melkoiselta utopialta.

Lauri Larmelan pääkirjoitus Tuulilasin numerossa 9/14.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 17.7.2014