Apu

Sotilaat veivät taas Aung San Suu Kyin vallan Myanmarissa – Kansan enemmistön rakastama johtaja vaikeni vähemmistön kohtelusta

Sotilaat veivät taas Aung San Suu Kyin vallan Myanmarissa – Kansan enemmistön rakastama johtaja vaikeni vähemmistön kohtelusta
Myanmarin syrjäytetty valtionkansleri Aung San Suu Kyi ei vallassa ollessaan toiminut kotiarestin aikaisten puheidensa mukaisesti. Miksi hän ei tuominnut Myanmarin armeijan harjoittamaa rohingya-muslimien vainoamista?
Julkaistu: 8.2.2021
Myanmarissa sotilaat ottivat vallan. Valtiokansleri Aung San Suu Kyi syrjäytettiin ja otettiin kiinni. Suu Kyi oli kotiarestissa sotilasjuntan aikana 1989–2010. Hänestä tuli tuolloin maailmankuulu demokratian toivo.
Suu Kyi on toiminut viime vuodet parlamentissa ja valtiokanslerina toisin kuin ulkomaailma odotti. Hän ei ole toiminut kotiarestin aikaisten puheidensa mukaan eikä tuominnut Myanmarin armeijan harjoittamaa rohingya-muslimien vainoamista.
– Se on ollut pettymys, mutta minkä verran hänen poliittisesta taustastaan ja tavoitteistaan tiedetään? On automaattisesti oletettu, että hän on hyvä ihminen ja haluaa demokratiaa, Helsingin yliopiston Aasian tutkimuksen yliopistonlehtori Tiina Airaksinen sanoo.

Hauraan demokratian sotaisa historia

Armeijan vallalla on Myanmarissa pitkä historia. Maassa on yli 130 eri etnistä ryhmää, ja siellä on käyty pitkää sisällissotaa. Demokratian kehitys on ollut haurasta. Airaksisen mielestä valtiokansleri on asetettu jalustalle ja ajateltu, että mikä tahansa on parempi kuin sotilasjuntan valta.
Suu Kyi on ollut aktivistina parempi kuin reaalipoliitikkona, jonka on tehtävä vaikeita päätöksiä ja hyväksyttävä armeijan läsnäolo politiikassa. Suu Kyi on myös buddhalainen. Myanmarissa on islamia vastustavia aktivistimunkkeja, ja Suu Kyi on sortunut samanlaiseen vihapuheeseen kuin he.
– Hän puhuu etnisen ja uskonnollisen enemmistön puolesta. Noin 80 prosenttia Myanmarin kansasta uskoo ja luottaa häneen.
Vallankaappaus katkaisee laillisen demokraattisen kehityksen maassa.
– Toivon, ettei maa sulkeudu täysin.

Aung San Suu Kyi

75-vuotias Myanmarin valtiokansleri ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Isä Aung San johti maan itsenäisyystaistelua.
Kommentoi »