Tuulilasi

Autohullun päiväkirja: Kylläpä korealaiset tekevät tyylikkäitä autoja – tai ainakin melkein

Autohullun päiväkirja: Kylläpä korealaiset tekevät tyylikkäitä autoja – tai ainakin melkein
Kia ja Hyundai ovat viime vuosina esitelleet toinen toistaan tyylikkäämpiä automalleja, viimeisenä esimerkkinä New Yorkissa esitelty Kia Optima. Mutta sitten on SsangYong, joka osoittaa, kuinka pitkälle korealaiset ovat tulleet.
Julkaistu: 5.4.2015

Omasta mielestäni yksi New Yorkin autonäyttelyn tähtiä oli uusi Kia Optima, joka on erittäin tyylikäs keskiluokan auto. Suosikikseni nostan sen erityisesti siksi, että saamme Optiman myös lähiaikoina Suomeen.

Nykyinen Kia Optima on erittäin tyylikäs ilmestys, ja seuraava sukupolvi jatkaa samaa rataa. Olemme siis jo siinä pisteessä, että korealaisilta voi odottaa tyylikkäitä autoja, eikä pelkästään edullisempia versioita vastaaville ”länsiautoille”.

Kian lisäksi myös Hyundai on onnistunut luomaan viime aikoina monia erittäin tyylikkäitä automalleja. Tyylikkäiden autojen taustalla on eräs saksalainen herra, joka on aiemmin työskennellyt mm. Audilla.

Peter Schreyer on tullut tunnetuksi alkuperäisen Audi TT:n muotoilijana. Hänen kynänjälkensä tuotoksia ovat myös neloskopan VW Golf ja hieman erikoinen Audi A2. Vuonna 2006 hän siirtyi Kian päämuotoilijaksi.

Tuolloin siirto aiheutti spekulaatioita, että voiko korealainen ”halpamerkki” joskus tehdä todella tyylikkäitä ja omaperäisiä autoja. Hyvin pian Kia esittelikin konseptiauton, jonka keulassa oli ”Tiger nose” -maski, josta on sittemmin tullut Kian merkki-ilmeen tunnus.

Mielestäni on kestänyt kuitenkin yhdeksän vuotta, että Kia on karistanut vanhan mielikuvan pois. Kialta on toki tullut lukuisia tyylikkäitä ja omaperäisiä autoja viime vuosina, esimerkiksi Soul tai Sportage.

Muutos on kuitenkin vienyt kaksi ellei jopa kolme mallisukupolvea. Nyt ollaan kuitenkin jo siinä vaiheessa, että Kialta odotetaan tyylikästä mallia. Uusi Optima on mielestäni juurikin tästä hyvä esimerkki. Kun edellinen sukupolvi oli tyylikäs, ovat odotukset seuraavaakin kohtaan korkealla.

Myös Hyundain muotoilu on ottanut viime aikoina huimia harppauksia eteenpäin. Tämänkin muutoksen taustalla on herra nimeltä Peter Schreyer. Hän toimii nykyään sekä Kian että Hyundain muotoilujohtajana.

Hyundai on saanut Kian tapaan oman maski-ilmeen, joka muistuttaa hieman nykyisiä Audin maskeja. Esimerkiksi uusin Tucson on hyvä esimerkki tyylikkäästä autosta, joka on ilmiselvästi saanut vaikutteita Schreyerilta. Pienempi Hyundai i20 ei ole suoraan Schreyerin muotoilema, mutta hänen valvovan silmän alla suunniteltu.

Saksalaiset merkit ovat jo pitkään luoneet omaa merkki-ilmettään, jolla on pitkät perinteet. Schreyerin johdolla Kialle ja Hyundai halutaan luoda samanlainen traditio. Mielestäni Kialla ollaan jo tähän päästy, sillä jo hieman kauempaakin moderni Kia on tunnistettavissa Kiaksi. Hyundailla on tähän matkaa vielä jokunen vuosi, kunhan koko mallisto on uudistunut.

Korean toinen ääripää

Kirjoituksen alkupää on ollut melkoista korealaisten autojen ja Schreyerin ylistystä. Tietenkin asialle pitää löytää jokin vastakappale, ja se on SsangYong. Tämä juuri Suomeen rantautunut automerkki on tunnettu erikoisista, öhöm… rumista, automalleistaan. Nykypäivänä Ssangyongin muotoilu on muuttunut silmille sopivaksi, mutta ei yllä Kian tai Hyundain tasolle – ei edes uusi Tivoli.

Etelä-Korean Soulissa järjestettiin samaan aikaan New Yorkin kanssa toinen autonäyttely, jossa esiteltiin muutama mielenkiintoinen korelainen konseptiauto. Näistä ”silmiinpistävin oli SsangYong XAV.

Kyseessä on muotoilututkielma, jonka on tarkoitus esitellä merkin tulevaa muotoilusuuntaa SUV:ien ja maastureiden osalta. Hämmästyttävintä on, että konseptin esikuvaksi on otettu merkin omasta mallihistoriasta vanha ensimmäisen sukupolven Korando, joka kuuluu omalla listallani kategoriaan  ”silmiä kirvelee”.

Miksi ihmeessä ottaa esikuvaksi auto, joka näyttää kieroon katsovalta Suzuki Vitaran kopiolta?

Pointtini on, että Ssangyong osoittaa, kuinka pitkälle Kia ja Hyundai ovat muotoilun osalta tulleet. SsangYongilla on vielä erittäin pitkä matka kuljettavana, jotta ihmisten ennakko-odotukset saadaan kääntymään – myös minun.

Autohullun päiväkirja -blogin kirjoittaja on autohullu nuorimies, joka haaveilee tällä hetkellä Peter Schreyerin muotoilemasta SsangYongista.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »