Tuulilasi

Aston Martin haluaa ”isoveljen” partnerikseen


Aston Martin etsii “isoveljeä” partnerikseen selvitäkseen kohtalaisen pienen myyntivolyymin luksusautovalmistajana. Tämä siitäkin huolimatta, että yhtiö teki 2017 voitollisen tuloksen ensi kertaa kahdeksaan vuoteen.
Kuvat Aston Martin

James Bond -elokuvien autoista tutuksi tullut Aston Martin haluaisi yhdistää voimansa isomman partnerin kanssa taatakseen pysymisen etenkin autonomisen teknologian kehityskelkassa.

”Olemme tekemässä yrityksestämme aivan uudenlaista, sellaista, joka selviää 7000 – 14 000 kallishintaisen ja hieman tuottavankin auton vuosimyynnillä, mutta selviää siitä nimenomaan hyvän partnerin kanssa”, sanoo Aston Martinin pääjohtaja Andy Palmer.

“Näilläkin myyntiluvuilla voimme tehdä erittäin hyvää taloudellista tulosta, mutta se onnistuu vain sellaisen isoveljen kansa, joka pystyy auttamaan meitä.”

Aston Martin teki 2016 tappiota 165 miljoonaa euroa, mutta käänsi tuloksensa 2017 voitolliseksi. Tulos ennen veroja oli viime vuonna 99 miljoonaa euroa.

“Daimler omistaa meistä 5 % ja teemme yhteistyötä autonomisen teknologian kanssa, mutta tarvitsemme vielä lisää teollista taustatukea pysyäksemme mukana kovassa teknologiakilpailussa”, Palmer sanoi.

Monella muulla luksusautojen valmistajalla on jo iso partneri takanaan. Lamborghinin omistaa VW Group, Ferrari kuuluu Fiat Chrysler Automobilesin sateenvarjona alle ja Lotuksen omistaa nykyisin Zhejiang Geely Holding Group, joka hankki juuri ison osuuden Daimlerista.

Aston Martinin ennuste myös tälle vuodelle on voitollinen, noin tuplasti enemmän kuin 2017. Sen on tekemässä uuden SUV:n sekä sähköauton, jotka tulevat markkinoille 2019, mikä nostaa arvioiden mukaan yhtiön arvoa. Suunnittelupöydällä on näiden lisäksi kolme muutakin uutta mallia.

Aston Martinin myynti nousi viime vuonna peräti 50 % yli 5000 autoon – ensi kerran sitten vuoden 2008.

Julkaistu: 27.2.2018