
Ateneumin taidemuseossa vierailijaa odottaa pysäyttävä näky: sinistä taustaa vasten kohti kattoa kohoaa yksi rakastetuimmista venäläistaiteen klassikoista: Ilja Repinin Sadko vedenalaisessa valtakunnassa. Hieman taaempana, dramaattisen punaisella pohjalla, ikuista taakkaansa vetävät Volgan lautturit.
Vuosia odotettu näyttely on valmis vastaanottamaan yleisönsä. Koronapandemian takia oli pitkään epäselvää, koska ovet voidaan avata. Nyt avajaispäiväksi on vahvistettu tiistai 27.4. Näyttely sulkeutuu 29. elokuuta ja jatkaa Suomen jälkeen matkaansa pariisilaiseen taidemuseoon.
Murrosten kuvaaja
Ilja Repin (1844–1930) on yksi tunnetuimmista venäläisistä taiteilijoista Suomessa. Hän oli kuvasi maalauksissaan omaa aikaansa ja kansaansa, niin köyhiä kuin rikkaita.
Repinin elämän aikana Venäjällä tapahtui suuria murroksia: kansa vapautui maaorjuudesta, keisari hallitsi yksinvaltiaana, kunnes menetti asemansa vallankumouksessa ja Neuvostoliitto syntyi. Näitä muutoksia, epäkohtia ja kansan ja hallitsijoiden välisiä suhteita Repin ikuisti teoksissaan. Lisäksi hän maalasi uransa aikana yli 300 muotokuvaa.
Ateneumin taidemuseoon Helsinkiin on saatu yli 130 teosta yli 60 vuoden ajalta. Suurin osa niistä on maalauksia. Mukana on myös yksi veistos sekä lukuisia piirustuksia.
Kyseessä on laajin koskaan Venäjän ulkopuolella järjestetty Ilja Repinin näyttely. Teoksia on lainassa muun muassa Tretjakovin galleriasta Moskovasta, Venäläisen taiteen museosta Pietarista, Ilja Repinin kotimuseosta sekä yksityiskokoelmista.
Repinin suosion salaisuus
Miksi Ilja Repin on niin suosittu, näyttelyn kuraattori Timo Huusko?
– Repin maalasi niin taidokkaita muotokuvia, että kenen tahansa on helppo ymmärtää niiden hienous. Maalauksista näkee, mitä niissä olevat ihmiset ajattelevat ja tuntevat. Se, millainen mielikuva meillä on tuon ajan Venäjästä, on muodostunut pitkälti näistä maalauksista.
Kuka päättää, miten teokset laitetaan esille taidemuseoon?
– Jo näyttelyä suunnitellessa pitää ottaa huomioon, millaisia huoneita taidemuseossa on ja mitä niihin mahtuu. Tämän näyttelyn arkkitehdin Osmo Leppälän kanssa olemme valinneet seiniin väreiksi tummaa harmaata, sinistä ja punaista, jotka korostavat maalausten värejä. Ateneumissa työt seuraavat Repinin elämänvaiheita. Viimeisenä on maalaus, joka jäi kesken, kun Repin kuoli.
Mikä on oma suosikkitaulusi näyttelyssä?
– Onkijatyttö, johon tutustuin näyttelyä valmistellessani. Se on maalattu Normandiassa ja lainassa Irkutskista asti. Ristisaatto Kurskin kuvernementissa on toinen suosikkini.
Ilja Repinin teoksiin voi tutustua jo nyt. Ateneumin verkkosivulta saa ostettua 10 eurolla lipun etäopastukseen. Etäopastuskierroksia järjestetään esimerkiksi nyt torstaina ja viikonloppuna.
Päivitetty 20.4. – Ilmestynyt 13.4.2021