Asko Sarkolan raskas roolityö ja talousvaikeudet johtivat masennukseen
Puheenaiheet
Asko Sarkolan raskas roolityö ja talousvaikeudet johtivat masennukseen
Asko Sarkolan elämäkertateos paljastaa teatterinjohtajan kärsineen masennuksesta. Sarkolan vaimo Jonna Järnefelt kuvaa teoksen tekemisen olleen hänelle ja yksityisyyttä vaalivalle perheelle henkisesti tiukka kysymys.
Julkaistu 10.9.2014
Apu

Jonna Järnefelt ei yllättynyt, kun hän kuuli että miehestään Helsingin Kaupunginteatterin johtajasta Asko Sarkolasta kirjoitetaan elämäkerta. Sen sijaan hän joutui miettimään perheen yksityisyyttä. Kaksikymmentä vuotta yhdessä ollut pari ei ole koskaan antanut julkisuudessa yhteishaastatteluita.

- Meillä ei ole puhuttu näistä asioista näin avoimesti. Tämä oli minulle henkisesti tiukka kysymys. Olen halunnut suojella lapsia julkisuudelta.

- Teemme molemmat antoisaa työtä. Aina kun uuden näytelmän harjoitukset alkavat mietin, että tästä maksetaankin vielä. Tämä on työ, josta ei halua jäädä eläkkeelle. Työhön liittyy kuitenkin tummempia sävyjä, joista kirjassa puhutaan, Järnefelt kertoi eilen Asko Sarkola naurun takana -teoksen julkaisutilaisuudessa Helsingin Kaupunginteatterissa.

Järnefelt on Sarkolan toinen vaimo. Heillä on kolme tytärtä: näyttelijäksi Tampereella opiskeleva Saga, 19, Alva, 16, ja Indra, 12. Askolla on edellisestä liitosta kolme lasta: näyttelijä Sampo Sarkola, ohjaaja-käsikirjoittaja Milja Sarkola sekä esikoinen sydänkirurgiksi opiskellut Taisto Sarkola.

Kirjassa Sarkola paljastuu työlleen omistautuneeksi isäksi, joka on muuttunut pehmeämmäksi toisen lapsikatraan myötä. Asko kertoo teoksessa, että hänen molemmat vaimonsa ovat vastanneet lasten arjesta. Jonna Järnefelt kertoo perheen arjesta kirjassa muun muassa seuraavaa.

Ei tästä olisi tullut mitään, ellen olisi tehnyt päätöstä, että hoidan perheen, työt, kuljetukset ja lasten harrastuksensakin. Se ei ole mikään uhraus, sillä olen aina pitänyt lapsista ja perheestä, jossa lapset on koettu kivoiksi ja mielenkiintoisiksi tyypeiksi.

Tummilla sävyillä Järnefelt viitannee Asko Sarkolan masennusjaksoon, josta Sarkola kärsi 1980-luvulla ennen Jonnan tapaamista. Sarkolan johtama Lilla Teatern kärsi talousvaikeuksista, tuli avioero ja Sarkolalla oli samaan aikaan psyykeä koetteleva rooli Vahtimestari Nikitan teatteri -esityksessä. Sarkola muistelee psyykensä rakoilua elämäkerrassa.

Illuusion ja todellisuuden välinen raja alkoi hämärtyä. En kestänyt enää. Itkin väärissä kohdissa näytelmää, en hallinnut omaa teatteri-instrumenttiani.

Asko Sarkola selätti masennuksen ammatiauttajan avulla ennen Jonnan tapaamista.  Sarkolan lähipiiri oli huojentunut, kun hän alkoi seurustella Järnefeltin kanssa. Näin Sarkola muistelee suhteen alkua.

Muutamien seurustelusuhteiden jälkeen olin vapaa rakentamaan kestävämpää suhdetta. Tutustuin Jonnaan jo teatterikoulussa, jossa opetin häntä. Hän siirtyi tanssijalinjalta näyttelijälinjalle. Psykologisesti se meni kyllä niin, että koulussa jarruttelin ihastustani. 

Lainaukset Liisa Talvitien kirjoittamasta Asko Sarkola naurun takana -teoksesta (WSOY 2014).

Kommentoi »